Μετά το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ ζητάει να σπάσει ο κουμπαράς του Ασφαλιστικού -Για να πληρώσουν τις συντάξεις

Δραματική είναι, όπως αποδεικνύεται, η κατάσταση στα Ταμεία, αφού μετά το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ ζήτησαν να σπάσει ο «κουμπαράς» του Ασφαλιστικού για να μπορέσουν να πληρώσουν τις συντάξεις των επόμενων μηνών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΑΕΕ θα υποβάλει αίτηση για επιχορήγηση ύψους 150 εκατ. ευρώ από τον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ (ο λογαριασμός αλληλεγγύης των επόμενων γενεών).

Υπενθυμίζεται ότι και το ΙΚΑ ζητάει το σπάσιμο του κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ καθώς παρουσιάζει έλλειμμα 2,099 δις ευρώ και αν δεν επιχορηγηθεί δεν θα μπορέσει να καταβάλλει τις συντάξεις..

Διοίκηση ΙΚΑ: Συνήθης πρακτική να σπάει ο κουμπαράς

Από την πλευρά της η διοίκηση του ΙΚΑ σχολιάζοντας το ρεπορτάζ για τη διόγκωση των ελλειμμάτων παρά τις μειώσεις των συντάξεων, τονίζει ότι: 
α) είναι συνήθης πρακτική τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων Κύριας Ασφάλισης να καλύπτονται από την κρατική επιχορήγηση και από τον  Ειδικό Λογαριασμό ΑΚΑΓΕ.  
Β) το έλλειμμα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ -ήδη γνωστό από το Δεκέμβριο του 2015, όταν εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός-, βαίνει μειούμενο λόγω και της αύξησης των εσόδων του Ιδρύματος. Συγκεκριμένα τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για το οκτάμηνο του έτους 2016, αυξήθηκαν κατά 345,70 εκατ. ευρώ ή κατά ποσοστό 4,96% σε σχέση με τα έσοδα του οκταμήνου του έτους 2015.
Λόγω της βελτιωμένης πορείας είσπραξης των εσόδων του, το Ίδρυμα δεν θα προβεί σε αίτημα ταμειακής διευκόλυνσης (εσωτερικού δανεισμού) για την καταβολή των συντάξεων μηνός Οκτωβρίου 2016, όπως δεν χρειάστηκε ταμειακή διευκόλυνση και για την καταβολή των συντάξεων μηνός Σεπτεμβρίου 2016.
Σύμφωνα με πληροφορίες το έλλειμμα που είχε προϋπολογιστεί σε 2,1 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2016 στα 800 εκατ. ευρώ.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!