Μήνυμα άρσης κυρώσεων φέρνει στη Μόσχα ο Γκάμπριελ

Tου Γιώργου Παυλόπουλου

Στη Μόσχα βρίσκεται ο Γερμανός αντικαγκελάριος και επικεφαλής του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, για μια πολύ σημαντική επίσκεψη η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον περασμένο Ιούνιο, όμως αναβλήθηκε εξαιτίας (επισήμως) της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για το Brexit. Όσο για το βασικό αντικείμενο της επίσκεψης και των επαφών που θα έχει, ο ίδιος διεμήνυσε με τις δηλώσεις του ότι αφορά την άρση των κυρώσεων της Ε.Ε. και τον τερματισμό του οικονομικού «πολέμου» που έχει ξεσπάσει με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το 2014, ο οποίος ήδη έχει κοστίσει ακριβά και στις δύο πλευρές.

«Κάνω ό,τι μπορώ προκειμένου οι κυρώσεις να αρθούν βήμα-βήμα και στον βαθμό που εφαρμόζεται η συμφωνία του Μινσκ (για την εκεχειρία στην Ουκρανία)», δήλωσε ο ίδιος λίγο πριν ξεκινήσει το ταξίδι του, στο οποίο συνοδεύεται από σημαντικό αριθμό Γερμανών επιχειρηματιών. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης των διμερών εμπορικών σχέσεων, οι οποίες έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα -είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2016, η αξία τους υποχώρησε περαιτέρω κατά 13,7%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εσωτερικό της Γερμανίας ασκούνται σοβαρές πιέσεις για τον τερματισμό της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, η οποία θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς εταίρους της χώρας διεθνώς. Μάλιστα, οι πιέσεις αυτές έχουν διχάσει και τον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς οι μεν Σοσιαλδημοκράτες -τόσο ο Γκάμπριελ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ- τάσσονται ανοιχτά υπέρ της επαναπροσέγγισης, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες και προσωπικά η Αγκελα Μέρκελ προσπαθούν να κρατήσουν ίσες αποστάσεις, έχοντας να αντιμετωπίσουν και τη δυσφορία των Αμερικανών, οι οποίοι απαιτούν από τη Μόσχα συγκεκριμένες υποχωρήσεις προτού συναινέσουν σε άρση των κυρώσεων.

Η υπόθεση αυτή προκαλεί, όμως, εντάσεις και διαφωνίες και στην Ε.Ε. Όπως είναι γνωστό, άλλωστε, αρκετές χώρες-μέλη υπογράφουν κυριολεκτικά με... βαριά καρδιά την παράταση των κυρώσεων, θεωρώντας ότι χάνουν πολύ περισσότερα από όσα (ενδεχομένως) κερδίζουν από αυτή την αντιπαράθεση. Ακόμη και ο προεδρεύων του Συμβουλίου, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, χαρακτήρισε πρόσφατα «ανοησία» τις κυρώσεις, ενώ ανάλογες απόψεις έχουν εκφράσει, αμέσως ή αμέσως, αρκετοί άλλοι ηγέτες.

Οι εταιρείες «σπάνε» το εμπάργκο

Επισήμως, όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να τηρούν τους όρους των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωπες με ποινές από τις Βρυξέλλες. Αρκετές εταιρείες, όμως, φαίνεται πως έχουν ήδη βρει τον τρόπο να διοχετεύουν τα προϊόντα τους στη ρωσική αγορά ή ακόμη και στην Κριμαία. Ανάμεσα σε αυτές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, είναι η γερμανική αλυσίδα Metro και η γαλλική Auchan, αξιοποιώντας τις θυγατρικές που έχουν ιδρύσει στη Ρωσία, το καθεστώς λειτουργίας των οποίων είναι ιδιαιτέρως περίπλοκο και (σκοπίμως...) θολό.

 


Πηγή: www.imerisia.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!