ΥΠΕΞ: Ψεύδεται ο επίτροπος Χαν, δεν υφίσταται τσάμικο ζήτημα

Απαράδεκτη και αναληθή χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών την απάντηση του επιτρόπου Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της Ν.Δ.  Μαρίας Σπυράκη σχετικά με την Αλβανία.

«Ως γνωστόν, τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται και ως εκ τούτου ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το ΥΠΕΞ, εμφανώς ενοχλημένο με τον επίτροπο, σημειώνει ότι «με την ψευδή απάντησή του δείχνει ότι δεν ασκεί το ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ένωσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας».

«Ήδη του έχει ζητηθεί και υποχρεούται βάσει του θεσμικού του ρόλου, να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις ως προς το απαράδεκτο και ψευδές περιεχόμενο της επίμαχης απάντησής του», καταλήγει. 

Εκκρεμές ζήτημα, κατά τον Χαν, το τσάμικο

O κ. Χαν, στην απάντησή του στην ευρωβουλευτή της Ν.Δ., ανέφερε ότι η Κομισιόν επικρότησε το γεγονός πως Ελλάδα και Αλβανία εξετάζουν τη θέσπιση κοινού μηχανισμού, που θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων.

Μ. Σπυράκη: Ανιστόρητη απάντηση

Η θέση του επιτρόπου προκάλεσε και την αντίδραση της κ. Σπυράκη που έκανε λόγο για ανιστόρητη και αναληθή απάντηση. Άφησε πάντως αιχμές και για την αποτελεσματικότητα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης. 

«Κάποιος πρέπει να διδάξει στον κ. Χαν την ιστορία της περιοχής, ώστε να μην καταλήγει σε τέτοιου είδους απαντήσεις, εφόσον δεν το κάνει αποτελεσματικά η πολιτική του κ. Κοτζιά», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!