Μήνυμα Παππά στους καναλάρχες: Αυστηρή τήρηση των προϋποθέσεων

Ο υπουργός Επικρατείας, αφού συνεχάρη τους προσωρινούς υπερθεματιστές, τόνισε ότι εκκρεμεί αυστηρός έλεγχος του πόθεν έσχες των κεφαλαίων που προσέφεραν στη δημοπρασία, ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη ευθύνη που τους αναλογεί σχετικά με την ποιότητα του τηλεοπτικού προϊόντος που θα προσφέρουν στον ελληνικό λαό.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει πως θα τηρηθούν απαρέγκλιτα τα προβλεπόμενα για το επίπεδο του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι οι αδειοδοτηθέντες τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται:

- στην «αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων» (άρθ. 15, παρ. 2 του Συντάγματος),

- στην προστασία των ανηλίκων και του καταναλωτικού κοινού, το σεβασμό της προσωπικότητας, της φυλής, του φύλου, της θρησκείας, των πεποιθήσεων, της εθνικότητας, της αναπηρίας, της ηλικίας και του σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και στην προβολή ευρωπαϊκών έργων, ανεξάρτητων παραγωγών, δελτίων ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα και εκπομπών με υπότιτλους στα ελληνικά (Προεδρικό Διάταγμα 109/2010).

- στην τήρηση πολύ συγκεκριμένων προϋποθέσεων (ν. 4339/2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) σχετικά με:

Μάλιστα, ο νόμος προβλέπει ανάκληση άδειας εφόσον κάποια από τις προϋποθέσεις πάψει να ισχύει, σε οποιαδήποτε στιγμή της 10ετούς διάρκειας της τηλεοπτικής άδειας.

Ο Υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αναστραφεί η τάση της μειούμενης απασχόλησης, της διαρκούς και ταχείας επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων και της σχεδόν μηδενικής ελληνικής τηλεοπτικής παραγωγής (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, κ.λπ.) που έχουν επικρατήσει τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι η δρομολογούμενη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Διάθεσης Τηλεοπτικού Χρόνου θα καταστήσει –στο αμέσως επόμενο διάστημα- τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις πολύ πιο ανταγωνιστικές, αφού η ρύθμιση της διάθεσης και αγοράς διαφημιστικού χώρου αναμένεται να αυξήσει πολύ σημαντικά το συνολικό διαφημιστικό τους έσοδο, εξαλείφοντας παρασιτικά φαινόμενα, όπως αυτά των επιστροφών και των πιστωτικών τιμολογίων.

Βγαίνοντας από το κτίριο της ΓΓΕΕ μετά τη συνάντηση με όλους τους υπερθεματιστές, ο υπουργός έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους: "Όλοι οι προσωρινοί κάτοχοι αδειών φαίνεται να έχουν συνείδηση της ευθύνης που αναλαμβάνουν" ανέφερε και τόνισε πως υπάρχουν υποχρεώσεις για νέους και παλιούς "παίκτες" που απορρέουν από το Σύνταγμα και από το νόμο. Μάλιστα τόνισε πως για πρώτη φορά προβλέπεται ελάχιστος αριθμός εργαζομένων, αυστηρές προϋποθέσεις για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και προδιαγραφές που έχουν να κάνουν με την ποιότητα των προγραμμάτων.

Ο Νίκος Παππάς τόνισε πως η συνάντηση αυτή δεν είναι η πρώτη και τελευταία: "Τέτοιες συναντήσεις θα επαναληφθούν, τόσο των συμβούλων των υπερθεματιστών με τον γγ ΓΓΕΕ όσο και με εμένα προσωπικά για να διαμορφωθεί το νέο τηλεοπτικό τοπίο. Ο υπουργός Επικρατείας μάλιστα αναφέρθηκε και στο επόμενη βήμα της κυβέρνησης, την ηλεκτρονική πλατφόρμα διαφήμισης, τονίζοντας πως οι συζητήσεις στο θέμα "έγιναν σε κλίμα συνεννόησης".

