Πώς θα κατάλάβουμε αν έχουν χημικά οι ντομάτες (eco life)


Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι ντομάτες που αγοράζουμε ως βιολογικές πράγματι δεν έχουν φυτοφάρμακα και λιπάσματα;
Πολλοί από εμάς έχουμε αναρωτηθεί αν τα βιολογικά προϊόντα που καταναλώνουμε περιέχουν υπολείμματα από χημικά λιπάσματα κθαώς έχουν καταγραφει κάποια κρούσματα παραγωγών που πωλούσαν φρούτα και λαχανικά συμβατικής καλλιέργειας ως βιολογικά
Είναι εφικτό να ανιχνεύσουμε τι περιέχουν τα προϊόντα προτού φτάσουν στις λαϊκές αγορές, σούπερ μάρκετ και στο τραπέζι μας;
Πώς θα καταλάβουμε τι τρώμε
Πρόσφατα, επιστημονική ομάδα από τη Γερμανία παρουσίασε μια μέθοδο που διακρίνει τις βιολογικές ντομάτες από τις συμβατικές.
Οι γερμανοί επιστήμονες από την Αρχή Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Βαυαρίας και το Πανεπιστήμιο του Βούρτσμπουργκ στράφηκαν σε μια τεχνική που χρησιμοποιείται ήδη για την πιστοποίηση ορισμένων τροφίμων, όπως το λάδι ή το μέλι: στη φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (NMR).
—Οι δοκιμές
Στο πλαίσιο των δοκιμών μπήκαν στο “μικροσκόπιο” δύο είδη ντομάτας που προέρχονταν τόσο από υπαίθριους λαχανόκηπους όσο και από θερμοκήπια και που αποτελούσαν καρπούς συμβατικής, αλλά και οργανικής καλλιέργειας.
Συγκεκριμένα, επί επτά μήνες συγκεντρώθηκαν δείγματα από 361 φυτά τα οποία εν συνεχεία υποβλήθηκαν σε ανάλυση με τη μέθοδο της φασματοσκοπίας NMR.
Με την τεχνική αυτή αποκαλύπτεται ένα μεγάλο εύρος χημικών ουσιών που υπάρχουν στη σύσταση της σάρκας της ντομάτας, όπως η γλυκόζη, το κιτρικό οξύ, το μηλικό οξύ, η ασπαραγίνη, η γλυκόζη και η μονοφωσφορική αδενοσίνη. Οι χημικές διαφοροποιήσεις σε αυτές τις ουσίες ανάμεσα σε οργανικές και συμβατικές ντομάτες είναι χαρακτηριστικές με αποτέλεσμα η μέθοδος να έχει επιτυχία 100%.
Σε κάθε περίπτωση, εμείς ως καταναλωτές δεν έχουμε τρόπο να διακρίνουμε μόνοι μας κατά πόσο οι ντομάτες που αγοράζουμε είναι πράγματι βιολογικές και πρέπει να βασιστούμε στην επάρκεια των μηχανισμών ελέγχου των τροφίμων που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Μοναδικός τρόπος για να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι οι ντομάτες που τρώμε είναι βιολογικές είναι να τις καλλιεργήσουμε μόνοι μας.

Πηγή: www.seleo.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!