ΕΝΦΙΑ: Πετσοκόπηκαν οι απαλλαγές και οι μειώσεις φόρου


«Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο» λέει το ρητό, που ταιριάζει γάντι στη διαδικασία εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ, καθώς όσο κι αν προσπάθησε το υπουργείο Οικονομικών να διασκεδάσει τις πρώτες εντυπώσεις, τα επίσημα στοιχεία αποκαλύπτουν το εύρος των επιβαρύνσεων.

Στο άτυπο ενημερωτικό σημείωμα της 5ης Αυγούστου, το υπουργείο Οικονομικών έδινε μια πρώτη εικόνα από την επεξεργασία του φετινού ΕΝΦΙΑ, αναφέροντας ότι περίπου 270.000 ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο πάνω από 50 ευρώ, χωρίς να υπάρχει, όμως, αναφορά στο πού ακριβώς φτάνει ο πήχης.
Η ανακοίνωση με τα στοιχεία της τελικής εκκαθάρισης είναι αποκαλυπτική, αφού δείχνει ότι αυτά τα 270.000 φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν ακόμα και πάνω από 1.000 ευρώ παραπάνω φόρο από πέρσι!
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι:
  • 261.870 φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν από 50 ευρώ ως 1.000 ευρώ παραπάνω
  • 10.133 φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν πάνω από 1.000 ευρώ παραπάνω φόρο από πέρσι.
Αυτό που, επίσης, δεν ανέφερε το άτυπο σημείωμα της 5ης Αυγούστου είναι τι γίνεται με τις επιχειρήσεις, οι οποίες δέχθηκαν διπλό χτύπημα μέσω της αύξησης του συντελεστή του συμπληρωματικού φόρου και της κατάργησης της απαλλαγής των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων από το συμπληρωματικό φόρο. Τα τελικά στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:
  • 17.267 νομικά πρόσωπα, δηλαδή το 32,53% των υπόχρεων, θα πρέπει να πληρώσει από 50 ευρώ ως 1.000 ευρώ παραπάνω ΕΝΦΙΑ
  • 6.888 επιχειρήσεις, δηλαδή το 12,98% των υπόχρεων, θα πρέπει να πληρώσει πάνω από 1.000 ευρώ επιπλέον φόρο από πέρσι
Το τρίτο στοιχείο που προκύπτει από τη φετινή εκκαθάριση είναι το άγριο πετσόκομμα στις απαλλαγές και μειώσεις φόρου. Σύμφωνα με το συνοδευτικό πίνακα του υπουργείου Οικονομικών, αυτές υπολογίζονται φέτος στα 88.494.950,66 ευρώ. Ποιο ήταν το κονδύλι τον Οκτώβριο του 2015, όταν δηλαδή ξεκινούσε η διαδικασία καταβολής του περσινού ΕΝΦΙΑ; Σύμφωνα με τον τόμο «Φορολογικές Δαπάνες», που συνοδεύει τον Προϋπολογισμό, το σχετικό κονδύλι ήταν 426.243.853 ευρώ!
Παρά το αναλυτικότερο σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών και τους πίνακες που το συνοδεύουν και δείχνουν την κατανομή των επιπλέον βαρών, όπου υπάρχουν, παραμένει αδιευκρίνιστο ποιο είναι το εύρος των μειώσεων φόρου για όσα φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν τέτοια. Το μόνο που αναφέρεται είναι ότι 2.463.586 φυσικά πρόσωπα (38,5% υπόχρεων) και 15.133 νομικά πρόσωπα (28,5% υπόχρεων) επιβαρύνονται με μικρότερο ΕΝΦΙΑ από πέρσι. Αν αναλογιστεί, πάντως, κανείς ότι η μοναδική ελάφρυνση προέκυψε από την μείωση των Τιμών Ζώνης, μπορεί να συμπεράνει ότι αυτές οι μειώσεις φόρου είναι μάλλον περιορισμένης κλίμακας. 

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!