Παρουσίαση του "Κόκκινου Κανάκη" από το ΚΙΑΘ - Δελτίο τύπου της Ενότητας για την Αλληλεγγύη και την Ανατροπή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο 5-4-2014 παρουσιάστηκε από το ΚΙΑΘ (Κέντρο Ιστορίας Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης) το βιβλίο: Στα ίχνη του κόκκινου Κανάκη, του Σπύρου Λαζαρίδη. Πέρα από τα συγχαρητήρια που αξίζουν στον Πρόεδρο του ΚΙΑΘ τον οδοντίατρο Γρηγόρη Μπρέντα και τους συνεργάτες του, που  δουλεύουν ακούραστα συλλέγοντας και συνθέτοντας κομμάτια της τοπικής μας ιστορίας, εντυπωσιακό είναι το περιεχόμενο του βιβλίου.

Ο Χρήστος Κανάκης, θρυλική φιγούρα των Αμπελοκήπων! Δυστυχώς, λίγα πράγματα είναι γνωστά γι΄ αυτόν ώστε η ζωή του φαντάζει σχεδόν μυθική, παρά το γεγονός ότι έφυγε από τη ζωή μόλις το 1964. Ένας δρόμος με το όνομά του και η πληροφορία 1ος κοινοτάρχης της κοινότητας Αμπελοκήπων το 1934. Αυτά που είναι άγνωστα είναι πως η ζωή του ήταν μια ζωή γεμάτη αγώνες και θυσίες για τις ιδέες του. Η πρώτη του θητεία ήταν μόνο 13 μήνες, γιατί συνελήφθηκε και εκτοπίστηκε στον Αη Στράτη. Όμως σ΄αυτή τη θητεία μνημονεύονται έργα ασφαλτόστρωσης, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και πόσιμου νερού. 

Άλλη μια φορά ο λαός των Αμπελοκήπων τον τιμά και τον εκλέγει ως δήμαρχό του πλέον το 1957, αν και ήξερε πως βρίσκεται στην εξορία. Αυτή η θητεία του δεν έγινε ποτέ γιατί η κυβέρνηση δεν του το επέτρεψε. Και δεν το επέτρεψε γιατί επρόκειτο περί "μαχητικωτάτου και λίαν επικινδύνου κομμουνιστού".  Και όπως λέει ο συγγραφέας, το "μαχητικώτατος" και το "κομμουνιστής" το ήξεραν. το "επικίνδυνος" δεν ακούμπησε καθόλου το λαό, όπως φαίνεται από τη ζώσα μνήμη των παλιών Αμπελοκηπιωτών, που τον μνημονεύουν με νοσταλγία, αποδίδοντάς του τιμή.

Το Γραφείο Τύπου


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!