Παράταση στους διακανονισμούς 36 δόσεων σε ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ

Την παράταση της ρύθμισης τον 36 δόσεων,της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές,  αποφάσισε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ. Την ανακοίνωση έκανε  Ι.Μπενίσης – Δ/νων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ. Ωστόσο, ο κ. Μπενίσης ξεκαθάρισε ότι η παράταση της ρύθμισης, δεν αφορά άλλες εταιρείες νερού, όπως την ΕΥΑΘ.

Η ρύθμιση έληγε σήμερα και ήδη από το πρωί είχαν σχηματιστεί ουρές στα γραφεία και στα κέντρα εξυπηρέτησης της εταιρίας. Ο κ. Μπενίσης εξήγησε ότι η ΕΥΔΑΠ έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικά προβλήματα οι καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται πως με απόφαση της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν καταναλωτές με οφειλές πάνω από 60 ευρώ. Η ελάχιστη δόση ορίζεται στα 20 ευρώ και ο αριθμός τους θα εξαρτάται από κάθε περίπτωση. Οι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου έχουν δικαίωμα εξόφλησης έως 36 δόσεις, ενώ είναι δυνατόν να διαγραφεί το σύνολο των προσαυξήσεων που τους έχουν επιβληθεί.

Όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή τους θα έχουν διαγραφή των προσαυξήσεων, ενώ θα πληρώσουν μόνον το 50% όσοι πληρώσουν σε έξι μηνιαίες δόσεις.

Σε περίπτωση που κάποιος καταναλωτής καθυστερήσει την καταβολή τριών δόσεων θα γίνεται διακοπή της υδροδότησης του ακινήτου, ενώ σε τετράμηνη καθυστέρηση θα ακυρώνεται ο διακανονισμός, θα επανέρχεται η αρχική οφειλή και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις.
Διαδικασία υποβολής δήλωσης

Στην αίτηση, η οποία θα υποβληθεί στα κατά τόπους Περιφερειακά Κέντρα της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, θα επισυνάπτεται νόμιμο παραστατικό ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ.). Η δε διαδικασία υποβολής θα γίνεται:

Με την αίτηση-δήλωση του ιδιοκτήτη ή των συνιδιοκτητών (σε περίπτωση συνιδιοκτησίας) ή νομίμως εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου αυτών με την οποία αναγνωρίζουν τις οφειλές και αποδέχονται τη ρύθμιση αυτών σε δόσεις.

Εάν πρόκειται για κοινόχρηστη παροχή η αίτηση υποβάλλεται από τον διαχειριστή (Η παραπάνω ιδιότητα αποδεικνύεται με πρακτικό της γενικής συνέλευσης ή με μηχανογραφημένη κατάσταση των κοινοχρήστων).

Στην περίπτωση επιχείρησης απαιτείται η υποβολή της αίτησης-δήλωσης από το νόμιμο εκπρόσωπό της.
Τι ισχύει για κάθε κατηγορία εντασσόμενου:

Όλοι ανεξαιρέτως οι οφειλέτες οι οποίοι θα εξοφλήσουν εφάπαξ το σύνολο των ληξιπροθέσμων οφειλών τους απαλλάσσονται του συνόλου των μη βεβαιωμένων προσαυξήσεων, τόκων και προστίμου.

Όλοι οι οφειλέτες που ρυθμίζουν το σύνολο των ληξιπροθέσμων οφειλών τους σε δοσιακή ρύθμιση μέχρι 6 έντοκων δόσεων απαλλάσσονται του 50% του συνόλου των μη βεβαιωμένων προσαυξήσεων, τόκων και προστίμου.

Όλοι οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν την ρύθμιση των οφειλών τους με έντοκες δόσεις οι οποίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 36 (τριάντα έξι). Σε ειδικές περιπτώσεις, για τις οποίες θα υποβάλλεται αίτημα περισσοτέρων έντοκων δόσεων, θα αποφαίνεται αρμόδια Επιτροπή της Εταιρείας ή και το .Σ. της ΕΥΔΑΠ ΑΕ.

