Εναλλακτική για την... Καγκελαρία

Ηττα-προειδοποίηση για την πολιτική της στο προσφυγικό αποτέλεσε για την Ανγκελα Μέρκελ το αποτέλεσμα των προχθεσινών εκλογών στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία.

Ουσιαστικά η καγκελάριος έχασε μέσα στην έδρα της -την εκλογική της περιφέρεια- από τους δεξιούς λαϊκιστές Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που τερμάτισαν δεύτεροι, μπροστά από τους Χριστιανοδημοκράτες που ήρθαν τρίτοι.

Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, που ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια, έφτασε -από το πουθενά- σε ποσοστό 21% στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, ενώ σε παγγερμανικό επίπεδο οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν καθαρά στην τρίτη θέση, με ποσοστό μεταξύ 12% και 15%.

Το συγκεκριμένο κόμμα αρχικά ιδρύθηκε από οικονομολόγους οι οποίοι ήθελαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και απώτερο στόχο την έξοδο και της ίδιας της Γερμανίας.

Σταδιακά, όμως, επικράτησε ο σκληροπυρηνικός ευρωσκεπτικισμός, με πολλούς από τους οικονομολόγους να αποχωρούν από το κόμμα καθώς άρχισαν να επικρατούν οι εθνικιστές, λαϊκιστές δεξιοί.

Το φούντωμα της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, αλλά και στη Γερμανία, ανέβασε τα ποσοστά του κόμματος. Ειδικά στα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας το κόμμα αυτό κάνει μεγάλα άλματα, παρά το γεγονός ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν μετανάστες στο επίπεδο που υπάρχουν στη Δυτική Γερμανία.

Πολλοί στο Βερολίνο έκαναν λόγο για μια ιδιαίτερα οδυνηρή ήττα για την καγκελάριο Μέρκελ, που σηματοδοτεί για την ίδια την αρχή του τέλους.

Είναι σίγουρο πως η καγκελάριος έχει μπει με το προσφυγικό και την πολιτική των ανοιχτών συνόρων σε μια εποχή σοβαρών αναταράξεων, χωρίς να γνωρίζει πού ακριβώς θα καταλήξει.

Είναι πολλοί αυτοί μέσα στο κόμμα της -και ειδικά στο αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας- που την κατηγορούν, και θεωρούν πως ευθύνεται η πολιτική της στο προσφυγικό για τη δημοσκοπική και εκλογική κατρακύλα της συντηρητικής παράταξης.

Αναζητούν, επίσης, δίχως ωστόσο να έχουν βρει, τη συνταγή με την οποία θα βάλουν φρένο στη συνεχή άνοδο του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Οπως έδειξαν οι προχθεσινές εκλογές, το κόμμα αυτό το ψήφισαν κατά βάση η εργατική τάξη, οι άνεργοι και οι μικρο-επιχειρηματίες. Κύριος λόγος για τον οποίο ψήφισαν το κόμμα αυτό, είναι -όπως οι ίδιοι δηλώνουν- πως ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική της Μέρκελ στο προσφυγικό.

Συνεπώς, είναι λογικό να αναμένεται και μια σκλήρυνση της στάσης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, που ίσως επηρεάσει και τη χώρα μας.

Ηδη, προχθές, σε συνέντευξή του ο υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος και θεωρείται από τους δελφίνους μέσα στο κόμμα της Μέρκελ, έριξε την πρώτη προειδοποιητική βολή προς την Ελλάδα, λέγοντας πως η Γερμανία σκέφτεται να επαναφέρει τη Συνθήκη του Δουβλίνου και να ξεκινήσει και πάλι τις επαναπροωθήσεις από τη Γερμανία στην Ελλάδα, κάτι που έχει σταματήσει με δικαστικές αποφάσεις από το 2011.

Χθες, ο εκπρόσωπός του -απαντώντας σε σχετική ερώτηση- δήλωσε ότι «δεν πρόκειται κάτι τέτοιο να γίνει άμεσα, υπάρχουν οι σκέψεις, αλλά τώρα δεν υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις». Καθώς και πως κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο Ντε Μεζιέρ, ως πολιτικός που εκπροσωπεί τη δεξιά πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών, μαζί με την υπουργό Αμυνας Ούρσουλα φον ντε Λάιεν θεωρούνται οι δύο βασικοί δελφίνοι όχι μόνο για την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος αλλά και για την καγκελαρία.

Κανείς όμως μέχρι τώρα δεν έχει βγει να αμφισβητήσει ανοιχτά την καγκελάριο Μέρκελ. Η μάχη αναμένεται να δοθεί στο συνέδριο του κόμματος στις 6 Δεκεμβρίου, στο Εσεν, όπου και η Μέρκελ θα πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά της και να ξεκαθαρίσει εάν θα είναι και πάλι υποψήφια για την καγκελαρία ή όχι.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!