«Μην βάλετε το κεφάλι σας στο νερό» -Εφιαλτική μόλυνση στο Ρίο


Μόλις λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων στο Ρίο ντε Τζανέιρο, δεν υπάρχουν προβλήματα μόνο στις υποδομές.

Τα νερά στο Ρίο, μία μεγάλη ανησυχία για τους αθλητές, παραμένουν φρικτά βρώμικα, μολυσμένα με ανθρώπινα λύματα, γεμάτα επικίνδυνους ιούς και βακτήρια, σύμφωνα με την 16μηνη μελέτη του Associated Press.
Από αυτή την κατάσταση κινδυνεύουν περίπου 1.400 αθλητές να ασθενήσουν- εκείνοι που μετέχουν σε αθλήματα όπως η ιστιοπλοΐα και η κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας. Παράλληλα όμως, οι έλεγχοι του Associated Press δείχνουν ότι και οι τουρίστες κινδυνεύουν σοβαρά, στις παραλίες Ιπανέμα και Κοπακαμπάνα.
Η έρευνα στα νερά που θα γίνουν τα συγκεκριμένα αθλήματα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων αποκάλυψε σταθερά και επικίνδυνα υψηλά επίπεδα ιών από τη ρύπανση. Τα πρώτα αποτελέσματα είχαν δημοσιευθεί πριν από ένα χρόνο, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία σε κολυμβητές, ιστιοπλόους και κωπηλάτες. Είχαν δείξει ότι το επίπεδο των ιών ήταν έως και 1,6 εκατ. φορές πάνω από αυτό που θα θεωρούνταν προβληματική κατάσταση στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη. Σε τέτοιες συγκεντρώσεις, οι αθλητές που θα καταπιούν μόλις τρία κουταλάκια νερού είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μολυνθούν από ιούς που μπορούν να προκαλέσουν στομαχικές και αναπνευστικές ασθένειες και σπανιότερα καρδιακή και εγκεφαλική φλεγμονή, αν και το αν θα ασθενήσουν τελικά εξαρτάται από μία σειρά παράγοντες, ανάμεσά τους και η αντοχή του ανοσοποιητικού συστήματός τους.
Μετά από τη δημοσίευση της έρευνας, πολλοί αθλητές άρχισαν να παίρνουν προληπτικά μέτρα προκειμένου να αποφύγουν περιπέτειες υγείας που θα μπορούσαν να τους θέσουν «εκτός μάχης» στους Ολυμπιακούς αγώνες, λαμβάνοντας αντιβιοτικά μεταξύ άλλων. Ομως, επισημαίνει ο Guardian, τα αντιβιοτικά καταπολεμούν τις βακτηριακές μολύνσεις, όχι τους ιούς.
Αν οι αθλητές λαμβάνουν προφυλάξεις, υπάρχει ανησυχία και για τους 300.000-500.000 ξένους που αναμένεται να επισκεφθούν το Ρίο για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Οι έλεγχοι σε πολλές διάσημες παραλίες της πόλης έχουν δείξει τρομακτικά επίπεδα μόλυνσης.
Χαρακτηριστική είναι η συμβουλή που δίνει η δρ. Βάλερι Χάργουντ, του Πανεπιστημίου Ν. Φλόριντα, στους επισκέπτες του Ρίο. «Μην βάλετε το κεφάλι σας στο νερό!», τους προειδοποιεί, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα. Οσοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτή τη συμβουλή, είναι πιθανό να μπει νερό στον οργανισμό τους, από τη μύτη ή το στόμα, και για αυτό κινδυνεύουν να αρρωστήσουν σοβαρά, προειδοποίησε η Χάργουντ.
Ο κίνδυνος ελλοχεύει και εκτός νερού όμως, στην παραλία. Δείγματα από την άμμο στην Κοπακαμπάνα και την Ιπανέμα αποκάλυψαν επίσης υψηλά επίπεδα ιών, ενώ πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία, ιδιαίτερα των μωρών και των μικρών παιδιών.
Ο δρ. Φερνάντο Σπίλκι, ιολόγος και συντονιστής του εργαστηρίου μοριακής μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Φιβέιλ, ο οποίος ανέλαβε να κάνει τους ελέγχους στο νερό για το Associated Press, τονίζει ότι δεν υπήρξε καμία αισθητή βελτίωση σε αυτό το ζήτημα, παρά τις υποσχέσεις των διοργανωτών.
Από τα πιο μολυσμένα σημεία είναι το σημείο στο οποίο θα φιλοξενηθούν τα αγωνίσματα της κωπηλασίας, αλλά και η μαρίνα από την οποία θα ξεκινήσουν την προσπάθειά τους οι ιστιοπλόοι. Και στα δύο σημεία, τα νερά παραμένουν εξαιρετικά μολυσμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις.
Παρά όλες τις επιστημονικές αποδείξεις, οι «αθάνατοι» επιμένουν ότι τα νερά του Ρίο είναι ασφαλή για αθλητές και επισκέπτες. Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι έχουν κάνει δικές τους μετρήσεις και ότι τα αποτελέσματα είναι εντός των ορίων για την ασφάλεια.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!