Βομβαρδίζεται και η ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία

Κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια για το Χαλέπι έγινε στόχος βομβαρδισμών χθες βράδυ, καθώς η εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί μεταξύ ΗΠΑ- Ρωσίας κατέρρευσε πλήρως με νέο κύμα επιθέσεων από το καθεστώς στη μαρτυρική πόλη.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία για τον βομβαρδισμό -είτε μετείχαν είτε όχι ρωσικά αεροπλάνα στην επιχείρηση- υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία προέβλεπε ότι η Μόσχα θα ήταν υπεύθυνη για να ελέγξει τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ. 

Η επίθεση στο κονβόι των φορτηγών της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου, σύμφωνα με πληροφορίες, σκότωσε δώδεκα οδηγούς των οχημάτων και κατέστρεψε 18 φορτηγά με τρόφιμα και φάρμακα για τους δεκάδες χιλιάδες αμάχους της κατεστραμμένης πόλης που έχουν αποκοπεί τελείως από τις συγκρούσεις στις δυτικές συνοικίες. 

PHOTOS: Scene where humanitarian aid convoy struck by Russian/Syrian airstrike in #Aleppo countryside - @arabthomness pic.twitter.com/XLENEA9Qx7

— Conflict News (@Conflicts) 19 Σεπτεμβρίου 2016

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των αξιωματούχων του ΟΗΕ η επίθεση έγινε την ώρα που ξεφόρτωναν τη βοήθεια σε αποθήκη στην περιοχή Ουρέμ αλ Κούμπρα, η οποία ελέγχεται από την αντιπολίτευση.  

Τα φορτηγά έφεραν καθαρά το σήμα του ΟΗΕ και είχαν ενημερωθεί όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές για τη διαδρομή και τον προορισμό τους, είπε ο Στίβεν Ο'Μπράιαν, συντονιστής για τις αποστολές βοήθειας του ΟΗΕ: 

«Θέλω να είμαι σαφής: εάν αυτή η σκληρή επίθεση διαπιστωθεί ότι ήταν σκόπιμη στόχευση της ανθρωπιστικής βοήθειας, τότε θα ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου. Ζητώ τη διεξαγωγή άμεσης, αμερόληπτης και ανεξάρτητης έρευνας για το πολύνεκρο περιστατικό. Οι δράστες πρέπει να ξέρουν ότι μια μέρα θα κληθούν να λογοδοτήσουν για παραβιάσεις της διεθνούς ανθρωπιστικής νομοθεσίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». 

VIDEO: Footage by @SyriaCivilDef at the warehouse in Aleppo, Syria where a UN aid convoy was hit by airstrikes tonight. pic.twitter.com/h32f280aMf

— Conflict News (@Conflicts) 19 Σεπτεμβρίου 2016

Σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι «ο προορισμός του κονβόι ήταν γνωστός και στο συριακό καθεστώς και στη Ρωσία και παρ' όλα αυτά οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική αποστολή σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να προσφέρουν βοήθεια στον συριακό λαό».

«Οι ΗΠΑ θα θέσουν το θέμα απευθείας στη Μόσχα», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι και «δεδομένων των ανήκουστων αυτών παραβιάσεων της κατάπαυσης των εχθροπραξιών οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν τις μελλοντικές προοπτικές της συνεργασίας με τη Ρωσία». 

Ανώτερος Aμερικανός αξιωματούχος έκανε σαφές ότι η Ουάσινγκτον ρίχνει το φταίξιμο απευθείας στη Μόσχα.

«Δεν ξέρουμε προς το παρόν εάν ήταν ρωσικά ή καθεστωτικά αεροπλάνα», είπε, «αλλά σε κάθε περίπτωση οι Ρώσοι είχαν την ευθύνη να συγκρατηθούν και να απόσχουν από τέτοιες ενέργειες οι ίδιοι, αλλά είχαν και την ευθύνη να εμποδίσουν και το συριακό καθεστώς». 

