H τέχνη που αντιστέκεται στην κρίση: Ερχεται με ορμή και 168 ταινίες το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ



168 ταινίες για την πολιτική και τους ανθρώπους, για το περιβάλλον και τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας σ' αυτό, για τις υπό διαμόρφωση νέες πολιτικές δράσεις και... αντιδράσεις των πολιτών, ταινίες για την Ελλάδα και την οικονομική – αλλά και της γενικότερης πραγματικότητας -κρίση, για τις δικτατορίες σε μακρινές ξεχασμένες χώρες, για τη Ρωσία, για τη Συρία και το Ιράκ, για την Ινδονησία και τη Βουλγαρία, για την Ευρώπη αλλά και την Ασία, τον Καναδά και τη Γερμανία, περιλαμβάνει το πρόγραμμα του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, που θα πραγματοποιηθεί φέτος από την επόμενη Παρασκευή 13 έως τις 22 Μαρτίου.
Προϋπολογισμοί συρρικνωμένοι, διοικητικά θέματα λόγω της απουσίας ΔΣ (ο Νίκος Ξυδάκης υποσχέθηκε πάντως πως σύντομα θα έχουμε ένα «πολύ ωραίο ΔΣ» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου). Κι όμως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου εφορμά με πλήθος ταινιών τεκμηρίωσης από ολόκληρο τον κόσμο.

Με διευθυντή τον διευθυντή και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου κ. Δημήτρη Εϊπίδη, αλλά χωρίς διοίκηση καθώς η θητεία του πενταμελούς Δ.Σ. με πρόεδρο τον σκηνοθέτη κ. Γιάννη Σμαραγδή έχει λήξει τον περασμένο Αύγουστο και παραμένει σε παράταση μέχρι τον ορισμό νέου Δ.Σ. (“είναι θέμα του υπουργείου πολιτισμού, θα έχουμε νέο Δ.Σ. τις αμέσως επόμενες μέρες” έλεγε σήμερα απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Εϊπίδης), το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, συνεχίζει την πολυετή πολιτισμική του παρέμβαση και ενημέρωση των σινεφίλ στη Θεσσαλονίκη.

Με προϋπολογισμό... ”μικρότερο από κάθε άλλη χρονιά, ίσως και τον μισό από πέρσι, θα προτιμούσα να μην αναφερθώ επακριβώς, παρ' όλα αυτά θα τα καταφέρουμε” έλεγε ο κ. Εϊπίδης, το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ “ποντάρει” και φέτος στα έσοδα από τα εισιτήρια (οι θεατές του ξεπερνούν σε αριθμό -σ' ορισμένες διοργανώσεις – ακόμα κι αυτόν του φεστιβάλ ταινιών μυθοπλασίας), αλλά και από τις χορηγίες.
Οι προβολές αρχίζουν την επόμενη Παρασκευή 13 Μαρτίου στον κινηματογράφο “Ολύμπιον” με μια ταινία για την... ”επιχείρηση Hip-Hop” μιας παρέας χιπ-χόπερς Νεοζηλανδών άνω των 90 ετών ο καθένας, οι οποίοι προετοιμάζονται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χιπ Χοπ στο Λας Βέγκας, σε ένα ταξίδι που θα αλλάξει τις ζωές τους. Πρόκειται ουσιαστικά για μια... Χιπ Χοπ εκδοχή του “τι... 30, τι 40, τι 50“ - ίσως και...” τι 90 – η χαρά της ζωής υπάρχει για όλες τις ηλικίες...”.
Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 22 Μαρτίου 2015, στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη. Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, αφιερώματα καθώς και παράλληλες δράσεις, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του. Βραβευμένη ήδη στη Νέα Ζηλανδία, το Άμστερνταμ και το Φεστιβάλ της Σάντα Μπάρμπαρα όπου προβλήθηκε η ταινία του Μπριν Έβανς (Bryn Evans) “Ηip-Hop -eration”.
Από τις συνολικά 168 ταινίες του προγράμματος οι 95 είναι διεθνείς, οι 17 ελληνικές, ενώ ξεχωρίζουν οι ταινίες στο πλαίσιο των τριών αφιερωμάτων (στον Αυστριακό κινηματογραφιστή Χούμπερτ Ζάουπερ και τον Ρουμάνο Αλεξάντρου Σόλομον οι οποίοι θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη καθώς και στις “ανατρεπτικές φωνές του Γερμανικού ντοκιμαντέρ”.

Ο βασικός κορμός του προγράμματος του Φεστιβάλ αποτελείται επίσης από τις ενότητες «Όψεις του κόσμου», «Μικρές Αφηγήσεις», «Καταγραφή της Μνήμης», «Πορτρέτα-Ανθρώπινες Διαδρομές», «Κοινωνία» και «Μουσική και Χορός».
Στο πλαίσιο της καθιερωμένη Ημέρας Γαλλοφωνίας το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φιλοξενεί την Τρίτη 17 Μαρτίου 2014 σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το TV5 MONDE, τις προβολές των γαλλόφωνων ταινιών Μόνες με τις ιστορίες μας του Χούμπερτ Ζάουπερ, στο έργο του οποίου πραγματοποιεί αφιέρωμα η φετινή διοργάνωση, Το καταφύγιο του Φερνάν Μελγκάρ, Η Ελλάδα των Χρήστου Χρυσόπουλου, Πέτρου Μάρκαρη και Έρσης Σωτηροπούλου του Νικολά Oτεμάν και Η αυτοκρατορία των οσμών του Κιμ Νουέν. Στις Παράλληλες εκδηλώσεις εντάσσεται η εκδήλωση με τίτλο «Μέτρο Πάντων / The Measure of All Things», που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Μαρτίου 2015 στις 20:30, στο Ολύμπιον, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ. Σελίδες από το περίφημο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ζωντανεύουν στο ντοκιμαντέρ Μέτρο πάντων / The Measure of All Things του Σαμ Γκριν. Ταυτόχρονα με την προβολή της ταινίας, ο ίδιος ο σκηνοθέτης, ο οποίος ήταν υποψήφιος το 2004 για Όσκαρ με το ντοκιμαντέρ του The Weather Underground, αφηγείται επί σκηνής, ενώ το σάουντρακ του ντοκιμαντέρ ερμηνεύει ζωντανά η εξαμελής ορχήστρα yMusic, σχήμα αναγνωρισμένο για την εξαιρετική μίξη κλασικής και ποπ μουσικής.
Εκδήλωση – ημερίδα τέλος με τίτλο «Εδώ έξω» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015, στις 12.00 το μεσημέρι, στο Ολύμπιον, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Εδώ έξω», σε σκηνοθεσία Θωμά Κιάου, το οποίο δημιουργήθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος «Πρωτοβουλία ενάντια στην Κρίση» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα την κρίση στην ελληνική και τη διεθνή πραγματικότητα.


Πηγή Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συντάκτης Β.Χ.
Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!