Μοναδική βραδιά από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά με «Φρανκενστάιν Τζούνιορ»





Μοναδική βραδιά από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά με «Φρανκενστάιν Τζούνιορ»

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός της πόλης και όχι μόνο, ταξίδεψε δυτικά την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 και σε συνεργασία με το Δήμο Παύλου Μελά, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, χάρισε μια μοναδική κινηματογραφική βραδιά με την ανοιχτή προβολή της ανατρεπτικής και απολαυστικής κωμωδίας Φρανκενστάιν Τζούνιορ του Μελ Μπρουκς.
Στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, όπου εδώ και μια δεκαετία άρχισε η επανάχρηση του χώρου κυρίως με τη διοργάνωση πολιτιστικών, αθλητικών, περιβαλλοντικών εκδηλώσεων και δράσεων, από συλλόγους, φορείς, την τοπική κοινωνία και από τον ίδιο το Δήμο Παύλου Μελά, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έστησε μια τεράστια οθόνη στη βόρεια πλευρά με την ιδιαίτερη γοητεία, ακριβώς απέναντι από το Δημαρχείο Παύλου Μελά και εγκαινίασε μια νέα εποχή συνεργασιών με περιφερειακούς δήμους.

Δημήτρης Δεμουρτζίδης
Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, καλωσόρισε ως οικοδεσπότης το κοινό, που ανταποκρίθηκε με θέρμη στην νέα κινηματογραφική έκπληξη του ΦΚΘ (είχε προηγηθεί τον Ιούλιο του 2016 η προβολή της ταινίας Chinatown στο λιμάνι) και επαίνεσε τη Διοίκηση του Φεστιβάλ, για την επιλογή της να ενισχύσει την εξωστρέφειά της μέσα από δημιουργικές συνεργασίες, αντιλαμβανόμενη και τα νέα δεδομένα, που τις προτάσσουν ως λύση για την αποδοτικότερη λειτουργία μεγάλων φορέων. Αναφερόμενος μάλιστα στις εκδηλώσεις «Σεπτέμβριος όπως … Πολιτισμός» του Δήμου Παύλου Μελά (Τμήμα Πολιτισμού – Αθλητισμού), τόνισε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες αποτελούν βήμα προώθησης της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ψυχαγωγούν και εκπαιδεύουν το κοινό της Δυτικής Θεσσαλονίκης, με δρώμενα σε γειτονιές, πλατείες, θέατρα και ανοιχτούς χώρους και προσκάλεσε τους πολίτες στο εξαιρετικό μουσικό διήμερο Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων, Μουσικές Μετακινήσεις στο Μυλοτόπι Πολίχνης (24 και 25 Σεπτεμβρίου), με έργα κλασικά και σύγχρονες διασκευές, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Κωστή Παπάζογλου.

Ορέστης Ανδρεαδάκης
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και έμπειρος κριτικός κινηματογράφου, Ορέστης Ανδρεαδάκης, αρχικά ενημέρωσε το κοινό για μια σειρά συνεργασιών της νέας Διεύθυνσης με φορείς της πόλης και συγκεκριμένα: Σινεμά με θέα (Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης), Taratsa International Film Festival, Σινεμά Τα ΒορΟινά (οινικές περιηγήσεις με πυξίδα Τα ΒορΟινά), Ταινίες δράσης από το Χονγκ Κονγκ (Hong Kong Economic and Trade Office in Brussels), έκθεση stereosis on view 99 hours – 99 ώρες, Parthenon Film Festival (πλατεία Παρθενώνα στη Σιθωνία Χαλκιδικής), Φεστιβάλ Μυστηρίου Mysticon2.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο «Φρανκενστάιν Τζούνιορ», την παρωδία των ασπρόμαυρων ταινιών τρόμου της δεκαετίας του τριάντα, η οποία 42 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της, παραμένει ευρηματική και διαχρονικά αστεία, κάτι που οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στη συμβολή του χαρισματικού ηθοποιού Τζιν Γουάιλντερ, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες ημέρες.

