Η “γιορτή του αντικριστού” απο τον Σύλλογο Κρητών και Φίλων Ωραιοκάστρου “Ερωτόκριτος” [video]

 Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η "γιορτή του αντικριστού " στο Ωραιόκαστρο απο τον Σύλλογο Κρητών και Φίλων Ωραιοκάστρου "Ερωτόκριτος" χθές βράδυ στο Κονταξοπούλειο. Πολύ μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου στην εκδήλωση.

Για την  " γιορτή του αντικριστού"  διαβάζουμε στην ανακοίνωση του συλλόγου (http://www.sillogoi.gr/event665.aspx), ".... Είναι η πρώτη φορά που μια τόσο μεγάλη γιορτή διοργανώνεται στην Μακεδονία....  Τι είναι το αντικριστό: το οφτό κρέας ή αντικριστό, το ψήνανε παλιά μόνο στις ορεινές περιοχές και συνήθως από άντρες βοσκούς. Τους εξυπηρετούσε ο τρόπος που το ψήνανε γιατί δεν είχαν στους χώρους βοσκής μαγειρικά σκεύη.

Αφού έσφαζαν το ζώο, το ξεραχίζανε και το έκαναν τέσσερα κομμάτια, τα λεγόμενα γουλίδια. Κάθε κομμάτι το περνούσαν από μία ξύλινη σούβλα από ξύλο ασφενδάμου και αλατίζανε το κρέας. Ορισμένοι βοσκοί, κάνανε τη λεγόμενη οτερμενιά. Έβρισκαν, δηλαδή, κατάλληλες πέτρες, τις τοποθετούσαν σε σχήμα τετράγωνου και έβαζαν επάνω τις σούβλες με το κρέας.
Στη μέση και σε σωστή απόσταση (ούτε πολύ κοντά, ούτε μακριά) έβαζαν ένα σωρό από ξερά ξύλα. Άναβαν τη φωτιά και το κρέας ψηνότανε με τη φλόγα. Το κρέας λοιπόν ήτανε αντίκρυ στη φωτιά (αντικριστό) και όχι πάνω στη φωτιά. Το

άφηναν έτσι για τρία τέταρτα και ύστερο το γύριζαν από την άλλη μεριά. Το μυστικό για να γίνει το οφτό κρέας νόστιμο είναι το λίπος."

Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα χορευτικά τμήματα απο την Ένωση Ποντίων & Φίλων Ωραιοκάστρου, τον Πολιτιστικό σύλλογο Πενταλόφου, και η Ενοριακή εστία ΑΓ. Αθανασίου Παλαιοκάστρου.




Δείτε βίντεο απο την εκδήλωση...


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!