Το χριστουγεννιάτικο παραμύθι της Θεσσαλονίκης

Ένα «βιωματικό χριστουγεννιάτικο σκηνικό» με ένα δέντρο διαφορετικό από αυτά που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, σπιτάκια ξωτικών και καλλικάντζαρων θα στήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης στην πλατεία Αριστοτέλους.   

Πρόκειται για ένα «πολυσύνθετο ζωντανό παραμύθι», όπως χαρακτηρίζεται από τη δημοτική αρχή, που σκοπό θα έχει την ελεύθερη περιήγηση των μικρών και μεγάλων που θα επισκεπτούν τον χώρο, με δωρεάν δράσεις και παροχές. Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα από τις 20 Δεκεμβρίου έως τις 4 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, θα διαμορφωθεί ένα μικρό δάσος, στο οποίο θα τοποθετηθούν τουλάχιστον πέντε σπιτάκια ξωτικών και περίπου 15 φιγούρες ξωτικών και καλικάντζαρων. Οι διαστάσεις στα σπιτάκια καθώς και η διάταξη των δέντρων θα γίνει με ρεαλιστικό τρόπο, ώστε να προσεγγίζει την εικόνα ενός ζωντανού παραμυθιού.

Στο κέντρο της πλατείας θα τοποθετηθεί ένα ξύλινο δέντρο ύψους 6 μέτρων, καλλιτεχνικά φιλοτεχνημένο και διακοσμημένο με ήρωες παραμυθιών. Το συγκεκριμένο δέντρο θα είναι το επίκεντρο του όλου εορταστικού σκηνικού και αναμένεται να αποτελεί πόλο έλξης των μικρών επισκεπτών. Περιμετρικά θα δημιουργηθούν δύο ξέφωτα με ξύλινες κατασκευές, που θα χρησιμοποιούνται άλλοτε ως χώροι ανάπαυσης των επισκεπτών και άλλοτε ως χώροι φιλοξενίας καλλιτεχνικών δράσεων.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μουσικά σχήματα με χριστουγεννιάτικα τραγούδια, κάλαντα του κόσμου και παραδοσιακά, θέατρο, διαδραστικά παιχνίδια και αναπαραστάσεις με ελληνικά ήθη και έθιμα.

Χριστουγεννιάτικη αγορά στήνει ο δήμος Θεσσαλονίκης

Εξάλλου, ο δήμος θα στήσει μια χριστουγεννιάτικη αγορά στην οδό Αριστοτέλους, από την Τσιμισκή έως την Εγνατία για 15 μέρες από τις 20 Δεκεμβρίου έως τις 4 Ιανουαρίου. Στο χώρο θα τοποθετηθούν 30 ομοιόμορφα εκθετήρια – περίπτερα με ομοιόμορφες τέντες λευκού χρώματος χωρίς διαφημιστικά μηνύματα.

Στη χριστουγεννιάτικη αγορά επιτρέπεται να διατίθενται προς πώληση είδη αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής, ονοπνευματώδη ποτά, εδη δώρων (κοσμήματα, διακοσμητικά, κάρτες, αρώματα, αξεσουάρ κ.λ.π.), παραδοσιακά - βιολογικά προϊόντα, ξηροί καρποί, ζαχαρώδη, μαλλί της γριάς. Το ωράριο λειτουργίας της αγοράς θα είναι από τις 10:00 π.μ. έως τις 22:00 μ.μ. καθημερινά.

Για τη λειτουργία της ο δήμος θα διαθέσει 30 άδειες καθώς και άλλες 12 για μη κυβερνητικές οργανώσεις και φιλανθρωπικά σωματεία και άλλες 4 για τη λειτουργία ραδιοφωνικών σταθμών που θα καλύπτουν αποκλειστικά τις δράσεις των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στον χώρο.

Ο δήμος θα εισπράττει τέλος ύψους 300 ευρώ από τους ιδιώτες ή τις επιχειρήσεις που θα λάβουν άδεια συμμετοχής στην αγορά καθώς και 100 ευρώ για το ρεύμα. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και τα φιλανθρωπικά σωματεία δεν θα καταβάλουν τέλος.

Δικαίωμα συμμετοχής στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ΜΚΟ και φιλανθρωπικά σωματεία. Οι άδειες θα χορηγηθούν στους ενδιαφερόμενους με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων. Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με δημόσια κλήρωση.

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τις ευπαθείς ομάδες

Τέλος, στο πλαίσιο των δράσεων για τις ευπαθείς ομάδες της πόλης, ο κεντρικός δήμος θα πραγματοποιήσει μια χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στη Φοιτητική Λέσχη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014 σε ένα εορταστικό περιβάλλον και με ψυχαγωγικό-μουσικό πρόγραμμα, σύμφωνα με το πνεύμα των ημερών.

voria


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!