«Η προκατάληψη εναντίον των προσφυγόπουλων δεν είναι αποδεκτή»

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η ρατσιστική ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου, με την οποία αρνούνται να φοιτήσουν στο σχολείο τους παιδιά προσφύγων και μεταναστών και απειλούν με καταλήψεις!

Για «προκατάληψη» έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας. Ο κ. Φίλης, σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει, ότι «τέτοιου είδους φαινόμενα, δεν αντιπροσωπεύουν την ελληνική κοινωνία και δεν είναι αποδεκτά».

«Ευτυχώς είναι πολύ μειοψηφική αυτή η αντίδραση, δεν αφορά όλους τους γονείς και όλα τα παιδιά, ούτε τη μεγάλη πλειοψηφία των γονιών και των παιδιών», αναφέρει ο υπουργός και προσθέτει: «Θέλω να πω ότι στο πρόγραμμα του υπουργείου είναι, τα νέα παιδιά, τα προσφυγόπουλα, το απόγευμα να πηγαίνουν σε τάξεις υποδοχής, έτσι ώστε να μάθουν τη γλώσσα και σταδιακά, να περάσουν μέσα από φιλικές παρέες στην αρχή και μετά, στα μαθήματα των κανονικών τάξεων. Αλλά σταδιακά. Επίσης, έχουμε λάβει όλα τα μέτρα ως Κράτος και το ΚΕΕΛΠΝΟ και εμείς, για τους αναγκαίους εμβολιασμούς των παιδιών. Άρα δεν υπάρχει καμία μα καμία σοβαρή αιτιολογία, υπάρχει προκατάληψη».

Αίσθηση, όμως, προκαλεί ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο και δείχνει ότι ο δήμαρχος της περιοχής, συνομιλώντας με πολίτες, ουσιαστικά τους προτρέπει σε αυτοδικία.

«Σε επικίνδυνη ρατσιστική κατεύθυνση κινούνται οι ανακοινώσεις των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου και 5ου Δημοτικού Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης», επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό.

Η οργάνωση υπογραμμίζει πως οι ίδιοι άνθρωποι της περιοχής του Ωραιοκάστρου, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι παιδιά και εγγόνια προσφύγων και μεταναστών, δεν πρέπει να επιτρέψουν να εμφανιστούν επιτροπές που θα οδηγήσουν «σε νέους Άγιους Παντελεήμονες και νέους αδικοχαμένους Παύλους Φύσσες».

Αντιπαραβάλλοντας το επιχείρημα περί «θωράκισης των σχολείων» από τα παιδιά των προσφύγων που εμπεριέχεται στην ανακοίνωση των εν λόγω Συλλόγων, η Κίνηση προτείνει τη «θωράκισή τους με αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, προσλήψεις εκπαιδευτικών, μικρότερα τμήματα, περισσότερα σχολεία, βελτίωση των υποδομών και δωρεάν γεύματα στους μαθητές».

Επίσης, ζητά από τους γονείς και κηδεμόνες να «θωρακίσουν» τα παιδιά τους απέναντι στον «ατομισμό και των κοινωνικό κανιβαλισμό», να δείξουν αλληλεγγύη στους κατατρεγμένους του πολέμου, να απαιτήσουν ξενώνες αντί στρατόπεδα για τους πρόσφυγες.

Η ανακοίνωση της Κίνησης καταλήγει πως μαζί με τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους, οι κάτοικοι του Ωραιοκάστρου θα έχουν ακόμα μεγαλύτερες δυνάμεις να αλλάξουν τον κόσμο, ενώ «το μάθημα της αλληλεγγύης θα αποτελέσει την πιο ουσιαστική παιδεία για τα παιδιά τους».


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!