Κακοκαιρία: Η θεομηνία άφησε πίσω της τέσσερις νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές

Η κακοκαιρία της Τετάρτης (07/09) είχε ως συνέπεια τέσσερις νεκρούς και μία αγνοούμενη... Δύο γυναίκες και ένας άνδρας στη Μεσσηνία, ένας άνδρας στη Λακωνία, ενώ για δεύτερη ημέρα αγνοείται μια οδηγός στη Νέα Μηχανιώνα, στο νομό Θεσσαλονίκης

Το πιο… πικάντικο πιάτο που απόλαυσαν οι θαμώνες εστιατορίου στο Μεξικό δεν προερχόταν από τον κατάλογο, αλλά τους το… σέρβιρε…
Ταραχή και έντονη… εφίδρωση έχει προκαλέσει στον ανδρικό πληθυσμό ένα βίντεο που κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου…
Ένα συγκλονιστικό βίντεο από την άγρια φύση, με απίστευτη κατάληξη, κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου.
Για τους λάτρεις του καλού φαγητού και ποτού!
Σε σχέση ή... free; Διάβασε καθημερινά τις προβλέψεις για τα ερωτικά του ζωδίου σου από το Astrology.gr
«Το καλύτερο iPhone που έχουμε φτιάξει ποτέ» - Στις 16 Σεπτεμβρίου θα είναι διαθέσιμο το νέο κινητό της Apple - Με…
Η Kim με το πιο... παράξενο outfit που έχει φορέσει τελευταία!
Πιο σέξι από ποτέ η Γωγώ Μαστροκώστα γιόρτασε τα γενέθλια της.

Τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους χθες και εκατοντάδες πολίτες είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τους ορμητικούς χειμάρρους, την ίδια ώρα που ολόκληρες περιοχές μετετρέπονταν σε απέραντες λίμνες. 

Μια 63χρονη γυναίκα με κινητικά προβλήματα από την περιοχή Πήδημα της Καλαμάτας, ένας 92χρονος με αναπηρία από τη Θουρία, μια 90χρονη γυναίκα από την Καλαμάτα κι ένας 77χρονος από το Βλαχιώτη της Λακωνίας, είναι τα θύματα της κακοκαιρίας.

www

Οι δύο γυναίκες ανασύρθηκαν νεκρές μέσα από τα υπόγεια διαμερίσματα τους, ενώ ο ηλικιωμένος άνδρας στο Βλαχιώτη Λακωνίας έχασε τη ζωή του αφού παρασύρθηκε για περισσότερα από 150 μέτρα από τα ορμητικά νερά που περνούσαν έξω από το σπίτι του, με αποτέλεσμα να πνιγεί.

Στο σύνολο τους τα θύματα είναι ηλικιωμένοι και επρόκειτο για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Καλαμάτας που ζήτησε μάλιστα να κυρηχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως και έγινε λίγες ώρες αργότερα μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο διοικητήριο Μεσσηνίας με τη συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου.

Νέα κακοκαιρία προ των πυλών

Κι ενώ οι πληγέντες προσπαθούν να ξεπεράσουν το χθεσινό σοκ, η ΕΜΥ προειδοποιεί για νέο γύρο εντόνων καιρικών φαινομένων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, για σήμερα Πέμπτη, προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που σε πολλές περιπτώσεις θα συνοδεύονται και από χαλαζόπτωση.

lakonia3

Βιβλικές καταστροφές στη Μεσσηνία

Στην πόλη της Καλαμάτας και σε πολλά χωριά, η στάθμη του νερού ανέβηκε και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους.

Το αεροδρόμιο τέθηκε εκτός λειτουργίας για λόγους ασφαλείας, εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν, ενώ η Πυροσβεστική δέχτηκε περισσότερες από 350 κλήσεις. Ανεπανόρθωτες είναι οι ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις στην Καλαμάτα, τους Γαργαλιάνους, τα Φιλιατρά, τη Χώρα, τη Στούπα, τη Θουρία, την Εύα, το Πήδημα, το Κεφαλόβρυσο, το Βασιλικό και το Ψάρι, ενώ δεκάδες αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τα νερά καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Στη Στούπα της Μάνης μάλιστα οι ορμητικοί χείμαρροι παρέσυραν αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα στην παραλία εντός της θάλασσας.

stoupa4

Στο διοικητήριο της Περιφέρειας στην Καλαμάτα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, με τη συμμετοχή του κυβερνητικού κλιμακίου, που βρίσκεται από χθες το μεσημέρι στην Μεσσηνία.

Επί της ουσίας, αποφασίστηκε να εφαρμοστούν τα ίδια μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, που ελήφθησαν για τις καταστροφές που σημειώθηκαν στη Μεγαλόπολη, πριν από δύο μήνες, και στη Σκόπελο.

Ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομίας θα προχωρήσει αμέσως σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες (υποβολή αιτήματος) για την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαβεβαίωσε ότι έχουν ήδη δεσμευτεί όλοι οι απαραίτητοι πόροι από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την έγκαιρη αντιμετώπιση των καταστροφών που προκλήθηκαν.

