Διεθνής Αμνηστία προς Ε.Ε.: Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας

Σε άθλιες συνθήκες ζουν δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο, εξαιτίας της «παράλυσης» της Ευρώπης, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία, καλώντας τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τηρώντας τις δεσμεύσεις που έχουν λάβει. 

Όπως επισημαίνει, ένα χρόνο αφότου οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν σε ένα επείγον σύστημα μετεγκατάστασης για να διαμοιραστεί η ευθύνη για τους αιτούντες άσυλο, σχεδόν 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, ενώ λιγότεροι από το 6% έχουν όντως μετεγκατασταθεί, όπως αποτυπώνεται στη νέα δημοσίευση της Διεθνούς Αμνηστίας «ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΕΛΠΙΔΑ». Η εν λόγω δημοσίευση περιλαμβάνει λεπτομερείς υποθέσεις, αποδεικτικά στοιχεία και δεδομένα σχετικά με το πώς το έλλειμμα πολιτικής βούλησης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων καταδικάζει εξαιρετικά ευάλωτους ανθρώπους στην ανασφάλεια και στην ταλαιπωρία. 

PDF icon «ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΕΛΠΙΔΑ»

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να μείνουν συνεπείς στις δεσμεύσεις τους και να παρέχουν την προστασία, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια που αξίζουν οι αιτούντες άσυλο. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αυξηθούν οι θέσεις μετεγκατάστασης, να επιταχυνθεί η διαδικασία, να χορηγηθούν θεωρήσεις εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους και να θεσπιστούν προσβάσιμες και ταχύρρυθμες διαδικασίες για οικογενειακή επανένωση. Με τον υπάρχοντα ρυθμό, θα χρειαστούν 18 χρόνια για να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις περί μετεγκατάστασης που δόθηκαν ένα χρόνο πριν» δήλωσε η Monica Costa, Υπεύθυνη Εκστρατειών για τη  Μετανάστευση στη Διεθνή Αμνηστία.

«Για πόσο ακόμη η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της θα διαιωνίζουν αυτή την απαράδεκτη κατάσταση; Είναι πια καιρός να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν πριν από ένα χρόνο και να διαμοιραστούν την ευθύνη. Η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης δεν χωρά άλλη αναβολή. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να μην αφήσει τους ανθρώπους αυτούς να περάσουν έναν ακόμη χειμώνα στη λάσπη και τις κακουχίες» δήλωσε ο Ηρακλής – Σπυρίδων Ακτύπης, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

 


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!