Σοκ στην Ιταλία: Στους 278 οι νεκροί, 400 οι τραυματίες - 2.500 άνθρωποι έμειναν άστεγοι

Σε 278 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό που έπληξε την κεντρική Ιταλία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai. Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας παράλληλα τόνισε πως 388 άνθρωποι νοσηλεύονται για τραυματισμούς που υπέστησαν σε νοσοκομεία κα οι 40 από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 2.500 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι από τον πιο φονικό σεισμό που έπληξε την χώρα από το 2009.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις πληγείσες περιοχές έπειτα από την έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου αργά χθες, εγκρίνοντας μια πρώτη χορήγηση 50 εκατομμυρίων ευρώ για επείγουσα βοήθεια.

Σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία, οι μετασεισμοί συνεχίζονται στην περιοχή. Περισσότεροι από 900 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί μετά τον ισχυρό σεισμό, 57 μεταξύ αυτών καταγράφηκαν από τα μεσάνυχτα.

Διακόσιοι τριάντα οκτώ είναι οι διασωθέντες που απεγκλωβίσθηκαν από τα συντρίμμια ή δέχθηκαν βοήθεια για να μπορέσουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την κεντρική Ιταλία πριν από δύο ημέρες, όπως μετέδωσε ακόμα η δημόσια τηλεόραση Rai. Οι νεκροί είναι 267 αλλά ο απολογισμός παραμένει προσωρινός, αφού δεν μπορεί ακόμη να καθοριστεί με ακρίβεια ο αριθμός των αγνοουμένων. Τα σωστικά συνεργεία και οι εθελοντές, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι, συνεχίζουν το έργο τους, παρά τις συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις που δυσχεραίνουν και την δυνατότητα πρόσβασης στις πληγείσες περιοχές.

Στις 06:38 σημειώθηκε η ισχυρότερη μετασεισμική δόνηση, έντασης 4,8 βαθμών. Ένας ηλικιωμένος, στην περιοχή του Αματρίτσε, ο οποίος είχε καταφέρει να επιβιώσει στον πρώτο, μεγάλο σεισμό, έχασε την ζωή του από καρδιακή προσβολή.

Στη Ρώμη, πρόκειται να γίνουν σήμερα οι πρώτες κηδείες των θυμάτων που προκάλεσε το χτύπημα του Εγκέλαδου.

 

Οι κραυγές για βοήθεια

Συγκλονίζουν οι κραυγές για βοήθεια από δεκάδες πολιτών στην κεντρική Ιταλία λίγα λεπτά μετά το φονικό σεισμό μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έσβησε ολόκληρα χωριά από το χάρτη.

Ηχητικό ντοκουμέντο της ιταλικής αστυνομίας που έδωσε στη δημοσιότητα ο ιταλικός Τύπος καταγράφει τις απεγνωσμένες εκκλήσεις για βοήθεια από πολίτες που περιγράφουν σκηνές «αποκάλυψης» σε Αματρίτσε, Ακούμολι, Πεσκάρα ντελ Τρόντο.

«Βοηθήστε μας. Έγινε σεισμός. Έχω όλη την οικογένειά μου κάτω από τα συντρίμμια», διακρίνονται ανάμεσα στους λυγμούς τα λόγια ενός άνδρα που καλεί στα κεντρικά της αστυνομίας ζητώντας να έρθουν άμεσα διασώστες.
 
Πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμος, γιατί οι άνθρωποι που βρίσκονται από κάτω χρειάζεται να σας ακούσουν ήρεμο», ακούγεται από την άλλη γραμμή ο αστυνομικός, ο οποίος επιχειρεί να καθησυχάσει τον πανικόβλητο άνδρα.

«Το ξέρω, το ξέρω, αλλά…», απαντά εκείνος και η γραμμή κόβεται.

«Σεισμός, σεισμός», ακούγεται να φωνάζει μία γυναίκα που με τη σειρά της κάλεσε την ιταλική αστυνομία.

Ρέντσι: 50 εκατ. ευρώ για τις περιοχές που επλήγησαν

Εντωμεταξύ, η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε την άμεση εκταμίευση 50 εκατομμυρίων ευρώ για τις περιοχές που επλήγησαν από το φονικό σεισμό στην Κεντρική Ιταλία.

Τη βοήθεια των 50 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε ο Ματέο Ρέντσι, με την κατανομή τους να αρχίζει άμεσα ενώ οι συντονισμοί θα γίνονται Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας.

Επιπλέον, οι περιοχές που επλήγησαν από το φονικό σεισμό έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 


Πηγή: www.imerisia.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!