Βομβαρδίστηκε αυτοκινητοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι

Νωρίτερα ο συριακός στρατός εξήγγειλε την παύση της εκεχειρίας των επτά ημερών, ενώ σύμφωνα με το Reuters κατηγορεί "τρομοκρατικές ομάδες" για τη συνέχιση των εχθροπραξιών. Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είχε τεθεί σε ισχύ έπειτα από συμφωνία Ρωσίας και ΗΠΑ στις 12 Σεπτεμβρίου και έληγε το πρωί της Δευτέρας, χωρίς να έχει προβλεφθεί η επέκταση της. Ο συριακός στρατός μάλιστα υποστηρίζει πως ομάδες εκμεταλλεύτηκαν της εκεχειρίας και αναδιοργανώθηκαν, ενώ αύξησαν τις δυνάμεις τους.

Από την πλευρά της Ουάσιγκτον ζητήθηκε η επίσημη τοποθέτηση της Μόσχας, αναφορικά με την ανακοίνωση των δυνάμεων του Άσαντ. Ο ίδιος ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, διαπίστωσε μάλιστα πως παρά τη συμφωνία καμιά ανθρωπιστική βοήθεια δεν έφτασε στο Χαλέπι, ενώ παραδέχτηκε πως η συμφωνία δεν έφερε την προσδοκώμενη αποκλιμάκωση της βίας γενικότερα στη χώρα. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωνε την Κυριακή πως μόνο οι κυβερνητικές δυνάμεις τηρούσαν τη συμφωνία, σε αντίθεση με αντάρτες υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ, που εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία ώστε να ενδυναμώσουν τις τάξεις τους.

Τα Ηνωμένα Έθνη και ο Ερυθρός Σταυρός και Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσαν πως διεξάγουν έρευνα για τις αναφορές, χωρίς να επισημάνουν σε ποια οργάνωση ανήκαν τα φορτηγά. Παράλληλα, την οργή του εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για την Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα για την αεροπορική επιδρομή που έπληξε νωρίτερα σήμερα το βράδυ μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και κατευθυνόταν προς το Χαλέπι. "Η οργή μας για αυτήν την επίθεση είναι πελώρια… Η αυτοκινητοπομπή ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας εξασφάλισης αδειών και προετοιμασιών για να βοηθήσουμε αμάχους που βρίσκονται αποκλεισμένοι", τόνισε ο Μιστούρα με ανακοίνωση του που έστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μέσα από εκπρόσωπο του στην Γενεύη.

Μια εκπρόσωπος των ΗΕ τόνισε νωρίτερα από την Νέα Υόρκη ότι μια αυτοκινητοπομπή επλήγη από βομβαρδισμούς ενώ ταξίδευε προς την πόλη Ουρμ αλ Κούμπρα στην επαρχία του Χαλεπιού. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, έπειτα από την λήξη της παύσης των εχθροπραξιών, την οποία ανακοίνωσε ο συριακός στρατός, πραγματοποιήθηκαν 35 αεροπορικές επιθέσεις εντός και γύρω της πόλης του Χαλεπιού. Η εκπρόσωπος των ΗΕ δεν επιβεβαίωσε αν επρόκειτο για αεροπορική επίθεση.

Άλλωστε, όπως υποστηρίζει το ρωσικό Russia Today, η εκεχειρία παραβιάστηκε πρώτα και κύρια από τις αμερικανικές δυνάμεις, που προχώρησαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ το Σάββατο με αποτέλεσμα 62 νεκρούς στρατιώτες και άλλους 100 τραυματίες. Η Ουάσιγκτον έσπευσε να χαρακτηρίσει το περιστατικό ως "λάθος". Την ίδια ώρα, βρετανικές δυνάμεις με ανάρτησή τους στο twitter παραδέχονταν πως συμμετείχαν στις εν λόγω επιχειρήσεις και τονίζουν πως "το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα στόχευε ποτέ ηθελημένα τον συριακό στρατό" χωρίς να σχολιάζει περεταίρω τις συνθήκες της επίθεσης.

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/RUSSIA TODAY/REUTERS/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

 


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!