Το καρφί του νέου υπουργού για την Περιστέρη


Το έργο της ανασκαφής στην Αμφίπολη έχει ολοκληρωθεί, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η μελέτη και συντήρηση των ευρημάτων, ενώ στόχος δεν είναι να βρεθούν διάσημοι νεκροί, αλλά ιστορικές αλήθειες ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης,
σε μια εφ' όλης της ύλης ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους και ανάλυση της πολιτικής που θα ακολουθήσει το υπουργείο, μετά την ξενάγηση που έκανε στον λόφο Καστά.

Το «καρφί» στην Περιστέρη
Δεν παρέλειψε μάλιστα, να καταστήσει σαφές ότι η «δουλειά» των αρχαιολόγων δεν είναι να απευθύνονται στους δημοσιογράφους και να εξάπτουν τη φαντασία, αλλά να ενημερώνουν τις υπηρεσίες τους, φράση που εκλαμβάνεται ως "καρφί" στην υπεύθυνη αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη.

«Οι αρχαιολόγοι δεν απευθύνονται στους δημοσιογράφους, αλλά στην υπηρεσία τους και στην αρχαιολογική κοινότητα. Στην υπηρεσία τους για να ενημερώνουν αυτά που βρίσκουν και τι πράττουν και στην επιστημονική κοινότητα στους συναδέλφους τους, στους οποίους παρουσιάζουν τα ευρήματα, τις σκέψεις τους, τις ερμηνείες τους και τίθενται και στην επιστημονική "βάσανο", στις ερωτήσεις των συναδέλφων τους, για να φτάσουν σε μία σύνθεση, στα συμπεράσματα. Βεβαίως, ενδιαμέσως γίνονται κάποιες ενημερώσεις στην κοινή γνώμη, σε πράγματα που ενδιαφέρουν, αλλά με μέτρο και ζυγισμένα. Δεν είναι για να εξάπτουμε τη φαντασία», κατέστησε σαφές ο υπουργός.


«Δεν ψάχνουμε να βρούμε διάσημους νεκρούς. Ψάχνουμε να βρούμε ιστορικές αλήθειες και να βρούμε την ιστορία αυτού του τόπου. Μεγάλες ιστορικές συνέχειες από την εποχή του λίθου. Ψάχνουμε να βρούμε πολύτιμους λίθους, ερμηνευτικούς, για το τι υπήρξε το παρελθόν και ποιοι είμαστε σήμερα. Ήδη, αυτό το μνημείο είναι πάρα πολύ σπουδαίο.

Δεν έχει καμία σημασία να αναρωτιόμαστε με σκανδαλολογικούς τρόπους ποιος θα ήταν ο νεκρός. Ήταν κάποιος νεκρός, κάποιος πλούσιος, κάποιος ηγεμών, αυτά τα λένε οι ποιητές, τα λέει ο Καβάφης, αλλά η αρχαιολογική επιστήμη και η σημερινή μας κατάσταση μας οδηγούν στις σκέψεις να αξιοποιήσουμε όλα αυτά που έχουμε στα χέρια μας» δήλωσε μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού


Όπως επεσήμανε ο κ. Ξυδάκης η φάση της ανασκαφής έχει τελειώσει και έχει ξεκινήσει η μελέτη και η συντήρηση των ευρημάτων.

«Η ανασκαφή αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει, σ΄αυτή τη φάση της» είπε ο αν. υπουργός και συνέχισε: «Η κ. Περιστέρη έχει αρχίσει τη μελέτη των ευρημάτων της και τη συντήρησή τους. Χρειάζονται πολλά έργα αντιστήριξης και συντήρησης. Είναι ένας λόφος που έχει πολλά τέτοια προβλήματα [...]. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, που αυτή τη στιγμή παίρνει τις ανάσες που χρειάζεται».

Πηγή: www.seleo.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!