Οι δικαιούχοι του Έκτακτου Ειδικού Τιμολογίου (Ε.Ε.Τ.) της ΕΥΔΑΠ ΑΕ απαλλάσσονται του συνόλου των μη βεβαιωμένων προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εάν εξοφλήσουν τις οφειλές τους εντασσόμενοι σε δοσιακή ρύθμιση κατά ανώτατο μέχρι τριάντα έξι (36) άτοκων μηνιαίων δόσεων

Παράταση στους διακανονισμούς 36 δόσεων για τα 'φέσια' της ΔΕΗ

Το ΔΣ της ΔΕΗ αποφάσισε την Τετάρτη την παράταση της ρύθμισης των 36 δόσεων χωρίς προκαταβολή για ένα μήνα, μέχρι την 31η Οκτωβρίου, λαμβάνοντας υπόψη, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση, τη συνεχιζόμενη προσέλευση, με αμείωτο ρυθμό, των πελατών της Επιχείρησης για να ενταχθούν.

Επίσης, όπως τονίζεται, η ΔΕΗ ανταποκρινόμενη στα αιτήματα διαφόρων φορέων δίνει την ευκαιρία ένταξης στη ρύθμιση αυτή και σε όσους τη ζητήσουν όχι αυτοβούλως αλλά μετά από διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω χρέους, με μοναδική προϋπόθεση να μην έχουν προβεί σε αυθαίρετη επανασύνδεση με επέμβαση στο μετρητή τους.

Παράλληλα, η ΔΕΗ επισημαίνει ότι εξαντλώντας κάθε περιθώριο καλής θέλησης, σε όσους είχαν κάνει παρέμβαση στο μετρητή τους – εννοείται πλην της περίπτωσης της ρευματοκλοπής- αποφάσισε η επανασύνδεση να γίνεται με προκαταβολή ίση με το 15% της οφειλής και η εξόφληση του υπολοίπου σε 12 δόσεις.

Εν τω μεταξύ, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, με αφορμή τα αποτελέσματα του ομίλου, σε ό,τι αφορά στο μέτωπο της εισπραξιμότητας και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔEΗ καταγράφεται ως ιδιαίτερα θετικό στοιχείο η για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια μείωση του αντίστοιχου ποσού σε απόλυτα μεγέθη. Το γεγονός αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο σύστημα διακανονισμών των 36 δόσεων, στο πλαίσιο του οποίου έχουν ήδη διακανονίσει οφειλές συνολικού ύψους πλέον του €1,1 δισ. άνω των 400.000 πελατών. Οφείλεται επίσης στην επιβράβευση της συνέπειας με έκπτωση 15% για την τακτική πληρωμή των λογαριασμών, καθώς και στη στοχευμένη προσπάθεια αποκοπών σε οφειλές με μεγάλα χρέη.

Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε σχετικά τα εξής: "Συγχαίρουμε τους εργαζομένους του Ομίλου που με αυταπάρνηση μερικές φορές δεχόμενοι επιθέσεις συμβάλλουν στην αντιμετώπιση παρανομιών και αντικοινωνικών συμπεριφορών. Η αντιστροφή αυτής της τάσης πρέπει να παγιωθεί και μάλιστα με ταχύτερο ρυθμό μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η παράταση των διακανονισμών των 36 δόσεων και οι λοιπές ρυθμίσεις για τις διάφορες κατηγορίες των οφειλετών. Εκτιμούμε ότι ο συνδυασμός των στοχευμένων αποκοπών και των διακανονισμών θα φέρουν πιο απτά αποτελέσματα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 και τις αρχές του 2017".

Gridmates: Κάντε δώρο το ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν

Να γίνουμε δωρητές ηλεκτρικής ενέργειας μας καλεί μέσα από την καινοτόμα εφαρμογή του, ένας νέος Έλληνας επιστήμονας ο Γιώργος Κουτίτας, ο οποίος μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο για το πώς σχεδίασε την Gridmates. «Η Gridmates ...


Πηγή: www.madata.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!