Διπλό "ψαλίδι" στις συντάξεις

Την «ψυχρολουσία» των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις υφίστανται περίπου 150.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, που από σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου, βλέπουν στα ΑΤΜ μειωμένες τις αποδοχές τους από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) έως και 40% (!) σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διπλό «ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑ, καθώς, μετά τον νέο τρόπο υπολογισμού, επιβάλλονται και οι προβλεπόμενες από το 2011 μνημονιακές περικοπές που έγιναν μέσω της καθιέρωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχωνΕιδικότερα, μειώσεις θα υποστούν οι επικουρικές συντάξεις οι οποίες αθροιζόμενες με τις κύριες ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ.

Πρόκειται για 144.000 συνταξιούχους που θα δουν περικοπές στις πληρωμές της 2ας Σεπτεμβρίου που προέρχονται από επτά ταμεία:

- το ΕΤΕΑΜ (-15%)

- το ΤΕΑΥΕΚ των εμποροϋπαλλήλων ( -14%)

- το ΤΕΑΠΟΖΟ των εργαζομένων σε εταιρείες Οινοποιίας ( -13%)

- το ΤΕΑΥΝΤΠ των υπαλλήλων ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων (-20%)

- το επικουρικό της ΔΕΗ (μικρές μειώσεις κάτω των 10 ευρώ)

- το ΤΑΠΤΠ του Προσωπικού της πρώην Τράπεζας Πίστεως ( -35%)

- το ΤΕΑΠΕΤΕ των συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας (-35%).

Ουσιαστικά, οι μειώσεις αυτές αφορούν στο δεύτερο «κύμα» περικοπών, καθώς είχαν προηγηθεί οι 66.900 συνταξιούχοι που δέχθηκαν το πρώτο... σοκ με τις πληρωμές του Αυγούστου.

Σήμερα, από τις 805.900 επικουρικές συντάξεις που επανυπολογίστηκαν, οι 662.000 πληρώνονται χωρίς αλλαγές. Αντίστοιχα, τον Αύγουστο, είχαν συνολικά επανυπολογιστεί 311.680 συντάξεις και χωρίς περικοπές είχαν πληρωθεί 244.780.



Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΕΤΕΑ, από τα δύο κύματα του επανυπολογισμού, χωρίς μειώσεις καταβλήθηκαν 869.191 επικουρικές συντάξεις, από τις συνολικά 1.079.000 που υπολογίστηκαν εκ νέου, με βάση το νέο σύστημα που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Η μεγάλη αυτή περικοπή οφείλεται στον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων του ΕΤΕΑ, καθώς, μετά τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, επιβάλλονται και οι προβλεπόμενες από το 2011 μνημονιακές περικοπές που έγιναν μέσω της καθιέρωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων.

Τρίτο κύμα

Με την πληρωμή του Οκτωβρίου αναμένεται το τρίτο και τελευταίο κύμα των μειώσεων, που θα αφορά σε συντάξεις με ειδικά καθεστώτα, ενώ κατά τον ίδιο μήνα θα παρακρατηθεί και η πρώτη δόση των αναδρομικών, αφού η μείωση «μετρά» από τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, κατά τις πληρωμές των μηνών Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου θα «περάσει» και η ισόποση της μείωσης μηνιαία παρακράτηση για τους μήνες Ιούνιο-Σεπτέμβριο, αντίστοιχα.


Διαβάστε επίσης:


Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!