Βολές της ΟΛΜΕ κατά Μπαλτά για την αύξηση των ωρών διδασκαλίας


Με κινητοποιήσεις αναμένεται να αντιδράσει, σε πρώτη φάση, η ΟΛΜΕ μετά τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά για αύξηση, κατά δύο, των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας των καθηγητών.

«Κάθε συζήτηση διαχείρισης των οξυμμένων προβλημάτων της εκπαίδευσης από το υπουργείο εις βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών θα μας βρει απέναντι. Ειδικά η συζήτηση που άνοιξε με ευθύνη του υπουργού περί αύξησης του ωραρίου μάς αναγκάζει να επαναλάβουμε ότι: Οι εκπαιδευτικοί δώσαμε πολλά για να στηριχτεί το δημόσιο σχολείο», τόνισε χθες η ΟΛΜΕ.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στελέχη της ομοσπονδίας, ανέφεραν πως παρότι οι εκπαιδευτικοί έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας, και άρα είναι δύσκολη η επιτυχία μιας μακράς απεργίας, θεωρείται ότι μία δεύτερη αύξηση του ωραρίου, μετά το 2013, θα οξύνει το κλίμα δυσφορίας στον κλάδο.
Ειδικότερα, ο κ. Μπαλτάς την προηγούμενη Δευτέρα ανέφερε ότι «η χώρα βρίσκεται σε κρίση, όλοι πρέπει να βάλουμε τον οβολό μας για να ξεπεραστεί η κρίση. Αν χρειαστεί ένας δάσκαλος να κάνει μία ή δύο ώρες παραπάνω, ως συμβολή στο ξεπέρασμα της κρίσης, νομίζω ότι θα δεχθεί». Η δήλωση προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο προεκλογικά όσο και κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις ως κυβέρνηση, είχε υποσχεθεί το ωράριο των εκπαιδευτικών να επιστρέψει στα προ 2013 επίπεδα. Τότε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είχε προχωρήσει στην αύξηση του εβδομαδιαίου ωραρίου των εκπαιδευτικών κατά 2 ώρες, δηλαδή στις 23 ώρες για όσους έχουν προϋπηρεσία έως 6 χρόνια, στις 21 ώρες για εκείνους με προϋπηρεσία από 7 έως 12 χρόνια, στις 20 ώρες για εκείνους από 13 έως 20 χρόνια και στις 18 ώρες για πάνω από 20 χρόνια.
«Οι δηλώσεις του κ. Μπαλτά ‘‘περί αδυναμίας διορισμών, επάρκειας πιστώσεων για κάλυψη του 50% των κενών στα σχολεία με αναπληρωτές και η διάθεσή του για περαιτέρω αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών για να λειτουργήσουν τα σχολεία το Σεπτέμβρη’’ μάς βρίσκουν κάθετα αντίθετους. Το υπουργείο προκαλεί τους εκπαιδευτικούς. Αντί να αυξήσει γενναία τη χρηματοδότηση για την παιδεία, δεν ικανοποίησε το δίκαιο αίτημα για κάλυψη των κενών με μόνιμους μαζικούς διορισμούς και πλέον παραπέμπει στις καλένδες τις προσλήψεις αναπληρωτών και ζητά να καλυφθούν τα κενά με αύξηση ωραρίου», λέει η ΟΛΜΕ.
Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) εκτιμά ότι «η αύξηση του ωραρίου στα ιδιωτικά σχολεία θα προσθέσει στο κύμα διώξεων των τελευταίων εβδομάδων στα ιδιωτικά σχολεία πολλαπλάσιες απολύσεις. Η παροχή χιλιάδων ωρών εργασίας δωρεάν στα ιδιωτικά σχολεία, ώρες για τις οποίες οι γονείς θα καταβάλλουν κανονικά χρήματα, θα ενισχύσει για μία ακόμη φορά τα ταμεία των σχολαρχών με εκατομμύρια ευρώ».
Έντυπη

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!