Στις ελεγχόμενες από την αντιπολίτευση ανατολικές γειτονιές της πόλης, όπου ζουν εγκλωβισμένοι από τις συγκρούσεις 250.000 άνθρωποι, οι βομβαρδισμοί δεν σταμάτησαν. Η εκεχειρία κατέρρευσε καθώς ηγέτες από όλο τον κόσμο έφταναν στη Νέα Υόρκη για τη σύνοδο του ΟΗΕ με την προσδοκία να εδραιωθεί η κατάπαυση του πυρός και να προχωρήσουν οι προσπάθειες για μια πιο μακρόχρονη συμφωνία ειρήνευσης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, προσπαθούσε να έρθει σε συνεννόηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για να εξετάσουν εάν η εκεχειρία μπορεί να διασωθεί, αλλά οι ελπίδες εξανεμίζονταν γρήγορα.

«Σε αυτό το σημείο οι Ρώσοι θα πρέπει να αποδείξουν πολύ γρήγορα τη σοβαρότητα των προθέσεών τους, διότι διαφορετικά δεν θα υπάρχει τίποτα για να παραταθεί ή να διασωθεί», είπε Αμερικανός αξιωματούχος. 

PHOTO: First daylight pictures of the aid trucks hit by Russian/Syrian regime airstrikes last night - @markito0171 pic.twitter.com/Cp0YgokzEJ

— Gissur Simonarson (@GissiSim) 20 Σεπτεμβρίου 2016

Λίγες ώρες πριν από τον βομβαρδισμό του κονβόι ο Κέρι υποστήριζε ότι η εκ νέου αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ήταν ένδειξη ότι η εκεχειρία μπορεί να αποδώσει καρπούς.

Λίγο αργότερα όμως ο συριακός στρατός με ανακοίνωσή του άρχισε να κατηγορεί «ένοπλες ομάδες τρομοκρατών» για εκατοντάδες παραβιάσεις της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί πλέον να τηρήσει την κατάπαυση του πυρός. 

Της ανακοίνωσης αυτής ακολούθησε βομβαρδισμός θέσεων του συριακού στρατού στην περιοχή του Deir ez-Zour από δυτικές «συμμαχικές» δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Δανίας και της Αυστραλίας.

Όπως ανακοινώθηκε στη συνέχεια από τις χώρες αυτές ο στόχος των αεροσκαφών τους ήταν θέσεις του Ισλαμικού κράτους στο μέτωπο των συγκρούσεων και ακούσια επλήγησαν και συριακά στρατεύματα.

Η Μόσχα υποστήριξε ότι από αυτές τις αεροπορικές επιδρομές σκοτώθηκαν 62 Σύροι στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 100, με τη Δαμασκό να υποστηρίζει ότι «έγιναν σκόπιμα και ήταν εκ των προτέρων σχεδιασμένες». 

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η εκεχειρία κατέρρευσε ενώ είχε αρχίσει η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε 18 περιοχές όπου υπάρχουν άμαχοι παγιδευμένοι από τον πόλεμο, 15 εκ των οποίων πολιορκούνται από το καθεστώς και τους συμμάχους τους και μέχρι χθες οι αξιωματούχοι του Οργανισμού ευελπιστούσαν ακόμα ότι δυο κονβόι από 20 φορτηγά το καθένα, που επρόκειτο να ξεκινήσουν σήμερα το πρωί, μπορεί τελικά να καταφέρουν να φτάσουν στον προορισμό τους στο ανατολικό Χαλέπι.

Αλλά όπως είπε στον «Guardian» ο Τζαν Έγκελαντ, γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, «είναι τόσες λίγες οι ελπίδες πλέον... Αυτό που φοβάμαι είναι ότι είχαμε μια ευκαιρία και δεν καταφέραμε να την εκμεταλλευτούμε». 


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!