Κατερίνα Μάρκου: Ερώτηση για την απώλεια 6 δις. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα


Ερώτηση σχετικά με την απόδοση ευθυνών για την απώλεια περίπου 6 δις ευρώ που θα λάμβανε η χώρα μας ως επιστροφή κερδών από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και την ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι Κατερίνα Μάρκου προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης.
Υπενθυμίζεται ότι το 2012, το Eurogroup δεσμεύτηκε για την επιστροφή στην Ελλάδα της υπεραξίας που δημιουργήθηκε από τα ελληνικά ομόλογα (SMP και ANFA) που είχαν αγοραστεί από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και την ΕΚΤ σε τιμές οπωσδήποτε χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας ενώ από την άλλη αποπληρώθηκαν στην αρχική τους αξία από την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης, η χώρα μας έλαβε το 2013 επιστροφές ύψους περίπου 2 δις ευρώ
Σύμφωνα με γραπτή απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων κ. Μοσκοβισί σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή κ.Χουντή αλλά και μία σειρά από άλλα ντοκουμέντα που επικαλείται η βουλευτής, η συμφωνία για την επιστροφή των κερδών έληξε στις 30 Ιουνίου 2015, ημερομηνία λήξης του προγράμματος του ΕΤΧΣ (EFSF) και όλων των σχετικών διευθετήσεων, γεγονός που ήταν γνωστό στην κυβέρνηση. 
Με την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επανήλθαν όλες οι χρηματοδοτικές δεσμεύσεις που είχαν διακοπεί με τη λήξη του προγράμματος. Όχι, όμως, και η επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα, η οποία δεν συμπεριελήφθη στη συμφωνία και, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, δεν ισχύει πια.  
Στο Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016, η επαναφορά της μεταφοράς των κερδών επανέρχεται, όχι πια ως υποχρέωση και δέσμευση, αλλά ως ένα πιθανό μεσοπρόθεσμο μέτρο για το χρέος (!). 
Επισημαίνεται ότι το συνολικό ύψος της επιστροφής για μέρος του 2014, το 2015 και το 2016 εκτιμάται σε περίπου 6 δις ευρώ, πιθανότατα και περισσότερα. Όλα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση επιβάλει, παρότι υποσχέθηκε το αντίθετο, έναν στρεβλό, βαρύ και άδικο ΕΝΦΙΑ που φτάνει να αγγίζει ακόμα και ιδρύματα παιδικής προστασίας και προστασίας των φτωχών, καθώς και νέες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.
Η βουλευτής ρωτά τι απέγινε με τα σχετικά ποσά των επιστροφών που είχαν ήδη προϋπολογιστεί και αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2016 καθώς και αν πρόκειται να κινηθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες για να αχθούν ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης οι όποιοι υπεύθυνοι για την απώλεια του ως άνω σημαντικότατου ποσού από τα έσοδα του Δημοσίου.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!