Εκτακτη τηλεδιάσκεψη Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ


Ξαφνική τηλεδιάσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με τους Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη σκιά των άσχημων ειδήσεων από τις Βρυξέλλες.

Η ξαφνική τηλεδιάσκεψη, η οποία ξεκίνησε στις 5.30 το απόγευμα και κράτησε μια περίπου ώρα, ήρθε την ώρα που το EuroWorking Group έδινε τελεσίγραφο στην ελληνική πλευρά, ενώ, τα μηνύματα από το Brussels Group ήταν εξίσου αρνητικά.
Το Μαξίμου δεν έχει δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το τι συζητήθηκε μεταξύ των τριών ηγετών, ωστόσο, η Αθήνα δείχνει να ψάχνει απεγνωσμένα την πολιτική λύση.
Εμπλοκή στις Βρυξέλλες;
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, καθώς φαίνεται ότι άνοιξαν ξανά αρκετά από τα «καυτά» θέματα που αγγίζουν τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.
Το Euroworking Group έδωσε τελεσίγραφο επτά ημερών
Την ίδια ώρα νεότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι στην τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group οι εκπρόσωποι των δανειστών άσκησαν δριμεία κριτική στην ελληνική πλευρά για τη στάση τις των τελευταίων ημερών και έδωσαν τελεσίγραφο επτά ημερών.
Το EuroWorking Group απεύθυνε τελεσίγραφο πως εάν δεν κλείσει έως την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς τότε το πρόγραμμα «χάνεται».
Η απώλεια του προγράμματος συνεπάγεται πως η Ελλάδα χάνει τα 1,8 δισ. ευρώ της εναπομείνασας δόσης από τον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως και τα 10,9 δισ. ευρώ που διακρατά ο EFSF για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και τα οποία θα είναι διαθέσιμα έως τις 30 Ιουνίου.
Ενδεχόμενη απώλεια του προγράμματος θα οδηγούσε αυτόματα σε «τεχνικό» αποκλεισμό της χρηματοδότησης της Ελλάδος από το ΔΝΤ, αλλά και σε μεγάλη σύσφιγξη της ρευστότητας που λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου
Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τους Γιάνη Βαρουφάκη και Γιάννη Δραγασάκη.
Η Λαγκάρντ έριξε «βόμβα» για Grexit
Εν τω μεταξύ, την πολύ σκληρή στάση του ΔΝΤ επιβεβαίωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο η Κριστίν Λαγκάρντ η οποία δήλωσε ότι το Grexit παραμένει μια πιθανότητα, αλλά δεν θα σημάνει το τέλος του ευρώ.
Παράλληλα σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει λύση και συμφωνία μέχρι την Κυριακή (όπως επιθυμεί η Αθήνα), ενώ, ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα.
«Πριν από δέκα ημέρες είχαμε κάποια θετικά σημάδια, αλλά από τότε δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ για να υπογραμμίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν περαιτέρω δάνεια στην Ελλάδα πριν από μια ξεκάθαρη συμφωνία για πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Η σιδηρά κυρία της Ουάσινγκτον, πάντως, συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!