Μεσογειακή διατροφή, φάρμακο διά πάσαν νόσον

Η μεσογειακή διατροφή την τελευταία δεκαετία έχει ταυτιστεί από τους επιστήμονες με την μακροζωία και την καλή υγεία.
Νέες έρευνες μάλιστα, θέλουν το διαιτολόγιο των γιαγιάδων μας να λειτουργεί και ως ασπίδα σε νόσους που έχουν άμεση σχέση με τον εγκέφαλο όπως το Αλτσχάιμερ και η άνοια.
Ερευνητές του Κέντρου Ανθρώπινης Ψυχοφαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Σουίνμπερν στη Μελβούρνη, μελέτησαν εκ νέου 18 δημοσιευμένες έρευνες από το 2000 έως το 2015 και διαπίστωσαν ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων νόησης και μνήμης.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή βοηθά στην καλή εγκεφαλική λειτουργία, δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Nutrition. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ενισχύεται η συγκέντρωση του ατόμου και βελτιώνεται η γλωσσική του ικανότητα σε όλες τις φάσεις της ζωής του.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών Ρόι Χάρντμαν: «Το πιο εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι αυτά τα οφέλη συναντώνται σε όλες τις χώρες, οπουδήποτε στον κόσμο, και όχι μόνο στην ίδια την Μεσόγειο, αρκεί να τηρεί κάποιος αυτές τις διατροφικές συνήθειες».
Ουσίες που «τρέφουν» τον εγκέφαλο
«Η μεσογειακή διατροφή έχει πάρα πολλές φυτικές ίνες, φυτικό λίπος και όχι ζωικό, έχει πολλά φρούτα και λαχανικά άρα από εκεί παίρνουμε πολλές βιταμίνες, μέταλλα, περιέχει αρκετά αντιοξειδωτικά στοιχεία τα οποία μειώνουν τις φλεγμονές στο σώμα», μας λέει η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Δήμητρα Σκλαβενίτη.
Η μείωση των φλεγμονών σύμφωνα με τους επιστήμονες από την Αυστραλία, έχει θετική επίδραση στον εγκέφαλο.
Μεσογειακό Μοντέλο
  • Καθημερινή κατανάλωση υδατανθράκων π.χ. ρύζι, πατάτα, ψωμί
  • Καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
  • Ελαιόλαδο ωμό σε σαλάτες αλλά και στο μαγείρεμα
  • Ξηροί καρποί και όσπρια (συχνή κατανάλωση)
  • Ψάρι, δυο με τρεις φορές της εβδομάδα
  • Πουλερικά, δυο φορές την εβδομάδα
  • Μέτριες ποσότητες τυριών και γιαουρτιών με όλο τους το λίπος
  • Κρέας μια φορά την εβδομάδα
  • Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μαζί με τα γεύματα

Όσοι ακολουθούν αυτό το μοντέλο διατροφής συνήθως πίνουν τουλάχιστον ενάμισι λίτρο νερό ημερησίως και έχουν καθημερινή φυσική δραστηριότητα.


Ελαιόλαδο
Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά της μεσογειακής διατροφής. Τα μονοακόρεστα λίπη αυξάνουν τα επίπεδα της ΗDL «καλής» χοληστερίνης, σε αντίθεση με τα κορεσμένα λίπη και τα τρανς λιπαρά που αυξάνουν την κακή χοληστερίνη και δημιουργούν καρδιαγγειακά προβλήματα.
Το ελαιόλαδο λειτουργεί προστατευτικά στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, είναι επίσης πηγή αντιοξειδωτικών ενώ η ολεοκανθόλη, που περιέχει μόνο το extra παρθένο ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ ή άνοιας.


Φρούτα και λαχανικά
Βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και παράλληλα το προστατεύουν από την πιθανή εμφάνιση καρκίνου. Διατηρούν την γλυκόζη σε φυσιολογικά επίπεδα ενώ περιέχουν άφθονες βιταμίνες.


Ψάρια
Κυρίως τα λιπαρά ψάρια ,όπως οι σαρδέλες, που έχουν ω-3 λιπαρά οξέα, προστατεύουν τον οργανισμό από τα καρδιαγγειακά επεισόδια.
Γενικότερα τα ψάρια είναι μια τροφή πλούσια σε βιταμίνες, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, και ψευδάργυρο.


Κρασί
Ένα ποτηράκι κρασί μαζί με το φαγητό λένε ότι κάνει καλό στην υγεία. Το κόκκινο κρασί περιέχει πολυφαινόλες, ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.
Ενώ τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βοηθά και στη διαστολή των αγγείων. Όσο πιο ελαστικό είναι ένα αγγείο τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος θρόμβωσης.
Διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων
Οι έλληνες έχουν απομακρυνθεί από την μεσογειακή διατροφή και έχουν στραφεί σε ένα διαιτολόγιο δυτικού τύπου.
Όπως μας λέει η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Δήμητρα Σκλαβενίτη, οι περισσότεροι καταναλώνουν κόκκινο κρέας ακόμη και 3 φορές την εβδομάδα ενώ περιορισμένη είναι η κατανάλωση ψαριών, όσπριων, φρούτων και λαχανικών.
Παρατηρείται πάντως ότι τα άτομα που έχουν υιοθετήσει το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής καταφέρνουν να ελέγξουν πιο εύκολα το βάρος τους.

Πηγή: www.cnn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!