«Μιλήστε ελληνικά τον Μάρτιο»: η εκστρατεία ενός μετανάστη απο το Ωραιοκαστρο να διατηρηθεί ζωντανή η ελληνική γλώσσα στην Αυστραλία


Οι Ελληνες της διασποράς, καθ’ όλο τον Μάρτιο, θα μιλούν ελληνικά, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η γλώσσα ζωντανή. 

της ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Οχι ότι ο Μάικ Ζαφειρόπουλος υπήρχε περίπτωση να το ξεχάσει, αλλά -άνθρωποι είμαστε- μια υπενθύμιση στο κινητό δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Από προχθές, 1η Μαρτίου και έως το τέλος του μήνα, στην οθόνη του θα εμφανίζεται καθημερινά το μήνυμα «σήμερα μιλάμε ελληνικά». Φυσικά, έχει συντονίσει και τα κινητά των τριών του παιδιών, που όπως και να το κάνουμε έχουν περισσότερες πιθανότητες να ξεχαστούν. «Ο παραδοσιακός τρόπος διδασκαλίας των ελληνικών στη διασπορά φαίνεται ότι δεν λειτουργεί στις μέρες μας. Οι νέες τεχνολογίες και τα κοινωνικά δίκτυα μάς δίνουν μια μεγάλη ευκαιρία να βάλουν τα παιδιά τα ελληνικά στη ζωή τους» τονίζει στην «Κ» από τη Μελβούρνη.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος, με το εντυπωσιακό βιογραφικό (υπήρξε πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Εβδομάδας, πρώην δήμαρχος του Φίτζροϊ, πρώην διευθυντής του υπουργείου Μετανάστευσης, πρώην διευθυντής της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας SBS και σήμερα είναι πρόεδρος της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων «Φροντίδα»), είναι ο άνθρωπος πίσω από το «Speak Greek in March». Το «Μιλήστε ελληνικά τον Μάρτιο» είναι μια φιλόδοξη πρωτοβουλία με στόχο την ενθάρρυνση της εκμάθησης των ελληνικών στην ελληνική διασπορά. Καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα -που δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς εκτός από την εθνική επέτειο, τον Μάρτιο διοργανώνονται μεγάλα ελληνικά φεστιβάλ σε όλη την Αυστραλία-, καλούνται όσοι έχουν ελληνική καταγωγή να χρησιμοποιήσουν όσο το δυνατόν τα ελληνικά στις καθημερινές τους δραστηριότητες, στη δουλειά, το σχολείο, το σπίτι.

«Περισσότερο απ’ όλα καλούμε την πρώτη γενιά της ομογένειας να μιλήσουν ελληνικά στην τρίτη γενιά» λέει ο ίδιος. «Βλέπουμε πολύ συχνά παππούδες και γιαγιάδες που ενώ δεν μπορούν να μιλήσουν καλά αγγλικά, εντούτοις να τα χρησιμοποιούν για να μιλήσουν με τα εγγόνια τους. Δυστυχώς, όσο περνούν τα χρόνια, η γλώσσα εγκαταλείπεται. Το βλέπω από τα δικά μου παιδιά. Ενώ πηγαίνουν το απόγευμα για λίγες ώρες στο ελληνικό σχολείο, δεν νιώθουν άνετα με τα ελληνικά. Κι εμείς, ενώ θα έπρεπε να τους μιλάμε ελληνικά στο σπίτι, συχνά για ευκολία καταφεύγουμε στα αγγλικά. Ξεχνιόμαστε και μετά αισθανόμαστε ένοχοι». Εχοντας κλείσει πάνω από σαράντα χρόνια στην Αυστραλία, όπου πήγε αρχικά για να σπουδάσει και τελικά ρίζωσε, ο κ. Ζαφειρόπουλος σκέφτηκε ότι είναι ώρα να αναθεωρηθεί ο τρόπος που προσεγγίζει η ομογένεια το πρόβλημα. «Ενα από τα πολλά πράγματα που δεν έχουμε κάνει σωστά σαν κράτος είναι να καταφέρουμε να συντονίσουμε την τεράστια δύναμη της ελληνικής διασποράς. Στο διάστημα που ασχολούμαι με την εκστρατεία, έχω διαπιστώσει ότι υπάρχουν προγραμματιστές ελληνικής καταγωγής σε όλο τον κόσμο που θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στον σκοπό». Οπως λέει, για παράδειγμα, Ελληνας ομογενής από τη Γερμανία είναι ο δημιουργός της επιτυχημένης εφαρμογής Quizdom, που στηρίζει την εκστρατεία λανσάροντας για τους κατοίκους Αυστραλίας ειδικό διαγωνισμό γνώσεων που θα «τρέχει» όλο τον Μάρτιο. «Αντίστοιχα ήρθα σε επαφή με ομάδα Ελληνίδων που ζουν στο Τόκιο οι οποίες έχουν δημιουργήσει εφαρμογή για την εκμάθηση των ελληνικών. Γιατί δεν χρησιμοποιούμε αυτές τις εφαρμογές, αυτή τη γνώση για να πείσουμε τους νέους να χρησιμοποιούν τη γλώσσα μας; Δεν χρειάζεται να ξαναανακαλύψουμε τον τροχό. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα οικείο στα παιδιά περιβάλλον για να τα φέρουμε σε επαφή με τα ελληνικά».

Αμεση ανταπόκριση

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ιδέα υιοθετήθηκε αμέσως από τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Μελβούρνης κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη, αλλά και τον διευθυντή των ελληνικών σχολείων κ. Μάνο Τζιμπράνο, ενώ την πρωτοβουλία έχουν αγκαλιάσει ομογενείς από όλο τον κόσμο. Ελληνες από την Αγγλία, την Ιταλία, την Αργεντινή πήραν το νήμα ξεκινώντας στις χώρες τους μήνα «μιλάμε ελληνικά». «Ολα δείχνουν ότι από του χρόνου θα πρόκειται για παγκόσμια εκστρατεία» λέει με ενθουσιασμό ο κ. Ζαφειρόπουλος. «Ισως τα ελληνικά στην Αυστραλία κάποια στιγμή χαθούν», καταλήγει. «Αλλά εμείς με τις προσπάθειές μας μπορούμε να διπλασιάσουμε τη ζωή τους. Το μόνο που πρέπει να καταφέρουμε είναι να κάνουμε την τρίτη γενιά περήφανη για τη γλώσσα μας».

 kathimerini.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!