Εκατοντάδες χιλιάδες κατά Μαδούρο στο Καράκας

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται στου δρόμους του Καράκας, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. 

Με το σύνθημα «Αυτή η κυβέρνηση θα πέσει!» οι οπαδοί της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα κατέβηκαν στους δρόμους του Καράκας, ζητώντας να γίνει φέτος δημοψήφισμα κατά του προέδρου της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δυνάμεις της αστυνομίας έχουν ρίξει δακρυγόνα για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους σε κεντρική λεωφόρο, ωστόσο δεν είναι σαφές αν προκλήθηκαν από τους διαδηλωτές.

 

Huge demo in Caracas right now against Maduro: "#1SeptReclamoDeLibertad" pic.twitter.com/q6CwgPMVor

— Alejandro Alvarez (@aletweetsnews) 1 Σεπτεμβρίου 2016

 

Οι οργανωτές του συλλαλητηρίου εκτιμούν ότι έχουν συγκεντρωθεί τουλάχιστον το ένα εκατομμύριο που ήταν ο στόχος του συλλαλητηρίου. 

 

¡En MIRAFLORES no saben como explicar est pues se llama PUEBLO ARRECHO! #VzlaRevocaEnLaCalle #1SeptReclamoDeLibertad pic.twitter.com/TNAP19wIsh

— Gaby Arellano (@gabyarellanoVE) 1 Σεπτεμβρίου 2016

 

Στη διάρκεια της διαδήλωσης, την οποία οι διοργανωτές έχουν ονομάσει «η κατάληψη του Καράκας», ο γενικός γραμματέας της αντιπολιτευόμενης Συμμαχίας της Δημοκρατικής Ενότητας, Χεσούς Τορεάλμπα, υποστήριξε ότι οι αντίπαλοι της κυβέρνησης Μαδούρο θα επιστρέψουν ξανά στους δρόμους και κάλεσε σε νέο συλλαλητήριο στις 7 Σεπτεμβρίου, όχι μόνο στο Καράκας, αλλά σε όλες τις πόλεις της χώρας.

«Δείξαμε σε όλο τον κόσμο την αξία της Βενεζουέλας και πόσο πολύ θέλει την αλλαγή», τόνισε ο Τορεάλμπα.

«Σήμερα ήταν η αρχή του τελικού σταδίου της μάχης μας», είπε στους συγκεντρωμένους.

Οι διαδηλωτές κατέφτασαν στην πρωτεύουσα, από πολλές γωνιές της χώρας για να εκφράσουν την οργή τους κατά του Μαδούρο και της οικονομικής του πολιτικής. 

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο περιγέλασε τον αριθμό των συγκεντρωμένων στη διαδήλωση, καθώς όπως είχαν πει επρόκειτο να προσέλθουν περίπου ένα εκατομμύριο.

Όπως είπε δεν έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 30.000 διαδηλωτές.

Μιλώντας σε αντιδιαδήλωση από οπαδούς του, ο Μαδούρο υποστήριξε ότι μαζί με τη σύζυγό του θα πάνε σινεμά στην πλατεία όπου γινόταν το συλλαλητήριο, θέλοντας να δείξει ότι δεν ανησυχεί καθόλου.

«Το έθνος έχει θριαμβεύσει», είπε στους συγκεντρωμένους οπαδούς του. «Ήθελαν να υποτιμήσουν τον λαό, αλλά ο λαός είναι εδώ». 

Πριν από τη διαδήλωση, ο Νικολάς Μαδούρο είχε δηλώσει ότι είναι «έτοιμος για όλα... δεν θα επιτρέψουμε να γίνει πραξικόπημα».

Μάλιστα είχαν γίνει συλλήψεις νεαρών που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να βάλουν εκρηκτικά και να σκοτώσουν συντρόφους τους, προκειμένου να ρίξουν το φταίξιμο στην κυβέρνηση και να βυθίσουν τη χώρα στο χάος. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν απελάσεις ξένων δημοσιογράφων. 

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας υποστηρίζει ότι οι διαδηλώσεις και οι αντιδράσεις στην πολιτική του είναι επιχείρηση βιτρίνα ενός σχεδίου πραξικοπήματος που έχει εξυφανθεί στις ΗΠΑ, παρομοιάζοντας με την ανεπιτυχή προσπάθεια ανατροπής του προκάτοχου του και μέντορά του Ούγκο Τσάβες το 2002.

Οι οπαδοί του πάντως χαρακτηρίζουν τους ηγέτες της αντιπολίτευσης μια πλούσια ελίτ που στόχο έχει μόνο να ελέγξει τα πετρέλαια της Βενεζουέλας. 

Πάντως, η δημοτικότητα του Μαδούρο έχει περιοριστεί σε επίπεδα κάτω του 25%, καθώς η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει αυξήσει τον πληθωρισμό σε αυτή τη χώρα του ΟΠΕΚ, έχει προκαλέσει ελλείψεις σε βασικά είδη και αναμένεται να χαρίσει την νίκη στην αντιπολίτευση στις εκλογές του Δεκεμβρίου. 

Η αντιπολίτευση επιδιώκει να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα ώστε να καθαιρεθεί ο Μαδούρο, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο θέτει βέτο σχεδόν σε κάθε σημαντική απόφαση που παίρνει το εχθρικό προς τον Μαδούρο Κογκρέσο.

Η αρμόδια Εκλογική Επιτροπή καθυστερεί την διαδικασία, με αποτέλεσμα να είναι απίθανο να στηθούν οι κάλπες μέσα στο 2016.

Έτσι, αν το δημοψήφισμα γίνει το 2017 και ο Μαδούρο χάσει, τη θέση του θα αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του, με αποτέλεσμα να μπορεί να παραμείνει στην εξουσία το Σοσιαλιστικό Κόμμα και να μη γίνουν νέες προεδρικές εκλογές. 

 


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!