Αβραμόπουλος-Σουλτς στην Άγκυρα για βίζα και προσφυγικό

Την Τουρκία επισκέπτονται ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη μετανάστευση, Δ. Αβραμόπουλος, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με αντικείμενο την πρόοδο στη συμφωνία για το προσφυγικό, αλλά και το αίτημα της Τουρκίας για κατάργηση της βίζας. 

Η επίσκεψη γίνεται υπό την απειλή της Τουρκίας, όπως αυτή έχει διατυπωθεί από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι σε περίπτωση που τον προσεχή Οκτώβριο δεν καταργηθούν οι θεωρήσεις για τους Τούρκους πολίτες που θα ταξιδεύουν προς τις χώρες μέλη της Ε.Ε., η Τουρκία θα καταγγείλει τη συμφωνία επανεισδοχής που έχουν υπογράψει η Τουρκία και η Ε.Ε.

Ο Μάρτιν Σουλτς αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους Τούρκους αξιωματούχους.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα φτάσει στην τουρκική πρωτεύουσα  το πρωί για μια επίσκεψη, κατά την οποία θα αξιολογηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί μετά το κοινό ανακοινωθέν Ε.Ε.-Τουρκίας, στις 18 Μαρτίου 2016 για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Ο Αυστριακός επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, σε δήλωσή του χθες σε γερμανική εφημερίδα είχε υπογραμμίσει ότι η συμφωνία επανεισδοχής και η κατάργηση των θεωρήσεων είναι δύο ξεχωριστά ζητήματα. 

Αυτή είναι η θέση της Ε.Ε., ωστόσο η Άγκυρα έχει αντίθετη γνώμη.

Ο αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης υπουργός της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ, πριν από μερικές ημέρες υποστήριξε πως «η Ε.Ε. δεν τήρησε τις υποσχέσεις της ούτε στο θέμα της υποδοχής προσφύγων ούτε σε αυτό της οικονομικής βοήθειας. Επομένως δεν θα θέσουμε σε εφαρμογή της συμφωνία επανεισδοχής».

Η συμφωνία προβλέπει πως όσοι πρόσφυγες εισέρχονται παράνομα μετά τις 20 Μαρτίου στην Ελλάδα θα επιστρέφουν στην Τουρκία, ενώ για κάθε έναν Σύρο πρόσφυγα που θα επιστρέφει από τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο στην Τουρκία η Ε.Ε. θα δέχεται έναν πρόσφυγα.

Επίσης, η Τουρκία καλείται να συνεργαστεί με την Ε.Ε. και τις γειτονικές της χώρες, ώστε να εμποδιστεί η δημιουργία νέων θαλάσσιων ή χερσαίων διαύλων μετακίνησης προσφύγων από την Τουρκία προς την Ε.Ε.

Ως αντάλλαγμα για τα παραπάνω, εκτός από οικονομική βοήθεια ύψους 3 δισ. ευρώ, θα επιταχυνθεί η διαδικασία για την κατάργηση των θεωρήσεων προς τους Τούρκους πολίτες.

Η Τουρκία έχει απειλήσει, επανειλημμένως, ότι εάν δεν καταργηθούν οι θεωρήσεις θα πάψει να εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα με την Ε.Ε. γύρω από το ζήτημα της επανεισδοχής.

 

 


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!