Κομισιόν: Η κυβέρνηση είναι αρμόδια για τον τρόπο πώλησης των τηλεοπτικών αδειών

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι αποκλειστική αρμόδια να καθορίσει τη διαδικασία (του διαγωνισμού) είναι η κυβέρνηση.

Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο είναι συμβατό με την κοινοτική νομοθεσία το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση καθορίζει σε τέσσερις τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι η πώληση των αδειών προβλέπεται στο πρόγραμμα προσαρμογής (μνημόνιο), στο πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί, προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, ο διαγωνισμός δεν έχει προκηρυχθεί ακόμη, ούτε έγινε συζήτηση μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών.

Ωστόσο, όπως είπε, αρμόδιο για να καθορίσει τη διαδικασία πώλησης των αδειών είναι το κράτος μέλος, στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα, δεδομένου ότι η Ε.Ε. δεν έχει κοινή πολιτική στον εν λόγω τομέα.

Στη Βουλή η τροπολογία

Το απόγευμα συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες. Σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, ο αριθμός ορίζεται σε τέσσερις άδειες για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (HD).

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε η ΝΔ, αλλά απορρίφθηκε. Αντίθετα στην ρύθμιση δηλώνουν κόμματα της αντιπολίτευσης. Για τη ρύθμιση αναμένεται να πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία.

Η τροπολογία η οποία υπογράφεται από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο περί «Κύρωσης της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας για τις διεθνείς οδικές επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές», το οποίο θα ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης.

Προβλέπεται ότι κατά την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης αυτής η διαγωνιστική διαδικασία για την χορήγηση των αδειών διενεργείται από τον υπουργό Επικρατείας που εκδίδει την σχετική προκήρυξη (αντί του ΕΣΡ) και χορηγεί τις άδειες.

Επίσης, ορίζεται ότι η τιμή εκκίνησης για τις δημοπρατούμενες άδειες καθορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της αιτιολογικής έκθεσης η αναγκαιότητας της εν λόγω ρύθμισης προκύπτει από την διαπιστωθείσα αδυναμία της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής να εκλέξει με την συνταγματικά προβλεπόμενη αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 τα μέλη του ΕΣΡ, στο οποίο βάσει του νόμου (4339/2015) έχει ανατεθεί η διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης των παρόχων περιεχομένου.

Όπως αναφέρεται «η σχετική ρύθμιση επιβάλλεται για την απρόσκοπτη εφαρμογή της συνταγματικής επιταγής του άρθρου 15 παρ. 2 έτσι ώστε να ασκείται ο έλεγχος του κράτους «που λαμβάνει και την μορφή του καθεστώτος της προηγούμενης άδειας» με σκοπό την υλοποίηση και εξυπηρέτηση των συνταγματικώς καθορισθέντων σκοπών: «την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης, και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας».

Όπως τονίζεται, «η εξυπηρέτηση των ανωτέρω σκοπών καθιστά αδήριτη την ανάγκη ρυθμιστικής παρέμβασης του νομοθέτη για την διεξαγωγή αδειοδοτικής διαδικασίας σε ένα πολιτικά και κοινωνικά ευαίσθητο χώρο, όπως αυτόν της ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος παρέμενε έως σήμερα προνομιακό πεδίο ιδιωτικής αυθαιρεσίας».

Πηγή: koolnews.gr


Πηγή: www.gazzetta.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!