Πώς οι Τούρκοι προσπάθησαν να αποσιωπήσουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων μέσω Καλλίπολης

Από την άλλη, η σημερινή κυβέρνηση Ερντογάν επικεντρώνεται στις εκδηλώσεις για τη Μάχη της Καλλίπολης. Η Τουρκία επιμένει πως οι πρόγονοι της δεν διέπραξαν διωγμούς και με ανακοίνωση της υποστηρίζει ότι οι αριθμοί των θυμάτων είναι πλασματικοί.

Ποια είναι η ημερομηνία την οποία προσπαθούν οι Τούρκοι να σβήσουν από τα ημερολόγια; Προφανώς, η 24η Απριλίου του 1915. Τότε, οι κορυφαίοι της αρμενικής κοινότητας συνελήφθησαν μαζικά στην Κωνσταντινούπολη και ξεκίνησε μια σφαγή που αποτελεί την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα.

Η φετινή επέτειος είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστή για την Αρμένικη κοινότητα, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια μνήμης και από την άλλη σηματοδοτεί την αλλαγή στάσης σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη στη μάχη να αναγνωριστεί η Γενοκτονία. Ο χαρακτηρισμός έχει υιοθετηθεί και επισήμως από όλο και περισσότερα κράτη παρά την ισχυρή αντίδραση της Τουρκίας, ενώ πρόσφατα και ο Πάπας μίλησε ανοιχτά χρησιμοποιώντας τον όρο, με αποτέλεσμα να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο.

Προκλητική για την κοινότητα των Αρμενίων θεωρείται η απόφαση της Άγκυρας να πραγματοποιήσει την Παρασκευή 24 Απριλίου τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της μάχης της Καλλίπολης, που παραδοσιακά γίνονταν στις 25 Απριλίου. Η Αρμενία κάνει λόγο για "ανήθικο πολιτικό ελιγμό και αντιπερισπασμό".

Σήμερα λοιπόν, στη Χερσόνησο της Καλλίπολης βρέθηκαν για τις εκδηλώσεις αξιωματούχοι από τη Βρετανία (ανάμεσα τους ο πρίγκιπας Κάρολος), την Αυστραλία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ και τη Νέας Ζηλανδία, παρόντος του πρωθυπουργού Τζον Κι.

Η εκπροσώπηση της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας κρίνεται βέβαια απολύτως αιτιολογημένη μιας και στις 25 Απριλίου του 1915, οι χώρες αυτές πολέμησαν για πρώτη φορά ως ανεξάρτητες, χωρίς την κηδεμονία της Μ. Βρετανίας και η ημερομηνία θεωρείται σύμβολο για τους πεσόντες όλων των επιχειρήσεων στο εξωτερικό που ακολούθησαν.

Για την ιστορία, η εκστρατεία της Καλλίπολης (ή εκστρατεία των Δαρδανελίων ή Μάχη της Καλλίπολης ή Μάχη του Τσανάκκαλε), έλαβε χώρα στη χερσόνησο της Καλλίπολης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από τις 25 Απριλίου του 1915 μέχρι τις 9 Ιανουαρίου του 1916, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ήταν μια κοινή βρετανική και γαλλική επιχείρηση με στόχο την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, πρωτεύουσας της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και με στόχο επίσης να εξασφαλίσει μια θαλάσσια δίοδο στη Ρωσία. Μετά από μια αποτυχημένη ναυτική εκστρατεία, πραγματοποιήθηκε αμφίβια απόβαση στη χερσόνησο της Καλλίπολης.

Η προσπάθεια απέτυχε, και μετά από οκτώ μήνες σκληρών μαχών και πολλά θύματα και στις δύο πλευρές η δύναμη εισβολής τελικά αποχώρησε. Η εκστρατεία ήταν μια από τις μεγαλύτερες νίκες των Οθωμανών κατά τη διάρκεια του πολέμου και θεωρείται μια μεγάλη αποτυχία για τους Συμμάχους. Οι μάχες στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 130.000 ανθρώπους.

