Πρώην στρ. Καρατάσιου: Το περιβάλλον, οι μακέτες και η πραγματικότητα! Ρεπορτάζ από τη χθεσινή εκδήλωση [φώτο] [video]


ΡΕΠΟΡΤΑΖ avatonpress.gr  φώτο - βίντεο.

(Διαβάστε στο τέλος της ανάρτησης το ενδιαφέρον σχόλιο του avatonpress.gr)

Πετυχημένη η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στον υπαίθριο χώρο και εντός του αναψυκτηρίου του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, στην οποία έδωσαν το παρόν, ο δήμαρχος Παύλου Μελά, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι από την αντιπολίτευση, πλήθος κόσμου, πολίτες και συλλογικότητες της περιοχής.

Διοργανώθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου – Κορδελιού σε συνεργασία με το Συμβούλιο Βιωσιμότητας Δυτικής Θεσσαλονίκης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρατάσιου,  το 2ο Γ.Ε.Λ. Πολίχνης και την Πρωτοβουλία για τα πρώην στρατόπεδα, με θέμα: «Πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου – Ρέμα Ξηροποτάμου: Μοναδικά πολιτιστικά τοπία της Θεσσαλονίκης σε κίνδυνο».



φώτο του Ευθύμη Παπαδημητρίου

Η εκδήλωση χωρίστηκε σε 3 μέρη:
Α.     Ξενάγηση στις Περιαστικές Καλλιέργειες στο στρατόπεδο   Καρατάσιου, όπου πλήθος πολιτών γνώρισαν από κοντά , αυτήν την πρωτότυπη ιδέα με τους λαχανόκηπους μέσα στον αστικό ιστό και έδειξαν να ενθουσιάζονται και με την προοπτική να συμμετέχουν ενεργά μελλοντικά σε κάποιον από αυτούς.

Β.     Εκδήλωση - Ομιλίες:
       1. «Ενημέρωση για το πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου», Σάκης Λαζαρίδης,  Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσιου, Πρωτοβουλία για τα πρώην στρατόπεδα.

Ο κ. Λαζαρίδης, αναλυτικά εξήγησε σε όλους τον αγώνα που γίνεται εδώ και χρόνια για να αποδοθεί το στρατόπεδο στο δήμο και στους δημότες. Επίσης τόνισε πόσο σημαντική για το περιβάλλον αλλά και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης και όχι μόνο θα ήταν η παράδοση των 689 στρεμμάτων του στρατοπέδου από την πολιτεία και η μετατροπή του, εξολοκλήρου σε κοιτίδα πρασίνου και εναλλακτικής περιβαλλοντικής εκτόνωσης.




   2.  «Πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου: Η δυνατότητα της Θεσσαλονίκης για έναν μοναδικό Πολιτιστικό κήπο». Βιβιάννα Μεταλληνού, Αρχιτέκτων, Ιστορικός περιβάλλοντος.

Η κ. Μεταλληνού, παρουσίασε με μία καλά τεκμηριωμένη και επιστημονική μελέτη - έρευνα, πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί (αφού γίνουν οι κατάλληλες επεμβάσεις) το πρώην στρατόπεδο σαν πολιτιστικός κήπος. Υπογράμμισε ότι αυτό μπορεί να γίνει με ελάχιστα έξοδα και αυτοχρηματοδότηση και επανάχρηση των υπαρχόντων κτιρίων. Αξιοσημείωτη ήταν και η μακέτα που παρουσίασε πως θα μπορούσε το Καρατάσιου να ¨μοιάζει¨ στο μέλλον αν γίνουν αυτά που πρέπει.



3. «Το ρέμα Ξηροποτάμου στο πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου. Η ανάγκη προστασίας του»  Γιώργος Μπλιώνης, Βιολόγος, Δρ. Οικολογίας.
Ο κ. Μπλιώνης πως η ανάδειξη και προστασία του ρέματος Ξηροποτάμου παράπλευρα του Καρατάσιου μπορεί να φέρει πολιτιστική και περιβαλλοντική ανάπτυξη. 

4.  «Εκπαιδεύοντας τα παιδιά στους ελεύθερους χώρους της πόλης» Ευθύμιος Παπαδημητρίου, Φιλόλογος, ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου.
Ο κ. Παπαδημητρίου, με μία πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση, προσπάθησε να εξηγήσει πως μπορεί να επέλθει η περιβαλλοντική βιωσιμότητα μέσα από την εκπαίδευση.




