«Κλινικά νεκρή» η ιδιωτικοποίηση ΔΕΣΦΑ- Εμπλοκή στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση

«Κλινικά νεκρή» θεωρούν την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ οικονομικοί αναλυτές, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή εμπλοκή στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Σε δημοσίευμά της με τίτλο «φάρσα η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ» η εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung κάνει αναφορά στο αδιέξοδο που έχει οδηγηθεί η ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή φυσικού αερίου, καθώς όπως όλα δείχνουν μετά την απόφαση Σκουρλέτη να αλλάξει τα τέλη δικτύου, η Socar που θα αγόραζε το 66%, κρατά ανησυχητικές αποστάσεις.

H πώληση του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) στην δημόσια ενεργειακή εταιρία του Αζερμπαϊτζάν Socar, θεωρείται ως η μόνη σοβαρή προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ελληνικού ενεργειακού τομέα. Τώρα όμως το εγχείρημα απειλείται με ναυάγιο, επισημαίνει η εφημερίδα.

Παρά το γεγονός ότι η Socar έλαβε πράσινο φως για το 66% του μετοχικού πακέτου του ΔΕΣΦΑ, η ιδιωτικοποίηση προσέκρουσε πρώτα σε αντιρρήσεις της Κομισιόν και στη συνέχεια τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Οικονομικοί παρατηρητές στην Αθήνα χαρακτηρίζουν το εγχείρημα ιδιωτικοποίησης κλινικά νεκρό. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε επιπλοκές στην δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο. (..) Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης δεν αποκρύπτει ότι επιδιώκει ένα συναινετικό διαζύγιο με την Socar. Σε περίπτωση ωστόσο ανοιχτής διαφωνίας με τους επενδυτές από το Αζερμπαϊτζάν θα επιδιώξει την διεξαγωγή νέου διαγωνισμού. Παραμένοντας όμως πιστός στα ιδεολογικά του πιστεύω θέλει να θέσει προς πώληση μόνο ένα μειοδοτικό πακέτο μετοχών του ΔΕΣΦΑ».

Πάντως ευρωπαϊκές πηγές σχολιάζουν ότι ένα μεγαλύτερα ζητήματα στα οποία υπάρχουν καθυστερήσεις από την ελληνική πλευρά αφορούν στα ενεργειακά. Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τον ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του EuroWorking Group, σχολιάζαν ότι κάποια από τα  15 προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης που θα «ξεκλειδώσουν» την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ αποδεικνύονται πιο δύσκολα από ό,τι εκτιμήθηκε αρχικά. Συγκεκριμένα, ανέφεραν τον ορισμό των μελών του εποπτικού συμβουλίου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και τα ενεργειακά, θέματα τα οποία η Επιτροπή ανέμενε να έχουν προχωρήσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!