Τουρνουά Σάββας Αβραμίδης απο τον Φοίνικα Πολίχνης απο 23 -26 Απριλίου


Η ιστορική ομάδα του Φοίνικα Πολίχνης ιδρύθηκε το 1955 από φιλόδοξους κατοίκους της περιοχής με αρχικό όνομα το «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΠΟΛΙΧΝΗΣ».  Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η ομάδα πρωταγωνίστησε και την περίοδο 1964-65 τερμάτισε 3η στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής. Μάλιστα από το 1969 ως το 1975 ο Φοίνικας Πολίχνης γράφει την ιστορία του με χρυσά γράμματα αφού η ομάδα καταφέρνει να γίνει γνωστή πανελληνίως, με τις επιτυχίες που είχε κόντρα σε πολύ μεγάλες ομάδες Από το 1981 ως σήμερα ο Φοίνικας Πολίχνης αγωνίζεται στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, με μια σταθερή ανοδική πορεία και 3 κατακτήσεις του κυπέλλου της ΕΠΣΜ.
Στη φετινή περίοδο ο Φοίνικας Πολίχνης παρά το γεγονός ότι αγωνίζονταν με αθλητές μέσου όρου ηλικίας 16-17 χρονών κατάφερε με ένα εκπληκτικό ντεμαράζ στο τέλος του 2ου γύρου να παραμείνει στην Α’ κατηγορία νικώντας σε αγώνα μπαράζ για την παραμονή την  συμπολίτισσα ομάδα ‘’Α.Ε. Καρατάσου’’
Το Tουρνουά «Σάββας Αβραμίδης»
Από τις 23 έως τις 26 Απριλίου 2014 θα διεξαχθεί τουρνουά «Σάββας Αβραμίδης» που διοργανώνει ο Φοίνικας Πολίχνης για 6η φορά και είναι πλέον θεσμός για την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.
Ποιος ήταν ο Σάββας Αβραμίδης;
Ήταν περίπου στα μέσα της δεκαετίας του 70, λίγο μετά την πτώση της δικτατορίας, όταν ένας φανατικός φίλος του ποδοσφαίρου αποφάσισε να δημιουργήσει μια άτυπη ομάδα «τσικό» στην περιοχή της Πολίχνης, με την ονομασία …Τότεναμ!
Αφιέρωνε όλο τον ελεύθερο χρόνο του στο να συγκεντρώνει τα παιδιά στο γήπεδο του Φοίνικα και τον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου προκειμένου να τους μάθει τα μυστικά της μπάλας. Και όσοι ξεχώριζαν είχαν ως πριμ ένα …εισιτήριο λεωφορείου με προορισμό την Τούμπα προκειμένου να δοκιμάσουν την τύχη τους στον ΠΑΟΚ.


Γνήσιος Παοκτσής αλλά προπάντων γνήσιος και ρομαντικός ποδοσφαιρόφιλος ο Σάββας έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης από τον τότε πρόεδρο του ΠΑΟΚ τον αείμνηστο Γιώργο Παντελάκη.
Η ποδοσφαιρική αυτή ιστορία της Τότεναμ κράτησε μια ολόκληρη δεκαετία και έχει μείνει στη μνήμη των φιλάθλων της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα των κατοίκων της Πολίχνης. Πολλά από εκείνα τα παιδιά που μύησε ποδοσφαιρικά ο Αβραμίδης έπαιξαν σε διάφορες ομάδες της πόλης και οφείλουν πολλά σε αυτόν τον άνθρωπο που στα πρώτα τους  βήματα τούς περιέβαλε με αγάπη και φροντίδα.
Όταν την περίοδο 1984-85 η Ε.Π.Σ. Μακεδονίας αποφάσισε να διοργανώσει για πρώτη φορά πρωτάθλημα τμημάτων υποδομής, ο Φοίνικας ήταν από τους πρώτους συλλόγους που δήλωσε συμμετοχή. Πρωτεργάτες οι τότε ποδοσφαιριστές της ομάδας Σάκης Θεοδωρίδης (είναι ακόμα και σήμερα προπονητής της Ακαδημίας) και Παναγιώτης Αργυρόπουλος (μετέπειτα παίκτη της Λάρισας επί Γιάτσεκ Γκμοχ) που ζήτησαν από τον Σάββα Αβραμίδη να αναλάβει πλέον διοικητικό ρόλο όπως και έγινε.
Ο Σάββας Αβραμίδης υπήρξε ένας άνθρωπος που μόχθησε για την ανάπτυξη των ακαδημιών και από την δεκαετία του 70 κατάφερε να φέρει πολλά νέα παιδιά κοντά στον αθλητισμό. Ο Φοίνικας τιμάει τη μνήμη του τα τελευταία χρόνια διοργανώνοντας τουρνουά για τα τμήματα υποδομής στο οποίο μετέχουν αξιόλογες ομάδες του νομού. 

Αυτός ήταν ο Πολιχνιώτης ποδοσφαιρόφιλος Σάββας Αβραμίδης που έφυγε πρόωρα από την ζωή το 2000 και τα τελευταία χρόνια τιμάται από τον Φοίνικα Πολίχνης που διοργανώνει τουρνουά παιδικού ποδοσφαίρου που φέρει το όνομά του.

Στη φώτο από αριστερά ο Σάββας Αβραμίδης στο μέσον ο Αλκέτας Παναγούλιας και δεξιά ο προπονητής Ακαδημιών του Φοίνικα Σάκης Θεοδωρίδης (φώτο αρχείου ‘’Φοίνικα Πολίχνης’’)




Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!