Γ.:   Ανοικτή συζήτηση – παρεμβάσεις, την οποία  συντόνισε ο δημοσιογράφος Σωτήρης Κυριακίδης του Ράδιο Θεσσαλονίκη (ο οποίος πρωτίστως αναφέρθηκε και αυτός στο πόση σημαντική θα ήταν η απόδοση του στρατοπέδου και η μετατροπή του σε ένα σύγχρονο πάρκο με διάφορες δραστηριότητες)

Το λόγο έλαβαν αρκετοί από τους παρευρισκόμενους πολίτες και εκπρόσωποι φορέων.  Σημειώνουμε μερικά από αυτά που κέντρισαν το  ενδιαφέρον :
 1. Ο κ. Μιχάλης Σπάσος  (εκπρόσωπος του δικτύου 50 κατά του ΣΜΑ Ευκαρπίας και γραμματέας του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ευκαρπίας) ανέφερε: ¨  Η δυτική Θεσσαλονίκη είναι εδώ και χρόνια το τασάκι της πόλης. Η απόδοση των στρατοπέδων ως ελεύθερους χώρους είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνει αντισταθμιστικά η πολιτεία προς τους πολίτες.  Δεν φτάνουν μόνο τα μεγάλα λόγια, τα σχέδια και οι μακέτες, αλλά πρέπει και οι ίδιοι οι πολιτικοί, κυρίως της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους οποίους εδώ και χρόνια πιέζουμε με τους αγώνες μας και τους έχουμε υποδείξει σοβαρές προτάσεις, να χρησιμοποιήσουν τη δυναμική τους να ενημερώσουν πιο μαζικά τους δημότες και επιτέλους να διεκδηκήσουν τα αυτονόητα.

2. Ο κ Κλεάνθης Χαιδευτός αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη να αξιοποιηθούν τα στρατόπεδα ως ελεύθεροι χώροι πρασίνου λόγω της τεράστιας περιβαλλοντικής υποβάθμισης. ¨ Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι την τελευταία μόνο εβδομάδα είχαμε τεράστιες υπερβάσεις σε ρύπους στη δυτική Θεσ/νικη. Επίσης συμφώνησε με τον κ. Σπάσο ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να είναι πιο κοντά στους αγώνες και να βοηθούν έμπρακτα και οχι μόνο στα λόγια. Να προσφέρουν ποιότητα ζωής και όχι απλά σχέδια.

3.  Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά κ  Διαμαντής Παπαδόπουλος, μιλώντας στο τέλος είπε ότι συμφωνεί με τους αγώνες των δημοτών, αλλά θα πρέπει να ξέρουν ότι τόσα χρόνια δεν είχε τίποτα από τους πολιτικούς της Πολίχνης και ότι είναι πολύ δύσκολο και τα 689 στρέμματα να γίνουν περιβαλλοντικές δράσεις -χώρος πρασίνου. " Θα πρέπει να δώσουμε και κάτι , είμαστε σε δύσκολη θέση. Αυτοί μπορούν και αύριο κιόλας να το ξεπουλήσουν. Πρέπει να καθίσουμε δημότες και δήμος  στο ίδιο τραπέζι και να δούμε εφαρμόσιμες προτάσεις  και όχι μόνο λόγια και αγώνες " .

Οι δηλώσεις του δημάρχου προκάλεσαν τις αντιδράσεις παρευρισκομένων και από την πρωτοβουλία για στρατόπεδα και δήλωσαν ότι δεν πρέπει να δεχτούμε καμία επιπλέον δράση που σχετίζεται με τσιμεντοποίηση του Καρατάσιου. Ο δήμαρχος ζήτησε να του πούνε πως θα υπάρχει βιωσιμότητα, όταν δεν υπάρχει ευρώ και πως οι δράσεις που προτείνει (αθλητικό κέντρο ή πανεπιστήμιο ή νοσοκομείο) επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον.

Ο κ. Δεμουρτζίδης (δημοτικός σύμβουλος), τοποθετήθηκε μετά τα παραπάνω τονίζοντας ότι δεν ισχύουν αυτά που λέει ο Δήμαρχος, καθώς η  διοίκηση του 2005 (στην οποία ήταν και ο κ. Δεμουρτζίδης) διεκδίκησε και πήρε 120 στρέμματα, εξασφάλισε τη χρηματοδότηση του αναψυκτηρίου στο οποίο γίνεται η εκδήλωση και γενικά ξεκίνησε μια προσπάθεια ανάδειξης του θέματος. "Απλά μετά η διοίκηση του κ. Θεοδωρίδη και η δική σου δήμαρχε δεν έκανε απολύτως τίποτα". Επίσης σημείωσε ότι "πρέπει να σταματήσει η λογική του παζαρέματος δίνω κάτι για να πάρουμε κάτι, για κάτι που μας ανήκει"  και "ότι δεν πρέπει να συγχέουμε ότι ανάπτυξη σημαίνει τσιμεντοποίηση του Καρατάσιου. Υπάρχουν δεκάδες περιβαλλοντικές δράσεις" .

