Η έλλειψη του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Νεάπολης Συκεών του Χρήστου Γιαρένη*


Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΣΥΚΕΩΝ

Ο Δήμος Νεάπολης Συκεών είναι πλέον από τους λίγους Δήμους που δεν έχει ακόμη αποκτήσει συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης.
Όταν στις αρχές του 2015 θέσαμε για πρώτη φορά το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Σ. Δανιηλίδης μας απάντησε ότι σύντομα θα κινήσει τις διαδικασίες εκλογής του.
Σήμερα, δύο ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη αυτής της δημοτικής περιόδου, ο Δήμος Νεάπολης Συκεών δεν έχει ακόμη συμπαραστάτη του δημότη.
Για την ακρίβεια δεν είχε ποτέ. Δεν είχε δηλαδή ούτε την προηγούμενη δημοτική περίοδο 1.1.2011-31.8.2014.
Η διοίκηση του Σ. Δανιηλίδη αρνείται να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες, παρά την έντονη κριτική που ασκούμε για την επιλογή αυτή και στερεί από τον Δήμο και από τους συνδημότες μας, την μόνη θεσμικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη δημοτική αρχή.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 77 του Καλλικράτη (ν. 3852/2010), ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης «… δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του Δήμου, των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεών του και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα». Εκλέγεται με αυξημένη πλειοψηφία 2/3 από το Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να είναι εξοπλισμένος με την απαραίτητη πολιτική νομιμοποίηση που απαιτεί η άσκηση των καθηκόντων του. Η θητεία του διαρκεί όλη την δημοτική περίοδο και ανακαλείται με την ίδια πλειοψηφία των 2/3 από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο συμπαραστάτης υποστηρίζεται διοικητικά από τον Δήμο στον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του.
Ο ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΕΥΡΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ.
ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΟΤΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΘΕΛΕΙ, ΟΥΤΕ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.
Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΥΤΗ ΑΝΗΚΕΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΣΤΟΝ Σ. ΔΑΝΙΗΛΙΔΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΙΩΠΟΥΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ.

* Χρήστος Ε. Γιαρένης
Δικηγόρος, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Νεάπολης Συκεών


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!