«Ελαφρότητα, βιασύνη και θράσος»

Δύο καίρια εθνικά ζητήματα «άνοιξαν» από το πουθενά αυτή την εβδομάδα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης, αλλά και του Επιτρόπου Χαν για το ζήτημα των Τσάμηδων. Το ΥΠΕΞ απάντησε και στις δύο περιπτώσεις σε αυστηρό ύφος, ενώ ο Νίκος Ξυδάκης έκανε λόγο για «ελαφρότητα, βιασύνη και προσβολή». Αναμένεται επίσημη κυβερνητική τοποθέτηση μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάννης ανέφερε ότι «ο πρόεδρος Ερντογάν έχει συνηθίσει τον δυτικό κόσμο σε αιφνίδιες εκρήξεις αναθεώρησης και εν συνεχεία σε αναδιπλώσεις».

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, πρόσθεσε ότι θα υπάρξει τοποθέτηση στο ΚΥΣΕΑ, πιθανώς και από τον πρωθυπουργό, ενώ απέδωσε την κίνηση του Τούρκου προέδρου στις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό με τον μετασχηματισμό του κράτους, από κοσμικό κράτος σε λαϊκό Ισλάμ, αλλά και στη μεγάλη αναστάτωση που υπάρχει στα σύνορα της Τουρκίας και την ανησυχία της Άγκυρας για τη γεωγραφία της περιοχής.

Χαρακτηριστικά είπε, «με ελαφρότητα και βιασύνη βάζει στο τραπέζι να συζητήσει μια διεθνή συνθήκη», συνδέοντας την κίνησή του με τις εξελίξεις στη Μοσούλη.

Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να συνδέεται η στάση του και με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που έχει ζητηθεί η έκδοσή τους από την Άγκυρα.

Πιο αιχμηρός ήταν ο κ. Ξυδάκης για τις δηλώσεις του επίτροπου για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν αναφορικά με το ζήτημα περί Τσάμηδων.

Συγκεκριμένα είπε, «αγγίζει τα όρια της προσβολής, πρόκειται περί θράσους και ο κ. Χαν θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στην ελληνική κυβέρνηση».

Τις δηλώσεις απέδωσε σε αναζήτηση ρόλου και προσπάθεια ανάμιξης στα Δυτικά Βαλκάνια, που αναμοχλεύουν το παρελθόν στην περιοχή, ενώ αντίθετα η ΕΕ πρέπει να είναι εγγυητής της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. 

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου στις 15.30.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!