Ελίζ Ζαλαντό και άλλοι προσκεκλημένοι
Ανάμεσα στους θεατές που απόλαυσαν την συναρπαστική ασπρόμαυρη κωμωδία ήταν η νέα γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελίζ Ζαλαντό, που ζει στην Ελλάδα από το 2010 και κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να αποκτήσει καλό όνομα και αξιοπιστία στον ελληνικό κινηματογραφικό χώρο.
Παρόντες οι αρχιτέκτονες Πρόδρομος Νικηφορίδης και Μπερνάρ Κουόμο που σχεδίασαν την ανάπλαση της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Μονής Λαζαριστών Λάζαρος Κωνσταντινίδης, οι Αντιδήμαρχοι Περιβάλλοντος Αθανάσιος Λαζαρίδης, Καθαριότητας Δημήτρης Αθάνατος, Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστας Πάντσης, ο Πρόεδρος της ΙΡΙΣ Δήμου Παύλου Μελά Στέφανος Γιαννουλίδης, ο εντεταλμένος στον Αθλητισμό Δημήτρης Λαλές, ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Παιδείας Ιωσήφ Αράπογλου.

Η ταινία
Η ταινία Φρανκενστάιν Τζούνιορ, είναι μια από τις καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών (ΗΠΑ 1974). Πρόκειται για μια σπινθηροβόλα παρωδία της κλασσικής κινηματογραφικής σειράς τρόμου και μια θαυμάσια, καλοκουρδισμένη ταινία σε ένα πολύ καλογραμμένο σενάριο των Μελ Μπρουκς (Mel Brooks) και Τζιν Γουάιλντερ (Gene Wilder). Με εμπνευσμένες ατάκες και ανατροπές, δηλητηριώδες χιούμορ, το Young Frankenstein παρωδεί τον μύθο χωρίς υπερβολές και χοντροκομμένα αστεία, πάντα με σεβασμό στο πρωτότυπο. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στους ανεπανάληπτους δεύτερους χαρακτήρες.
Ο σκηνοθέτης αξιοποιεί την ασπρόμαυρη φωτογραφία με τον αυθεντικό εξοπλισμό της παραγωγής του '30 και κάνει μια ντελιριακή κωμωδία, που ίσως είναι η καλύτερη δουλειά του. Τη χρονιά που κυκλοφόρησε αποτέλεσε εισπρακτική επιτυχία, οι κριτικοί την αποθέωσαν, σάρωσε στα φεστιβάλ ανά τον κόσμο και ήταν υποψήφια για Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου και Ήχου και Χρυσές Σφαίρες Α' και Β' Γυναικείου Ρόλου.
Ο Δρ Φρέντερικ Φρανκενστάιν, ο εγγονός του Βίκτορ Φρανκενστάιν, είναι ένας καθηγητής σε ένα κολέγιο ιατρικής στην Αμερική. Ο Δρ Φρανκενστάιν επίσης ισχυρίζεται πως το όνομά του προφέρεται Φρανκενστίν, γιατί ντρέπεται για την καταγωγή του. Αφού όμως κληρονόμησε επιστρέφει στον πύργο του προγόνου του, όπου και ανακαλύπτει ένα χειρόγραφο εγχειρίδιο με τον τίτλο «Πώς τα κατάφερα, από τον Βίκτωρ Φρανκενστάιν». Ο Φρέντερικ διαβάζει το βιβλίο και αποφασίζει να παραδεχτεί το όνομά του και να φτιάξει το δικό του τέρας. Έτσι, μετά από δύο κλοπές φρεσκοθαμμένου πτώματος και εγκέφαλου, ο Δρ Φρανκενστάιν φτιάχνει το τέρας και του δίνει ζωή. Όμως τα πράγματα δεν έρχονται όπως ακριβώς τα περιμένει...
Πρωταγωνιστούν: Τζιν Γουάιλντερ (Gene Wilder) , Πίτερ Μπόιλ (Peter Boyle), Μάρτι Φέλντμαν (Marty Feldman), Κλόρις Λίτσμαν (Cloris Leachman), Τέρι Γκαρ (Teri Garr), Κένεθ Μαρς (Kenneth Mars), Μάντλιν Καν (Madeline Kahn).

Fischer, χορηγός
Η Fischer πρόσφερε στους θεατές δροσερή μπύρα και οι Ασφάλειες Ευρωπαϊκή Πίστη ήταν χορηγός της προβολής.










Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!