Ξένοι και Ελληνες αναλυτές για την Ελλάδα: Ανάμεσα στην ελπίδα και την απόγνωση -Δράμα ή success story;


Ενα εκτενές αφιέρωμα στην Ελλάδα, εικοσιτεσσάρων σελίδων, φιλοξενεί η αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung, στο οποίο περιλαμβάνονται μια σειρά άρθρων και αναλύσεων για την κατάσταση της χώρας και την πορεία προς έξοδο από την κρίση.
Το ειδικό ένθετο περιοδικό της εφημερίδας έχει στην πρώτη του σελίδα τον τίτλο «Ο νησιωτικός παράδεισος στο Αιγαίο είναι σε καλό δρόμο, έστω και αν δεν έχουν λυθεί ακόμη τα διαρθρωτικά προβλήματα», ενώ αποτελεί την πρώτη για φέτος ειδική έκδοση του Ινστιτούτου Παραδουνάβιου Χώρου και Κεντρικής Ευρώπης.
Στην εισαγωγή τους για το αφιέρωμα, την οποία τιτλοφορούν «Η Ελλάδα ανάμεσα σε ελπίδα και απόγνωση-Δρομολογήθηκαν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, πρώην αντικαγκελάριος και υπουργός Πολιτισμού της Αυστρίας, Ερχαρντ Μπούσεκ και ο Φραντς-Λόταρ Αλτμαν, καθηγητής Διεθνών και Διαπολιτιστικών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, παρουσιάζουν και σχολιάζουν τη θεματολογία του αφιερώματος.
«Ανάμεσα σε αρχαιότητα και Βυζάντιο» τιτλοφορείται το άρθρο του Αδαμάντιου Σκόρδου, επιστημονικού συνεργάτη στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού της Κεντροανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, στο οποίο παρουσιάζεται η ιστορική εξέλιξη από την ίδρυση του ελληνικού κράτους το 1830 μέχρι την πρόσφατη οικονομική κρίση και την κρίση του χρέους.
Στα 40 χρόνια της Μεταπολίτευσης και στις καθοριστικές για τη χώρα εξελίξεις στη διάρκειά της, αναφέρεται το άρθρο «40 χρόνια Δημοκρατίας-Ιστορία επιτυχίας με διαρθρωτικά ελλείμματα», του πρώην καθηγητή της έδρας Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Ντούισμπουργκ, Χανς-Γιούργκεν Αξτ.
«Μαζί στην κρίση-Το ευρωπαϊκό εγχείρημα και η Ελλάδα» είναι ο τίτλος της ανάλυσης του Κώστα Καρρά, ιδρυτή της Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, αντιπροέδρου της «Europa Nostra» και μέλους του ΔΣ του Κέντρου Δημοκρατίας και Συμφιλίωσης στη ΝΑ Ευρώπη, ο οποίος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως οι Έλληνες δεν φταίνε για τις εσφαλμένες οικονομικές εκτιμήσεις από Βρυξέλλες και Βερολίνο.
Το μέλος της Ομάδας Δράσης της ΕΕ στην Ελλάδα κατά την περίοδο 211-2013, Jens Bastian, στην ανάλυσή του «Αρχαίοι Έλληνες, Νεοέλληνες-Η καταπολέμηση της κρίσης απαιτεί περαιτέρω μεταρρυθμίσεις», σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως βάσει των τελευταίων στοιχείων, επιτυγχάνεται πρόοδος στα δημοσιονομικά και η Ελλάδα βγαίνει σταδιακά από τη ύφεση, αλλά αυτό έχει υψηλό τίμημα.
Για «Σταυροδρόμι» που είναι ο τίτλος του άρθρου του και για την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές για μια ανάκαμψη, κάνει λόγο ο πρώην καθηγητής της έδρας Μακροοικονομικής στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, Σπυρίδων Παρασκευόπουλος, στη δική του ανάλυση στο ένθετο της «Wiener Zeitung».
«Προσπάθεια μιας ερμηνείας-Η Ελλάδα, ένα δράμα ή μια ιστορία επιτυχίας» είναι ο τίτλος του άρθρου του δημοσιογράφου, χρονογράφου και συνεργάτη του Ιδρύματος ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργου Τζογόπουλου, με αναφορές, μεταξύ άλλων, στους λόγους μεταστροφής του κλίματος απέναντι στην Ελλάδα, στη μεταρρυθμιστική βούληση, στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και στις προβληματικές υποσχέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το άρθρο «Για ποιόν χτυπά η καμπάνα-Νέες κοινωνικές πρωτοβουλίες ενισχύουν την κοινωνική συνοχή», υπογράφει ο γνωστός συγγραφέας και δημοσιογράφος της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, Κρίστιαν Ράτνερ -που πριν από ένα χρόνο είχε εκδώσει το βιβλίο του «Από την κρίση κανείς δεν βγαίνει μόνος του»-, παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες πολιτών στην Ελλάδα για τη βοήθεια συνανθρώπων τους, από το Κοινωνικό Ιατρείο μέχρι τις αγορές χωρίς μεσάζοντες.
Τέλος, «Το παραμύθι για τον καλό Αυστριακό-Ανανέωση από την ευθύνη», τιτλοφορείται το άρθρο του γνωστού Αυστριακού σκηνοθέτη και συγγραφέα Φάμπιαν Εντερ, δημιουργού της ταινίας-ντοκιμαντέρ «Η Ελλάδα ανθίζει», ο οποίος αναφέρεται στην παρουσίασή της στο Δίστομο και στα Καλάβρυτα, και στις εμπειρίες που αποκόμισε εκεί από τις διηγήσεις των κατοίκων για τη γερμανοναζιστική κατοχή, αλλά και στις δικές του κρίσιμες θέσεις για τον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό και τον σημερινό γερμανο-εθνικισμό.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!