«Κρατά» η εκεχειρία στη Συρία - Φορτηγά έφυγαν από την Τουρκία

Η παύση των εχθροπραξιών που τέθηκε σε ισχύ στη Συρία κατόπιν της συμφωνίας Ουάσινγκτον-Μόσχας φαίνεται ότι σε γενικές γραμμές τηρείται, με το Συριακό Παρατηρητήριο να αναφέρει ότι δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι αμάχων κατά τις πρώτες 15 ώρες της εκεχειρίας.

Έτοιμος για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο πολιορκημένο Χαλέπι δηλώνει ο ΟΗΕ αλλά αναμένει εγγυήσεις ασφαλείας. Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια για το Χαλέπι πέρασαν από την Τουρκία στη βόρεια Συρία εντός της ημέρας, μετέδωσαν το τουρκικό πρακτορείο Anadolu και το πρακτορείο Reuters.

Τα φορτηγά πέρασαν στη Συρία από το μεθοριακό φυλάκιο του Τζιλβέγκοζου, στην επαρχία Χατάι.

Οι Ρώσοι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τον οδικό άξονα του Καστέλο, απ' όπου θα μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι, όμως διευκρίνισαν ότι το βράδυ της Τρίτης θα παραδώσουν τις θέσεις τους στους εκπροσώπους της Ερυθράς Ημισελήνου.

Εκπρόσωπος της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου ανέφερε από πλευράς του ότι η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία θα ξεκινήσει την Τετάρτη, σε συντονισμό με τις επιχειρήσεις του ΟΗΕ.

Ωστόσο, οι συριακές αρχές προειδοποίησαν ότι δεν θα επιτρέψουν καμία βοήθεια, «ιδίως από το τουρκικό καθεστώς» χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με την κυβέρνηση στη Δαμασκό και τα Ηνωμένα Έθνη.

Το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε το απόγευμα της Τρίτης ότι το δίκτυο ακτιβιστών του στη Συρία δεν κατέγραψε θανάτους αμάχων τις πρώτες 15 ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία για επταήμερη κατάπαυση του πυρός.

Υπήρξαν ωστόσο παραβιάσεις και σποραδικές επιθέσεις τόσο από πλευράς ανταρτών, όσο και κυβερνητικών δυνάμεων. Το Παρατηρητήριο έχει λάβει αναφορές για επιδρομές σε χωριά στην επαρχία της Χάμα και πυρά κοντά στη Δαμασκό.

Από ρωσικής πλευράς, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση καλώντας στις ΗΠΑ να επηρεάσουν φράξιες που αρνούνται να συμμορφωθούν με την κατάπαυση πυρός, λέγοντας ότι οι ενέργειές τους πλήττουν τις κοινές προσπάθειες να τεθεί σε τροχιά διαδικασία ειρήνευσης στη Συρία.

«Απευθύνουμε ισχυρό κάλεσμα προς όλους όσοι ασκούν επιρροή σε όσους παραβιάζουν την εκεχειρία, πρώτα και κύρια την αμερικανική πλευρά, να τα βρουν μεταξύ τους» αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ. Ορισμένες εξ αυτών των ομάδων δηλώνουν ανοιχτά ότι δεν προτίθενται να διαχωριστούν από την Τζαμπχάτ Φατάχ αλ-Σαμ (το πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα).

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!