Με τον κακό καιρό κόντρα

Από την έντυπη έκδοση 

Της Δανάης Αλεξάκη 
dalex@naftemporiki.gr

Τις πληγείσες από τις πρόσφατες πλημμύρες περιοχές στην Πελοπόννησο επισκέπτεται το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ.

Η προσπάθεια που γίνεται είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκτίμησης των ζημιών. Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός, από την Ηλεία, αυτή τη στιγμή έχει προτεραιότητα η καταγραφή της κατάστασης ώστε να προωθηθούν άμεσα οι αποζημιώσεις σε όσες ζημιές καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.

Για τις ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ θα συνταχθεί φάκελος που θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ε.Ε., στο πλαίσιο του Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών (ΠΣΕΑ).

Επίσης, το υπουργείο φέρεται να αφήνει ανοιχτό παράθυρο διευκόλυνσης και των ανασφάλιστων στον Οργανισμό, όσων δηλαδή δεν έχουν καταβάλει τα προβλεπόμενα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ λόγω αδυναμίας.

Η αλήθεια είναι ότι φέτος ο καιρός δεν έχει σταθεί ως φίλος σε αρκετά μεγάλη μερίδα αγροτών, ενώ όπως έχει ήδη επισημάνει ο κ. Αποστόλου «είναι η πρώτη φορά που έντονα καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται με διαφορετική μορφή την ίδια περίοδο. Όταν καιγόταν η Θάσος... πνιγόταν η Μεσσηνία».

Η εικόνα αυτή αποτυπώνει με τον πιο άσχημο τρόπο το πιο μεγάλο «ρίσκο» που περιβάλλει την αγροτική δραστηριότητα και τη διαφορά της με όλες τις λοιπές επιχειρηματικές και μη. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα φυσικά φαινόμενα και την έκταση που αυτά μπορούν να πάρουν. Στην Ηλεία, για παράδειγμα, τώρα ήταν πλημμύρα, το 2007 ήταν φωτιά. Το να ξεκινάς κάθε τόσο από το μηδέν… δεν συνηθίζεται. 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!