Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Θάσο -Πολλά μέτωπα, κάηκαν σπίτια, απειλείται χωριό

Μάχες σε πολλά πύρινα μέτωπα συνεχίζει να δίνει η Πυροσβεστική αλλά και ο στρατός στη Θάσο, με το νησί να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν πάλι οι προσπάθειες από αέρος, με αεροπλάνα που κάνουν ρίψεις νερού, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς που έκαιγε ανεξέλεγκτα όλο το βράδυ. Αυτή τη στιγμή στη Θάσο επιχειρούν από αέρος 7 αεροσκάφη Canadair, 2 PZL και έξι ελικόπτερα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αντίστοιχη κινητοποίηση αυτού του καλοκαιριού.

Οπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, το χωριό Θεολόγος απειλείται άμεσα, ενώ από το Σάββατο έχουν εκκενωθεί ο οικισμός «Καζαβίτι», με σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες, και τα μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα και του Αρχαγγέλου.

Ενας πυροσβέστης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο, το πρωί της Κυριακής, επιχειρούν 170 πυροσβέστες με 73 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 11 ΟΤΑ, 15 εθελοντές, 36 στρατιώτες. Στην προσπάθεια συμβάλλουν 3 μηχανήματα και από αέρος 9 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα. Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι, που πνέουν στο νησί.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλους και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας επιθεώρησαν από αέρος με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας τις φωτιές του νησιού, και στη συνέχεα θα συμμετάσχουν σε ευρεία σύσκεψη των φορών προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Η πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου από κεραυνούς αρχικά σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα, τα οποία κινούνται ανεξέλεγκτα στο ορεινό κυρίως τμήμα του νησιού, καίγοντας χιλιάδες στρέμματα πεύκων.

Οι πυκνοί καπνοί δυσχεραίνουν την πρόσβαση σε αρκετούς ορεινούς οικισμούς, ενώ σε πολλές περιοχές υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Επικοινωνία Παυλόπουλου με τον δήμαρχο

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε με τον δήμαρχο Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους κατοίκους του νησιού, ενημερώθηκε για την κατάσταση και τόνισε ότι από τη θέση του θα εξαντλήσει κάθε δυνατό μέσο προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος κίνδυνος που έχει πλήξει το νησί.
 

Φωτογραφίες & Βίντεο: kavalanews.gr


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!