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση των δημοσιογράφων για την επικείμενη απόλυση εργαζομένων από τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν έλαβαν άδεια δήλωσε: "Ο κλάδος της τηλεόρασης έχει υποφέρει από ραγδαία μείωση της απασχόλησης. Πρώτη φορά με το νόμο μπαίνει ένα φρένο" είπε και τόνισε: "Είναι υποκριτικό όσοι κατηγορούσαν εμένα και την κυβέρνηση ότι παραβιάζουμε το διευθυντικό δικαίωμα, όταν ψηφίζαμε τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων, να επιτίθενται σε εμάς για αυτά τα ζητήματα".

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απάντηση του κ. Παππά σε ότι αφορά το χρονικό περιθώριο 90 ημέρων για την εκπομπή των καναλιών που αντιστοιχούν στις τέσσερις άδειες. Ο υπουργός τόνισε πως το τρίμηνο αποτελεί το ανώτερο όριο, ενώ όπως είπε "δεν υπάρχει από καμιά πλευρά διάθεση για καθυστέρηση".

Δείτε τις δηλώσεις του Νίκου Παππά στους δημοσιογράφους:

Σημειώνεται πως της συνάντησης του κ. Παππά προηγήθηκε προπαρασκευαστική συνάντηση του Γενικού Γραμματέα, Λευτέρη Κρέτσου, με εκπροσώπους των προσωρινών υπερθεματιστών για τη διευκρίνιση τεχνικών ζητημάτων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Σκάι, Κώστας Κιμπουρόπουλος, αναμένεται έως την ερχόμενη Παρασκευή η ολοκλήρωση του ελέγχου πόθεν έσχες των επιχειρηματιών, ώστε στη συνέχεια να αναρτηθεί επισήμως ο πίνακας με τους νέους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Σκάι, Κώστας Κιμπουρόπουλος, αναμένεται έως την ερχόμενη Παρασκευή η ολοκλήρωση του ελέγχου πόθεν έσχες των επιχειρηματιών, ώστε στη συνέχεια να αναρτηθεί επισήμως ο πίνακας με τους νέους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών.

Σύμφωνα με το NEWS 247, επόμενη κίνηση της κυβέρνησης, όπως όλα δείχνουν, είναι η διεξαγωγή διαγωνισμού για τα περιφερειακά κανάλια. Αυτό φαίνεται να υποστηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του Μαξίμου που προκρίνουν την συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. "Θέλουμε το ΕΣΡ όπως το θέλαμε και σε αυτή την διαδικασία", τονίζουν χαρακτηριστικά. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν ξεχνούν να σημειώσουν την σπουδή της αντιπολίτευσης να μπλοκάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ στην προηγούμενη φάση. Δεν αποκλείουν, όμως πως "αν δεν υπάρχει ΕΣΡ η αδειοδότηση να γίνει πάλι με τον ίδιο τρόπο".

Όσον αφορά τα θεματικά κανάλια όλα δείχνουν ότι είναι εκτός σχεδιασμού αυτή τη στιγμή ξεκαθαρίζοντας σε σχέση με το περιεχόμενο που θα έχουν, όταν έρθει η ώρα για τον καθορισμό τους, πως δεν θα περιλαμβάνουν καθόλου ειδήσεις.

Για την διαδικασία και την κριτική που έχει ασκηθεί η ίδια πηγή επεσήμανε πως ο "εγκλεισμός" των συμμετεχόντων ήταν ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν διαρροές και να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας, ενώ η μη επικοινωνία μεταξύ των υποψηφίων είχε ως αποτέλεσμα το τίμημα να μεγιστοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη δόση από τους 4 υπερθεματιστές πρέπει να δοθεί μέσα σε 15 ημέρες, η δεύτερη εντός 12 μηνών και η τρίτη εντός 24.


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!