Περιοχή Στρεμπενιώτη: Κραυγή αγωνίας κατοίκων που προσπαθούν να σώσουν τα πεύκα απο την "βαμβακίαση"

Κάτοικοι της περιοχής Στρεμπενιώτη επικοινώνησαν και έστειλαν στο avatonpress.gr την παρακάτω διαμαρτυρία:
"Στην περιοχή Στρεμπενιώτη και ειδικότερα στην οδό Διγενή - από τη μεριά της Πολίχνης- 
υπάρχει μία σειρά πεύκων, σχεδόν 70 χρόνων. Κάποτε αποτελούσε το όριο του στρατοπέδου.
Από τότε που το στρατόπεδο καταργήθηκε, αποτελούν μια όμορφη συνέχεια της οδού και 
παρέχουν τη σκιά τους σε παρκάκια και παγκάκια, που έκαναν οι κάτοικοι για να περνάνε 
τις ελεύθερες ώρες τους (τα χαίρονται και οι περαστικοί, που ξεκουράζονται εκεί). 
Εδώ και 2-3 χρόνια κάποια από αυτά τα πεύκα, κυρίως στη διασταύρωση με την 3ης Σεπτεμβρίου,
παρουσιάζουν "βαμβακίαση". Σιγά-σιγά ξεραίνονται και από ότι φαίνεται η ασθένεια μεταφέρεται από το ένα δέντρο στο άλλο.
Προσπαθώντας να τα σώσουμε, ήρθαμε σε επαφή με την αντίστοιχη αντιδημαρχία του δήμου Παύλου Μελά.
Τρεις άνθρωποι τηλεφωνήσαμε και πήραμε τρεις διαφορετικές απαντήσεις.
Η πιο εξωφρενική ήταν ότι φταίνε οι πολλές βροχές και το φαινόμενο από μόνο του θα σταματήσει - όταν γνωρίζουμε ότι η "βαμβακίαση" είναι αρρώστια που οφείλεται σε έντομο. Κατά συνέπεια χρειάζεται ψεκασμό ή ράντισμα.
Η δεύτερη απάντηση που πήραμε ήταν ότι μέσα σε κατοικημένη περιοχή δεν ραντίζουν και αφήνουν τη φύση  να εξελιχθεί μόνη της (!!!). 
Βέβαια μας πρότειναν να κάνουμε γραπτή αίτηση στο δήμο για να τη μεταβιβάσουν στο δασαρχείο 
(η τυπολατρεία στο μεγαλείο της!). Χωρίς γραπτή αίτηση γιατί δεν μπορούν να αποτανθούν στο δασαρχείο;
... Αν μπορείται προωθήστε  το ζήτημα, μήπως και σωθούν τα πεύκα. Είναι κρίμα μετά από 70 χρόνια να ξεραθούν από την αδιαφορία....
Ευχαριστώ.
(Ακολουθούν τα στοιχεία του αναγνώστη....)

Το avatonpress.gr επικοινώνησε με το τμήμα πρασίνου του δήμου Παύλου Μελά. Η παρουσία της βαμβακίασης, μας είπαν ότι δεν είναι αιτία θανάτου των δένδρων, ότι δεν μπορούν να γίνουν ψεκασμοί στα δένδρα και ότι η ασθένεια οφείλεται σε έντομο και υπάρχει περίπτωση να υπάρξει μια εξασθένηση στα δένδρα, όχι όμως θάνατος του δένδρου απο αυτή την ασθένεια, αλλά απο δευτερογενείς προσβολές.
Παράλληλα, επικοινωνήσαμε και με το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, που μας ενημέρωσαν ότι στον συγκεκριμένο χώρο δεν μπορούν να παρέμβουν αν και εφόσον δεν είναι δασική έκταση αλλά είναι δένδρα που βρίσκονται σε πεζοδρόμιο.Δεν υπάρχει νομική κάλυψη.
Εμείς απο την πλευρά μας  περάσαμε απο την περιοχή και είδαμε ότι αρκετά πεύκα έχουν πρόβλημα (βλέπε φωτογραφικό υλικό)


Τι είναι η Βαμβακίαση 

Η βαμβακίαση των πεύκων είναι ένα φαινόμενο ασθένειας των δένδρων που οφείλεται στο κοκκοειδές έντομο . Το έντομο αυτό ζει στα πεύκα, από τα οποία τρέφεται απομυζώντας τους χυμούς του. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες δεν αποτελεί απειλή για τα πεύκα. Οι μελισσοκόμοι όμως της Ελλάδας, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός πως από αυτή τη διαδιακασία τα πεύκα βγάζουν στην επιφάνεια του κορμού τους πευκόμελο, έπεισαν το Υπουργείο Γεωργίας να τους επιδοτήσει για να προβούν σε εμβολιασμούς των πεύκων με το συγκεκριμένο έντομο. Το κράτος επέτρεψε αυτή τη διαδικασία καθώς στο ΑΕΠ της Ελλάδας συνέβαλαν σε μεγάλο ποσοστό οι εξαγωγές του μελιού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κατακλυστούν τα πεύκα της Ελλάδας (σε μεγάλο ποσοστό στην Αττική) από αυτά τα έντομα τα οποία νέκρωσαν τα πεύκα άμεσα, ή έμμεσα από την προσέλκυση λοιπών κολεοπτέρων.
Μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει η πολιτεία να ευαισθητοποιείται από την καταστροφή των πεύκων, επιδοτώντας έρευνες με αντικείμενο την αντιμετώπιση του φαινομένου. Αρχικά οι έρευνες προσανατολίζονταν στον ψεκασμό των πεύκων, αλλά κάτι τέτοιο φαίνεται πως είναι επιβλαβές για την χλωρίδα, την πανίδα και τον άνθρωπο. Τώρα οι έρευνες προσανατολίζονται κυρίως σε φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης του εντόμου με χρήση των φυσικών εχθρών του (θηρευτές-έντομα και πουλιά).
Τρόπο αντιμετώπισης αποτελεί επίσης και η πλύση των δέντρων με νερό, αλλά κάτι τέτοιο περιορίζεται σε αστικές/εύκολα προσβάσιμες περιοχές.

πηγή  el.wikipedia.org

Δείτε περισσότερες πληροφορίες  εδώ




Συμπερασματικά, το πρόβλημα υφίσταται και είναι γνωστό στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Παύλου Μελά. Απο τη μια πλευρά οι κάτοικοι ανησυχούν για τα δένδρα, μια και όπως είδαμε απο την αυτοψία που καναμε στο σημείο έχουν δημιουργήσει χώρους αναψυχής με τραπεζάκια και απο την άλλη οι υπηρεσίες που δεν φαίνεται να συμμερίζονται την ανησυχία των πολιτών. Εκείνο που έχει σημασία είναι να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στα δένδρα, γιατί μετά είναι πλέον αργά.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!