Ο κ. Σερασίδης (δημοτικός σύμβουλος), ανέφερε ότι "πρέπει να εντατικοποιηθούν οι αγώνες και να πιέσει πραγματικά η πολιτική ηγεσία του δήμου μας όπως κάναμε και εμείς με του Παύλου Μελά"

Η κ. Εμμανουηλίδου (τοπική σύμβουλος), ανέφερε ότι "πρέπει να γίνονται περισσότερες πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δράσεις μέσα στο Καρατάσιου για να συνεχιστεί ο αγώνας και να έρθει περισσότερος κόσμος που θα μάθει τι να διεκδικεί"

Εκπρόσωποι απο τους Περιαστικούς Καλλιεργητές (ΠερΚα) έλαβαν τον λόγο και ανέλυσαν τις δράσεις που αναπτύσσουν στους χώρους του πρώην στρατοπέδου Καρατάσσιου, την συλλογική καλλιέργεια εποχιακών φρούτων, βοτάνων, τους λαχανόκηπους. 


Σχόλιο avatonpress.gr: 

Ενδιαφέρουσα η χθεσινή εκδήλωση. Ακούσαμε και είδαμε πολλά. Από τα παιδιά που κάνουν τον αγώνα για την απόδοση του στρατοπέδου στο δήμο και τους κατοίκους ως ελεύθερο χώρο πρασίνου, τους επιστήμονες που μας παρουσίασαν τις εναλλακτικές δράσεις για την υλοποίηση των περιβαλλοντικών δράσεων στο Καρατάσιου μέχρι τους πολιτικούς της περιοχής.

Θα πρέπει να σημειώσουμε όμως τα εξής:

1. Ο κόσμος έχει δώσει τους αγώνες του και συνεχίζει να τους δίνει. Αυτό δεν σταματά, απλά μεγαλώνει.   Το αποτέλεσμα θα είναι οι εθελοντές και οι ομάδες των Περιαστικών Καλλιεργητών (ΠερΚα) να συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται, δίνοντας μια άλλη δυναμική και δείχνοντας τον δρόμο.
2. Εκεί χρειάζεται και πολιτική βοήθεια, για να μπορέσει και η μεγάλη μάζα του κόσμου  να γνωρίσει τα πρώην στρατόπεδα, να περπατήσει , να κάνει δράσεις κλπ. και να πολλαπλασιαστεί η δυναμική του αγώνα. Αυτό λέγεται όραμα και διεκδίκηση.
3. Η πολιτική βοήθεια θα πρέπει να έρθει πρωτίστως από το δήμο (συμπολίτευση και αντιπολίτευση απο κοινού) που έχει όλα τα μέσα να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και να τους δείξει τι σημαίνει ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ.  ΌΧΙ αυτούς που ασχολούνται χρόνια με το περιβάλλον, αλλά τους υπόιλοιπους.

Συμπερασματικά:

 Ο  απλός πολίτης ΔΕΝ θέλει άλλα λόγια, σχέδια και μακέτες. Ξέρει ότι είναι ωραία αυτά και διερωτάται γιατί δεν υλοποιούνται.  Όλοι έχουμε πάει έξω λίγο πολύ και ξέρουμε τι γίνεται, Βιέννη, Βαρκελώνη, Παρίσι, Λονδίνο, Βουδαπέστη κλπ. Ξέρει την πραγματικότητα της Ελλάδας! Θέλει να σταματήσουν τα πολλά λόγια και επιτέλους να  υλοποιηθεί ένα όραμα. 

Ο κάθε δήμος έχει τη δύναμη, το προσωπικό και το επικοινωνιακό παιχνίδι για να ασχοληθεί και να κάνει πραγματικότητα αυτό που του λένε τρανταχτά οι δημότες του. Ας τον ακούσουν....αυτή είναι η πραγματικότητα, το τι θέλει ο κόσμος και όχι το τι θέλει η κάθε πολιτική ηγεσία (και η αντιπολίτευση) του κάθε δήμου. 

Θέλουμε και εμείς ποιότητα ζωής ....το αυτονόητο.











Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!