39o Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας


Με ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής αλλά και το πλουσιότερο διαγωνιστικό μικρού μήκους στην ιστορία του, το 39ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στα «Ολύμπια» και το Δημοτικό Ωδείο, δίνοντας το καθιερωμένο του ραντεβού με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας: τους νέους Έλληνες μικρομηκάδες. Αλλά και αυτούς που επιμένουν στην μικρή φόρμα αντιμετωπίζοντας την μικρού μήκους ταινία όπως της αξίζει: ως ένα αυτόνομο έργο τέχνης.

Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν συνολικά 225 ταινίες από 58 χώρες (σε όλα τα προγράμματά της).

Δεσποινίς ετών 39

H μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων στην Δράμα, κλείνει τα 39 της χρόνια και συμπληρώνει 22 χρόνια από την θέσπιση του διεθνούς της τμήματος έχοντας για δεύτερη χρονιά φέτος έναν ισχυρό υποστηρικτή: την Fipresci (Διεθνή Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου), που θα απονείμει το δικό της βραβείο στο Διεθνές Τμήμα του Φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ, με σύμμαχο την ίδια την πόλη, που το αγκαλιάζει σχεδόν τέσσερις δεκαετίες τώρα, «αντεπιτίθεται»: αναπτύσσεται αντί να συρρικνώνεται, ενδυναμώνει τον διεθνή χαρακτήρα του, αποκτά νέους χορηγούς.

Από φέτος η διοργάνωση αποκτά έναν σημαντικό νέο υποστηρικτή: Η Βουλή των Ελλήνων απονέμει το (χρηματικό) βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία του Διεθνούς Τμήματος, αναγνωρίζοντας και τιμώντας έτσι την προσφορά του φεστιβάλ Δράμας στην ελληνική κοινωνία.

Στα γνωστά βραβεία προστίθενται φέτος και ένα έπαθλο από την εταιρεία post production Stefilms στην καλύτερη σπουδαστική ταινία, καθώς και ένα ακόμα από την ελληνική εταιρεία ένδυσης Enjoy Fashion: η εταιρεία θα «ντύσει» την επόμενη ταινία του ενδυματολόγου που θα διακριθεί.

Όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος «φέτος θα παρουσιάσουμε την πιο πλούσια αλλά και καλύτερη κινηματογραφική παραγωγή των τελευταίων ετών –κι αυτό χωρίς την συμμετοχή των μέχρι πρότινος μεγάλων πυλώνων της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής (ΕΡΤ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου), που όμως, όπως φαίνεται επανακάμπτουν. Το μέλλον προδιαγράφεται πιο αισιόδοξο, ενώ δημιουργείται πια μια νέα γενιά νέων και ικανότατων παραγωγών».

Το Eλληνικό Διαγωνιστικό

Από τις 209 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος (τις περισσότερες στην ιστορία του), επιλέχθηκαν 64 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του φεστιβάλ. Ανάμεσά τους 6 ντοκιμαντέρ και 3 animation. Συμμετέχουν αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν αλλά και πολλοί πρωτοεμφανιζόμενοι.

Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίζονται, είναι ανεξάρτητες στην συντριπτική πλειονότητά τους παραγωγές. Στα ονόματα των παραγωγών που συμμετέχουν φέτος συναντάμε πολλούς που έχουν συνδέσει το όνομα τους με την διεθνή πλέον απήχηση του ελληνικού σινεμά.

H οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα συνεχίζουν να απασχολούν σταθερά μια μεγάλη μερίδα των νεαρών δημιουργών -είτε ως κεντρικός πυρήνας των ιστοριών τους, είτε ως φόντο σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται: ανεργία, φτώχια, τοκογλυφία, επαγγελματική κατάρρευση, άστεγοι, τράπεζες. Το θέμα της αυτοκτονίας μοιάζει να απασχολεί αρκετούς αυτήν την χρονιά.

Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Αντώνη Παπαδόπουλο «για πρώτη φορά η κρίση εισέρχεται τόσο δυναμικά στην θεματολογία -κυρίως ως φόντο ανθρώπινων ιστοριών. Φαίνεται πως η κοινωνία της κρίσης κινητοποιεί συνειδήσεις και πυροδοτεί καλλιτεχνικές ανησυχίες».

Φέτος ακόμα περισσότεροι σκηνοθέτες καταπιάνονται με το προσφυγικό και ειδικότερα με την άφιξη των μεταναστών στα ελληνικά νησιά και τις συνεχιζόμενες τραγωδίες στο Αιγαίο (κάποιοι μάλιστα εστιάζουν στα παιδιά), καταδεικνύοντας τα γρήγορα αντανακλαστικά της ταινίας μικρού μήκους.

