Τεστ... αλήθειας για πολιτικούς - Ιστοσελίδα θα τσεκάρει αν λένε ψέματα στην καμπάνια για τις ευρωεκλογές


Με την προεκλογική καμπάνια των υποψηφίων για τις ευρωεκλογές να έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία, πολλά μπορεί να ακουστούν. Κάποιος όμως... παραμονεύει για να διαπιστώσει αν οι πολιτικοί λένε αλήθεια.
Πρόκειται για το διαδικτυακό πρότζεκτ FactcheckEU, το οποίο εξετάζει κατά πόσο οι υποψήφιοι λένε αλήθειες στις προεκλογικές ομιλίες τους. Για παράδειγμα, όταν ο Μάρτιν Σουλτζ ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως «ένα τρισ. χάνεται εξαιτίας της φοροδιαφυγής σε όλη την Ευρώπη» εντοπίστηκε το λάθος. Η πραγματικότητα είναι πως η ΕΕ αναγνωρίζει απώλειες ενός τρισ. για αυτό το λόγο.
Αυτή βέβαια δεν είναι η μοναδική περίπτωση που κάποιος πολιτικός επικαλείται εσφαλμένα στοιχεία- είτε κατά λάθος, είτε εσκεμμένα- σε κάποια δημόσια τοποθέτησή του. Αυτές οι ανακρίβειες θα ελέγχονται τώρα από την ιστοσελίδα FactcheckEU. Πίσω από το εγχείρημα βρίσκονται δημοσιογράφοι, που θέλουν να αναγκάσουν τους υποψήφιους να λένε την αλήθεια, όπως αναφέρει δημοσίευμα του euractiv.com.
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι ανάλογο. Στις ΗΠΑ, από το 2007 το PolitiFact τσεκάρει αλήθειες και ψέματα στα όσα λένε οι πολιτικοί και το 2009 οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται πίσω από αυτά, βραβεύθηκαν με Πούλιτζερ.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!