Έλληνες εναντίον Ελλήνων: Ο άγνωστος Διαφωτισμός



Η άγνωστη επανάσταση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ

Ο Μεθόδιος Ανθρακίτης τη δεκαετία του 1730 μεταφράζει Καρτέσιο και Μαλμπράνς, διδάσκει Λογική και Νεότερη Ευρωπαϊκή Φιλοσοφία και μάλιστα χρησιμοποιεί ως γλώσσα διδασκαλίς τη δημώδη. ΄λθε σε σύγκρουση με την Εκκλησία όταν εξέδωσε το πρώτο ελληνικό βιβλίο μαθηματικών. Μαθητής του υπήρξε ο Μπαλάνος Βασιλόπουλος που μετά το θάνατο του δασκάλου του εξέδωσε τα βιβλία του "Λογική Ελάττων" και "Εισαγωγή της Λογικής". 

Στη συνέχεια ο Δημήτριος Καταρτής έγραψε την πρώτη γραμματική της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας που ήταν σε χρήση στην Κωνσταντιούπολη στα τέλη του 18ου αιώνα. 

Ο Χριστόδουλος Παμπλέκης (1743-1793) λάτρης της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας αλλά και με επιρροές από τον Σπινόζα , έγραψε το βιβλίο "Περί Φιλοσόφου, Φιλοσοφίας, Μεταφυσικών και Θείων Αρχών" στο οποίο αρνείται τα θαύματα και απορρίπτει το "πίστευε και μη ερεύνα". Η καταδίκη του Χριστόδουλου Παμπλέκη και, μαζί μ αυτόν   όλου του Διαφωτισμού ήταν άμεση και σκληρή από το Πατριαρχείο αφού διέβλεπαν στο έργο του και αντιχριστιανικές τάσεις.

Ο Στέφανος Δούγκας , εξέχων κληρικός και λόγιος, με σπουδές στη Γερμανία και οπαδός της φιλοσοφίας του F Shellig, συγγράφει το 1813 το φιλοσοφικό του βιβλίο "Εξέτασις της Φύσεως" το οποίο η Πατριαρχική Σύνοδος το 1817 το καταδικάζει και υποχρεώνει τον συγγραφέα του σε δήλωση μετάνοιας.

Η περίπτωση του Βενιαμίν του Λέσβιου είναι ιδιαίτερη. Ιερέας διαφωτιστής και από τα πρώτα μέλη της Φιλικής Εταιρείας καταδικάστηκε το 1803 ερήμην από την Πατριαρχική Σύνοδο, επειδή δίδασκε τη νέα φυσική κοσμολογία και το ηλιοκεντρικό σύστημα. Με την υποστήριξη όμως του επισκόπου Εφέσου Διονυσίου και του Φαναριώτη Αλέξανδρου Μουρούζη, η απόφαση δεν εκτελέστηκε και ο Βενιαμίν δίδαξε στη σχολή των Κυδωνίων μέχρι και το  1812. Επίσης διετέλεσε μέλος της Α Εθνοσυνέλευσης.

Ο Θεόφιλος Καϊρης (1784-1853) θεωρείται από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του Διαφωτισμού. Έζησε μαζί με τον Κοραή τις πολιτικές και πολιτισμικές μεταπτώσεις της Γαλλικής Επανάστασης και σπούδασε φιλοσοφία, φυσική και μαθηματικά. Έγινε μοναχός και δίδαξε συγκριτική θρησκειολογία. Ήταν λάτρης της αρχίας κλασικής παιδείας και είχε ονομαστεί "Νέος Σωκράτης". Το μεγάλο κατά την Εκκλησία σφάλμα του ήταν η φανερή αμφισβήτηση του Ιουδοχριστιανισμού. Απέρριπτε το χριστιανικό θεολογικό πρότυπο και πρότεινε την αδοσμάτιστη " θεοσέβεια".

Η Εκκλησία ενάντια στους Διαφωτιστές -Ένας άγνωστος πόλεμος. Από το βιβλίο Ελληνες εναντίον Ελλήνων , των εκδόσεων Αρχέτυπο.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!