Τα ψυχοδράματα έχουν την τιμητική τους (γηρατειά, ανημπόρια, αλτσχάϊμερ, θάνατος, σχέσεις εξάρτησης, ψυχοπάθεια), ενώ οι κωμωδίες κάνουν αισθητή την απουσία τους. Η έκτρωση, η αποβολή, η διαχείριση του πένθους, η βία των ίδιων των παιδιών ως απάντηση στο αίσθημα της απόρριψης, το εκπαιδευτικό σύστημα, η αντιμετώπιση του «ξένου», αποτελούν μερικές ακόμα θεματικές. Το γκέι στοιχείο είναι φέτος παρόν και μέσα από μια λεσβιακή ερωτική ιστορία.

Πολλοί, ίσως περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, είναι οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του διαγωνιστικού. Είναι προφανές πως δεν επιθυμούν απλώς να βοηθήσουν τους νέους σκηνοθέτες στα πρώτα τους βήματα, όπως συνέβαινε παλιότερα, αλλά αντιμετωπίζουν πλέον την μικρού μήκους ταινία ως ένα όχημα ανάδειξης της υποκριτικής τους δεινότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους:

Γ.Στάνκογλου, Μ.Παπαδημητρίου, Μ.Μαυροματάκη, Β.Ανδρεαδάκη, Σ.Σεϊρλή, Ν.Μεντή, Ρ.Οικονομίδου, Θ.Τζήμου, Λ.Παπαληγούρα, Πρ.Αλειφερόπουλο, Ε.Τρίγγου, Κ.Σαμαρά, Γ.Παπαδόπουλο, Α.Αϊδίνη, Γ.Σκαφιδά, Μ.Γιαννάτου, Αρ.Μουτούση, Μ.Κεχαγιόγλου.

Να πούμε επίσης πως φέτος, ανάμεσα σε αυτούς που διαγωνίζονται, συγκαταλέγονται και κάποιοι επαγγελματίες άλλων ειδικοτήτων του σινεμά (λ.χ γνωστοί διευθυντές φωτογραφίας), νεαροί σκηνοθέτες που είναι γιοί γνωστών ηθοποιών, αλλά και ζευγάρια στην ζωή που συναγωνίζονται στο διαγωνιστικό πρόγραμμα.

Η Κριτική Επιτροπή του Ελληνικού Φεστιβάλ

Η φετινή Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους :

Πρόεδρος: Ανδρέας Πάντζης, σκηνοθέτης
Μέλη (με αλφαβητική σειρά):
Ρόμπι Εκσιέλ, δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου
Νάνσυ Μπινιαδάκη, σκηνοθέτις
Πάνος Παππάς, σκηνοθέτης, παραγωγός
Ανδρέας Σινάνος, διευθυντής φωτογραφίας
Τον ρόλο του κριτικού σχολιαστή του φετινού ελληνικού προγράμματος (Grand Temoin) έχει αναλάβει η ιστορικός κινηματογράφου Γιάννα Αθανασάτου.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα:

Tο Φεστιβάλ φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, το «SHORT MATTERS! 2016» με τις υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2015 (EFA), το 2ο Βαλκανικό Πανόραμα, (μία επιλογή σημαντικών ταινιών τελευταίας παραγωγής που διαγωνίσθηκαν σε φεστιβάλ στις όμορες χώρες), το 7o Σπουδαστικό Πανόραμα με το σύνολο της σπουδαστικής ετήσιας παραγωγής, τα Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια (20-23/9) σε παρουσίαση και επιμέλεια του συγγραφέα-δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη, τον 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακού Βίντεο με τίτλο «Ένας πλανήτης- μία ευκαιρία», Masterclass φωτογραφίας από τον καθηγητή των ΤΕΙ Αθηνών, Γρηγόρη Βλασσά, καθώς και ένα τιμητικό αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Δημήτρη Μακρή (στην τελετή έναρξης, 19/9).

Παράλληλα, το Φεστιβάλ Δράμας συνεχίζει να υποστηρίζει την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους και να επιμορφώνει τους νέους σκηνοθέτες. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πλατφόρμας του Drama Mini Talent Lab, πραγματοποιεί και φέτος εργαστήριο παρουσίασης οπτικοακουστικών σχεδίων μικρού μήκους σε παραγωγούς και χρηματοδότες, ενώ δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν το πρότζεκτ τους σε σημαντικούς υποψήφιους χρηματοδότες και παραγωγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Pitching Forum).




Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!