Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το μηχανισμό των Αντικυθήρων!


Μια νέα ενάλια έρευνα για το διάσημο ναυάγιο των Αντικυθήρων ξεκίνησε στα Αντικύθηρα.
Αμερικανοί, Ελβετοί και Έλληνες χρηματοδότες συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή με την καταβολή 2-3 εκατομμυρίων δολλαρίων η οποία θα ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου.
Η συστηματική μελέτη του μηχανισμού των Αντικυθήρων από διεθνή ομάδα κατά το πέρας των τελευταίων χρόνων αλλά και η δημοφιλία της πρόσφατης έκθεσης που έγινε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το «πολύτιμο φορτίο» που βρέθηκε στο ναυάγιο συνέβαλαν στην απόφαση αυτή.
Χρηματοδότες, επιστήμονες και δύτες ένωσαν αυτή τη φορά τις δυνάμεις τους υπό την εποπτεία της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων με έναν και μοναδικό σκοπό. Να αναζητήσουν ευρήματα στον πυθμένα της θάλασσας τα οποία δεν έχουν ακόμη ανασυρθεί.
Έρευνες που έχουν προηγηθεί έχουν επιβεβαιώσει την ύπαρξη ενός δεύτερου, βυθισμένου σκαριού το οποίο φέρει τον ίδιο τύπο κεραμικής της ρωμαϊκής περιόδου όπως το πλοίο που βρέθηκε ο μηχανισμός. Το σενάριο λοιπόν, το δεύτερο αυτό πλοίο να συνταξίδευε με το πλοίο που βρέθηκε ο μηχανισμός είναι πολύ πιθανό.
Οι υποθαλάσσιες αυτοψίες θα πραγματοποιηθούν από σκάφανδρο το οποίο είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Οι δύτες θα έχουν στην διάθεση τους τη στολή Exosuit. Η στολή Exosuit, δίνει στον δύτη την δυνατότητα να παραμείνει για πολλές ώρες στον πυθμένα της θάλασσας και να πραγματοποιήσει τις εργασίες του χωρίς τον περιορισμό χρόνου. Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που το σκάφανδρο χρησιμοποιείται για την εναλία αρχαιολογία.
Το νησί των Αντικυθήρων με τους λιγοστούς κατοίκους και ο «άγιος» πλοίαρχος
Εκτός από το ναυάγιο «Antikythera», υπάρχει και το νησί των Αντικυθήρων. Το μικρό αυτό νησάκι με τους 30 κατοίκους βρίσκεται μεταξύ Κρήτης και Κυθήρων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινής" οι κάτοικοι του νησιού έιναι ξεχασμένοι από το κράτος καθώς στον μικρό οικισμό του λιμανιού δεν υπάρχει ούτε μόνιμος γιατρός, ούτε μηχάνημα ΑΤΜ.
Κατά το παρελθόν οι κάτοικοι του μικρού αυτού νησιού είχαν μείνει και χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά. Γεγονός που ακόμα συζητούν οι κάτοικοι μεταξύ τους.
Στο μικρό μαγαζί που λειτουργεί ως καφενείο/ταβέρνα/μπακάλικο/ταχυδρομείο ανάμεσα στις προμήθειες ξεχωρίζει η φωτογραφία ενός άντρα που φοράει στολή πλοιάρχου. Ο άντρας αυτός δεν κατλαγεται από τα Αντικύθηρα. Είναι ο πλοίαρχος του πλοίου «Βιντσέντζος Κορνάρος», του πλοίου που κάνει το δρομολόγιο Κρήτη - Πειραιάς το οποίο περνάει από τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.
Ο Δημήτρης Λαδάς είναι για τους Αντικυθήριους ένας «στοργικός» πλοίαρχος, διότι πάντα περνάει με το πλοίο για να τον βλέπουν. «Δεν έχουν άλλη επαφή με το έξω περιβάλλον οι άνθρωποι, παρά το πλοίο.Συχνά όταν φτάνει το καράβι 2 τα ξημερώματα, ακόμα και με κακοκαιρία, μερικοί ξυπνούν για να έρθουν να μας δουν», λέει χαρακτηριστικά. Πηγαίνει λουκουμάδες και εφημερίδες στους κατοίκους του νησίου και εκείνοι του δίνουν σταμναγκάθι και κατσικάκι. Άλλοι προκάτοχοί του απέφευγαν το λιμάνι του νησιού....

Πηγή: www.newsbomb.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!