ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Ψήφισμα Αλληλεγγύης για τον Κοσάρ Χασάν (Τσετίν)


ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΑΡ ΧΑΣΑΝ (ΤΣΕΤΙΝ)


Συνελήφθη την 13-2-2014 o πολιτικός πρόσφυγας Κοσάρ Χασάν (Τσετίν), μέλος του σωματείου «Επιτροπή αλληλεγγύης για τους πολιτικούς  κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν» και του περιοδικού « Ο Αγώνας». O Κοσάρ Χασάν (Tσετιν), διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια και έχει πάρει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα λόγω των διώξεων που αντιμετωπίζει στην Τουρκία. Είναι γνωστός στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα, λόγω της ενεργής συμμετοχής του όλα αυτά τα χρόνια στο κίνημα συμπαράστασης στους πολιτικούς κρατούμενους   στην  Τουρκία, καθώς είναι πρόεδρος του συλλόγου «Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους σε Τουρκία και Κουρδιστάν»,  αλλά  και  της  συμμετοχής  του  στο  αντιρατσιστικό  και αντιφασιστικό κίνημα.
Ο Κοσάρ Χασάν κατηγορείται για την υπόθεση της έκρηξης της Τριανδρίας στη Θεσσαλονίκη το 2011 και του αποδίδονται οι κατηγορίες της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, της κατοχής εκρηκτικού υλικού από κοινού με άλλους και της κατοχής πολεμικού υλικού με σκοπό εφοδιασμό τρίτων. Με τις ίδιες κατηγορίες παραπέμφθηκαν 5 άτομα στο παρελθόν, εκ των οποίων ο Kalayci παρέμεινε προφυλακισμένος επί 6 μήνες και εν συνεχεία απαλλάχθηκε με βούλευμα και η  Suicmez Havva παρέμεινε προφυλακισμένη επί 7 περίπου μήνες και εν συνεχεία αθωώθηκε. Το success story της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας δέχτηκε ισχυρό πλήγμα.
Την 13-2-14 (2/12 χρόνια μετά την έκρηξη) η ανάκριση «ξανανοίγει». Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία στη προσπάθειά της να επιδείξει έργο σχετικό με την «πάταξη της τρομοκρατίας», ανακινεί την υπόθεση της Τριανδρίας προσθέτοντας στη δικογραφία «νέα στοιχεία», που ούτε «νέα» είναι, ούτε σχέση έχουν με την υπόθεση. Συγκεκριμένα: Ο Τσετίν μετά την έκρηξη στην Τριανδρία τον Οκτώβριο του 2011, εξετάσθηκε ως μάρτυρας όπως όλοι οι Τούρκοι πρόσφυγες και δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του καθώς δεν υπήρχε κανένα απολύτως στοιχείο που να τον συνδέει με την έκρηξη. Ένα «στοιχείο» που υπάρχει από τότε στη δικογραφία είναι η κατάθεση ενός μάρτυρα κατηγορίας αστυνομικού ο οποίος αναφέρει ότι ως υπηρεσία είχαν δεχθεί (το 2011) ένα ανώνυμο τηλεφώνημα που κατονόμαζε Τούρκους –ανάμεσα σε αυτούς και τον Τσετίν-, στα σπίτια των οποίων υποτίθεται ότι κρύβονταν όπλα. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία πραγματοποίησε την ίδια μέρα έρευνα σε όλα τα σπίτια των Τούρκων και καθώς δεν βρήκε όπλα, συνέλεξε προς δακτυλοσκόπηση διάφορα φυλλάδια τα οποία βρέθηκαν στα σπίτια τους, τα οποία -σπίτια αλλά και τα φυλλάδια-ήταν παντελώς άσχετα με τον χώρο που έγινε η έκρηξη. Στην δικογραφία δεν υπάρχει κανένα απολύτως  στοιχείο που να συνδέει τον Τσετίν με τον χώρο στον οποίο έγινε η έκρηξη (δεν βρέθηκαν αποτυπώματα του, δεν τον αναγνώρισε ποτέ κανένας μάρτυρας, έχει καταθέσει πολλές φορές ενόρκως και παρίστατο ως μάρτυρας υπεράσπισης στους ομοεθνείς του και ήταν γνωστός στις αρχές και γνωστής διαμονής καθώς διατηρεί την ταβέρνα Κερβάν στην οποία βρίσκεται καθημερινά, παρόλα αυτά το ένταλμα σε βάρος του εκδόθηκε σαν να ήταν αγνώστου διαμονής. Ο Χασαν Κοσάρ απειλείται με προφυλάκιση και πολυετή κάθειρξη χωρίς να υπάρχει ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο που να τον συνδέει με τον τόπο της έκρηξης και με τις κατηγορίες που του αποδίδονται.
Σήμερα που τα δικαιώματα στην Ελλάδα πλήττονται βάναυσα για ολόκληρη την κοινωνία, που κάθε κίνημα και κάθε αντίσταση στη βαρβαρότητα   ποινικοποιείται και καταστέλλεται εν τη γενέσει, οι πολιτικοί πρόσφυγες στην Ελλάδα δέχονται μια πρωτοφανή επίθεση! Πρόσφυγες που ζουν χρόνια στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν ζητήσει, και πολλοί από αυτούς έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, κινδυνεύουν με έκδοση στην Τουρκία, καθώς η Τουρκία τους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες». Με τη σειρά τους οι Ελληνικές Αρχές χωρίς αποδεικτικά στοιχεία κατασκευάζουν κατηγορητήρια, συλλαμβάνουν και προφυλακίζουν τούρκους αγωνιστές κατηγορώντας τους ως “τρομοκράτες”. Οι ίδιοι άνθρωποι που πολέμησαν το φασιστικό κράτος της Τουρκίας και υπέστησαν για την αντιδικτατορική τους δράση στην Τουρκία φυλακίσεις και βασανιστήρια, αντιμετωπίζουν σήμερα ως πολιτικοί πρόσφυγες στην Ελλάδα άδικες διώξεις, σε μια συγκυρία που ο φασισμός απλώνει και στη χώρα μας όλο και πιο έντονα την απειλητική του ανάσα.

·         Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την άμεση αποφυλάκιση του Χασάν Κοσάρ και να απαλλαγεί από τις κατηγορίες που του αποδίδονται
·         Αλληλεγγύη στους πολιτικούς πρόσφυγες και στον Τούρκικο Λαό.
Θεσσαλονίκη 17/2/2014


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!