Ακόμη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, έθεσε μετ' επιτάσεως το ζήτημα με τα προβλήματα συσσώρευσης υδάτων στον αυτοκινητόδρομο που είναι κλειστός, επισημαίνοντας ότι ο παραχωρησιούχος έχει υποχρέωση να είναι ανοικτός ο εθνικός δρόμος συνεχώς και, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ο υπουργός Υποδομών συμφώνησε με τον περιφερειάρχη και σημείωσε πως θα ελέγξει το ζήτημα αυτό και θα γίνουν όλα όσα απαιτούνται.

Ακόμη δόθηκε εντολή να συγκροτηθούν άμεσα συνεργεία από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες δήμων και περιφέρειας και να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών σε όλα τα επίπεδα.

Επίσης, με εντολή που έδωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, που βρίσκεται από νωρίς χθες στην Καλαμάτα, κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για έξι μήνες, η Καλαμάτα και όλες οι περιοχές του νομού Μεσσηνίας, όπου σημειώθηκαν καταστροφές από τη θεομηνία και υπήρχε σχετικό αίτημα από τις δημοτικές αρχές.

Επιπλέον, στη σύσκεψη εξετάστηκαν και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει τις τελευταίες ώρες με την κακοκαιρία στην περιοχή της Λακωνίας και όπως δήλωσε η κ. Νικολάκου, υπήρξε μια εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ του περιφερειάρχη και του υπουργού Υποδομών και θα ετοιμαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης ακόμη και χρόνιων προβλημάτων της περιοχής του Ευρώτα.

Αποκλεισμένα τρία χωριά στον δήμο Ευρώτα

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Ντία Τζανετέα, πρόκειται για τα χωριά Ταξιάρχες, Έλος και Λεήμονα στον κάμπο του δήμου Ευρώτα, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο και σε αγροτικές καλλιέργειες.

Η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι εκτός από τον ποταμό Ευρώτα υπερχείλισαν όλοι οι χείμαρροι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία εστιάζονται στη Σκάλα, το Βλαχιώτη και τη Γλυκόβρυση, όπου υπάρχουν πάρα πολλά καταστήματα, σπίτια, ιατρεία και επιχειρήσεις.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο δήμος Θερμαϊκού

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Εσωτερικών αναρτήθηκε το απόγευμα στη «Διαύγεια», ενώ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύσει για 6 μήνες, μέχρι, δηλαδή, τις 7 Μαρτίου του 2017.

«Αυτό σημαίνει ότι όσο ο δήμος μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να υλοποιήσει κάποια έργα αποκατάστασης από τις πλημμύρες ξεπερνώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες. Τέτοια έργα είναι η αποκατάσταση των ζημιών σε δρόμους ασφαλτοστρωμένους και αγροτικούς, στην παραλία και στα δίκτυα που επλήγησαν καθώς και ο καθαρισμός των ρεμάτων που, λόγω της μεγάλης νεροποντής, έχουν γεμίσει από φερτά υλικά ενώ είχε προηγηθεί καθαρισμός», σημείωσε ο κ. Μαυρομάτης. Παράλληλα, τόνισε, ότι ο δήμος ζητά δικαίως χρηματοδότηση για να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχει υποστεί η περιοχή.

1

 «Είχαμε επισημάνει από καιρό ότι πρέπει, επιτέλους, οι μελέτες που έχουν γίνει να χρηματοδοτηθούν και να ολοκληρωθεί η αντιπλημμυρική θωράκιση ενός τουριστικού, αγροτικού και αλιευτικού δήμου», πρόσθεσε.

Αγνοείται 60χρονη στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, μία γυναίκα 60 ετών αγνοείται από τα ξημερώματα της Τετάρτης στην περιοχή της Νέας Μηχανιώνας, στη Θεσσαλονίκη. AdTech AdΌπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, το αυτοκίνητό της είχε «κολλήσει» στη λάσπη και προσπαθούσε να βγει.

thes4

Ειδοποιήθηκε άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που έφτασε στο σημείο μέσα σε λίγα λεπτά. Εκεί, όμως, βρήκε μόνο το αυτοκίνητο που είχε ακινητοποιηθεί στις λάσπες, αλλά όχι τη γυναίκα οδηγό.

kalamata4

Γκρέιντερ έσωσε επιβάτες λεωφορείου

Στιγμές αγωνίας έζησαν επιβάτες αστικού λεωφορείου του ΟΑΣΘ στα Κουφάλια, λόγω των πλημμυρών από τις σφοδρές βροχοπτώσεις. Σύμφωνα με το e-koufalia.gr, όταν το λεωφορείο του ΟΑΣΘ βγήκε, λίγο πριν τις 11 το πρωί της Τετάρτης, από τα Κουφάλια με κατεύθυνση προς Χαλκηδόνα, βρέθηκε στη μέση μιας «λίμνης» που είχε σχηματιστεί από την πολύωρη και έντονη βροχή. Οι επιβάτες ανέβηκαν έντρομοι στην οροφή του λεωφορείου κι από εκεί τους παρέλαβαν γκρέιντερ του δήμου.

thes3


Πηγή: www.newsbomb.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!