Δημοσκόπηση: Προβάδισμα του ξενοφοβικού Afd έναντι CDU

Τρεις μέρες πριν τις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο Μεκλεμβούργου-Πομερανίας, δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa δείχνει το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα στην 3η θέση με το ξενοφοβικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» στη δεύτερη.

Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα καταγράφει ποσοστό μόλις 20%, την ώρα που το ξενοφοβικό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» σημειώνει ποσοστό 23%. Στην πρώτη θέση βρίσκεται σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με 28%.

Δεδομένου ότι το κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας με 1,6 εκ. πληθυσμό είναι ένα από τα μικρότερα της Γερμανίας, από το οποίο όμως εκλέγεται η καγκελάριος, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν πρόκειται να είναι αποφασιστικό για το πολιτικό μέλλον της κ. Μέρκελ.

Παρόλα αυτά, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η τάση που εκφράζεται στη δημοσκόπηση και στις εκλογές την Κυριακή, τότε θα πρέπει να αναμένονται νέες και πιο έντονες συζητήσεις σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα της κας Μέρκελ στις εκλογές σε ένα χρόνο ως επικεφαλής των χριστιανικών κομμάτων όπως επίσης και για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το προσφυγικό πρόβλημα.

Για αυτό το λόγο, στόχος των Χριστιανοδημοκρατών στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία είναι να παραμείνουν δεύτερο κόμμα μετά τους Σοσιαλδημοκράτες.



Το προσφυγικό διχάζει τους ψηφοφόρους

Εκ πρώτης όψεως πάντως, η θεαματική άνοδος του ξενοφοβικού AfD φαίνεται αδιανόητη. Η κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών κυβερνά εδώ και 10 χρόνια με επιτυχία. Δέκα χρόνια τώρα το κρατίδιο δεν κάνει νέα χρέη αλλά αποπληρώνει τα δάνεια του, η οικονομία σημειώνει ανάπτυξη και η ανεργία έχει πέσει από σχεδόν 30% στο 9%. Σχεδόν τα 2/3 των πολιτών δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις ικανοποιημένοι με την απόδοση της κυβέρνησης και 77% με την οικονομική τους κατάσταση.

Παρ' όλα αυτά όμως, όπως προκύπτει από έρευνες, θέματα όπως κοινωνική δικαιοσύνη, αγορά εργασίας και κοινωνική ανάπτυξη δε φαίνεται να ενδιαφέρουν τους ψηφοφόρους τόσο όσο το προσφυγικό. Ένα 34% πιστεύει ότι το προσφυγικό ζήτημα, στο οποίο έχει επικεντρώσει τον προεκλογικό του αγώνα το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», θα είναι αποφασιστικό για την έκβαση των εκλογών την Κυριακή.

Προσφυγονήσια" θέλει η "Εναλλακτική για τη Γερμανία"

Το ξενοφοβικό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" έχει χτυπήσει στην καρδιά των συντηρητικών γερμανών:Η πρόεδρός του Φράουκε Πέτρι θέλει να μεταφέρει πρόσφυγες σε ένα ή περισσότερα νησιά εκτός Ευρώπης, για να τους απομακρύνει από τη Γερμανία.

Μιλώντας στην εφημερίδα Bild έχει προτείνει να μεταφέρονται σε νησιά εκτός Ευρώπης πρόσφυγες, των οποίων έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου, αλλά και εκείνοι που εισέρχονται παράτυπα στην Ευρώπη. Στα νησιά αυτά, που θα τελούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, «οι άνδρες θα διαχωρίζονται από τις γυναίκες και τις οικογένειες με παιδιά, κάτι που είναι ασφαλέστερο και πιο οικονομικό», υποστηρίζει η Πέτρι.

Παράλληλα, προτείνει να ιδρυθεί μία «Υπηρεσία Επαναπροώθησης» η οποία θα προωθεί τους πρόσφυγες σε αυτά τα νησιά, απομακρύνοντάς τους από τη γερμανική επικράτεια.

Επιπλέον η αρχηγός του ξενοφοβικού κόμματος ζητεί την κατάργηση της συμφωνίας με την Τουρκία και την εντατικοποίηση των απελάσεων. Πρότυπο της Πέτρι αποτελεί η Αυστραλία, που εκτοπίζει τους πρόσφυγες στη νήσο Ναουρού στον Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς και στην Παπούα-Νέα Γουϊνέα.

Την υποστήριξή του σε μία λύση τύπου Αυστραλίας έχει εκφράσει και ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Deutsche Welle

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!