Το τυρί εξίσου εθιστικό με τα ναρκωτικά, λένε οι επιστήμονες


Το τυρί περιέχει μια χημική ουσία που επίσης εμπεριέχεται στις ναρκωτικά, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές, προειδοποιώντας ότι μπορεί να προκαλέσει εθισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Public Library of Science One, η Δρ Έρικα Σουλτ και οι συνεργάτες της θέλησαν να διερευνήσουν γιατί ορισμένα τρόφιμα είναι πιο εθιστικά από κάποια άλλα.
Χρησιμοποιώντας την κλίμακα Yale Food Addiction Scale, θέλησαν να μετρήσουν τον βαθμό εξάρτησης των ανθρώπων σε διάφορα τρόφιμα. Αρχικά ζήτησαν από 120 φοιτητές να επιλέξουν μεταξύ 35 τροφών ποικίλης διατροφικής αξίας. Στο δεύτερο σκέλος της μελέτης, 384 άτομα έπρεπε να επιλέξουν από την ίδια λίστα τροφίμων, η οποία όμως είχε καταρτιστεί με ιεραρχική γραμμή σειρά.
Εν τέλει διαπίστωσαν ότι το τυρί είναι εθιστικό, καθώς περιέχει κασεΐνη.
Η κασεΐνη, η οποία είναι παρούσα σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να επιδράσει στους υποδοχείς οπιοειδών του ανθρώπινου εγκεφάλου, οι οποίοι ευθύνονται για τις εξαρτητικές συμπεριφορές.
Και φυσικά τις υψηλότερες θέσεις στη λίστα με τα τρόφιμα που προκαλούν εθισμό, περιλαμβάνονταν όσα εμπεριείχαν τυρί.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν, επίσης, ότι τα κατεργασμένα τρόφιμα σχετίζονται περισσότερο με την εξαρτητική συμπεριφορά, με τα λιπαρά φαγητά να είναι εκείνα που δύσκολα μπορεί κανείς να απαλλαγεί.
«Τα λιπαρά σχετίζονται με προβληματική φαγητική συμπεριφορά, ανεξαρτήτως αν το άτομο έχει ενδείξεις εθιστικής συμπεριφοράς ή όχι» εξηγεί η Δρ Σουλτ.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Πηγή: www.seleo.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!