Η διαφορά των εορτασμών μνήμης φέτος που κλείνουν ταυτόχρονα 100 χρόνια από τη μάχη της Καλλίπολης και τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε την μεταφορά της επετείου για την Καλλίπολη, καλώντας ξένους ηγέτες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν μία ημέρα νωρίτερα, στις 24 Απριλίου, ημέρα που παραδοσιακά τιμάται η Γενοκτονία των Αρμενίων.

Κάπως έτσι, αρκετοί ξένοι ηγέτες βρέθηκαν στην Καλλίπολη και όχι στο Ερεβάν.

"Πρόκειται για έναν ανήθικο πολιτικό ελιγμό" δήλωσε ο Οχάνες Κιλιτσντάγκι, ερευνητής και συγγραφέας της αρμένικης εφημερίδας Agos. "Πρόκειται για φτηνή πολιτική, μια προσπάθεια να αρθεί η πίεση στην Τουρκία", τονίζει.

"Όλοι γνωρίζουν ότι οι δύο τελετές μνήμης για την Καλλίπολη πραγματοποιούνται στις 18 Μαρτίου και στις 25 Απριλίου", προσθέτει.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας εκπροσωπήθηκε στην Αρμενία από την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

 

Τουρκικά παιχνίδια με "αριθμούς"

Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως πριν από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, ο αρμενικός πληθυσμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ανερχόταν σε 2,5 εκατομμύρια περίπου. Το 1915, ως αποτέλεσμα της απέλασης και των δολοφονιών, 600.000 έως 1,5 εκατ. Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με ιστορικούς.

Η τουρκική κυβέρνηση αναγνωρίζει το γεγονός των μαζικών δολοφονιών των Αρμενίων, αλλά αντιτίθεται στη χρήση του όρου "Γενοκτονία" και υποστηρίζει  ότι έχει υπερεκτιμηθεί ο αριθμός των νεκρών, για τον οποίον επιμένει η αρμενική πλευρά.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, οι θάνατοι των Αρμενίων δεν ήταν το αποτέλεσμα μιας στοχευμένης πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά συνέβη εξαιτίας του εμφύλιου πολέμου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, κατά τον οποίον σκοτώθηκαν και Τούρκοι.

Αυτή είναι και η θέση που κρατούν οι Τούρκοι και σήμερα, και οδήγησε σε νέο διπλωματικό επεισόδιο και με τη Ρωσία.

Ενώ λοιπόν η Γερμανία αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων, η Τουρκία "απέρριψε" και "καταδίκασε" τις δηλώσεις που έγιναν κατά τις τελετές για τα 100 χρόνια Ερεβάν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος επεσήμανε ότι τίποτε δεν θα μπορούσε "να δικαιολογήσει τις μαζικές σφαγές".

"Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε τον χαρακτηρισμό γενοκτονία τον οποίο απέδωσε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν στα γεγονότα του 1915, παρά τις προειδοποιήσεις και τις εκκλήσεις μας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις μαζικές σφαγές. Σήμερα, στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Αρμενίας", δήλωσε νωρίτερα από το Γερεβάν ο Πούτιν, ο οποίος χαρακτήρισε τα γεγονότα αυτά "γενοκτονία".

"Τέτοιου είδους πολιτικές δηλώσεις αποτελούν παραβίαση του δικαίου", υπογράμμισε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ αναφέρθηκε και «στις απάνθρωπες πρακτικές» της Ρωσίας "εναντίον του τουρκικού και τους μουσουλμανικού λαού".

"Με δεδομένους τους μαζικούς φόνους, τις εξορίες (…) που έχει διεξάγει τη Ρωσία στον Καύκασο, την Κεντρική Ασία και την Ανατολική Ευρώπη στη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα (…) πιστεύουμε ότι αυτή θα πρέπει να γνωρίζει καλύτερα τι είναι γενοκτονία και ποιες είναι οι νομικές της διαστάσεις", επεσήμανε η ανακοίνωση.

Στις εκδηλώσεις του Ερεβάν βρέθηκε και ο Φρανσουά Ολάντ καθώς και ο Νίκος Αναστασιάδης εκπροσωπώντας την Κύπρο.


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!