Debate Κλίντον-Τραμπ: Τι δεν μας είπαν οι δύο υποψήφιοι

1. Κανένας από τους δύο δεν έκανε αναφορά στον πόλεμο της Συρίας. Δεν έγινε καμία αναφορά στις αποτυχημένες διπλωματικές συνομιλίες για εκεχειρία που δεν έχει τηρηθεί από καμία αντιμαχόμενη μεριά καθώς και από τις μεγάλες δυνάμεις που εμπλέκονται. Ανάμεσα σε αυτές και οι ΗΠΑ. Δεν δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης από τους δύο υποψήφιους για την προεδρία των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζουμε πως μέσα σε έξι χρόνια πολέμου στη Συρία έχουν χαθεί πάνω από μισό εκατομμύριο ζωές και χιλιάδες άνθρωποι έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς.

2. Καμία αναφορά στην προσφυγική κρίση που βιώνει κυρίως η Ελλάδα και η Ευρώπη, μια κρίση που είναι συνεπακόλουθο των παραπάνω. Λόγος έγινε μόνο για το ISIS και το Ιράν. Κανείς από τους δύο δεν μίλησε για τα θύματα του φαινομένου των τζιχαντιστών, τους πρόσφυγες και το πώς μπορούν να βοηθηθούν περαιτέρω. Η αντιμεταναστευτική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ είναι γνωστή, ωστόσο πολλοί θα περίμεναν κάτι περισσότερο από τη Χίλαρι Κλίντον των Δημοκρατικών που θεωρητικά θα δώσει συνέχεια στο κοινωνικό κράτος Ομπάμα.

Το θέμα πήγε στα εσωτερικά των ΗΠΑ:

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι πολιτικές της Κλίντον οδήγησαν σε μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, μεταξύ αυτών την απειλή του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους. "Αυτό είναι κάτι που ποτέ δεν έπρεπε να συμβεί. Ποτέ. Τώρα μιλάς για να μιλάς όταν αναφέρεσαι στο Ισλαμικό Κράτος αλλά ήσουν εκεί και ήσουν η υπουργός Εξωτερικών όταν η οργάνωση ήταν εν τη γενέσει της. Τώρα έχει επεκταθεί σε πάνω από 30 χώρες. Και θα τους σταματήσεις; Δεν το πιστεύω" είπε ο Τραμπ απευθυνόμενος προς την Κλίντον.

"Αυτός είναι ένας άνδρας που έχει αποκαλέσει τις γυναίκες γουρούνια, φθηνές και σκυλιά και κάποιος που έχει πει ότι η εγκυμοσύνη είναι ενοχλητική για τους εργοδότες, ότι οι γυναίκες δεν αξίζουν ίση αμοιβή εκτός αν κάνουν το ίδιο καλή δουλειά με τους άντρες. Και ένα από τα χειρότερα πράγματα που έχει πει ήταν για μια γυναίκα σε έναν διαγωνισμό ομορφιάς. Την αποκάλεσε Μις Νοικοκυρά γιατί ήταν Λατίνα. Η ίδια έγινε Αμερικανίδα υπήκοος. Και μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι θα ψηφίσει στις εκλογές του Νοεμβρίου", απάντησε η Κλίντον.

3. Καμία αναφορά για το κίνημα του Black Lives Matter που παραμένει στη δημοσιότητα μετά από εκτελέσεις μαύρων πολιτών από όργανα της τάξης των Πολιτειών. Καμία αναφορά δεν έγινε από τους δύο συνυποψηφίους μετά τη σχετική ερώτηση για τον ρατσισμό στις ΗΠΑ την ώρα που η αστυνομική αυθαιρεσία συνεχίζεται. Ο Τραμπ είναι υπέρμαχος της οπλοκατοχής αλλά και η Χίλαρι δεν αναμένεται να πάρει αρνητική στάση ως προς το ζήτημα πριν τις εκλογές καθώς το διακύβευμα να χαθούν ψήφοι είναι μεγάλο. Ούτε άλλωστε ο ίδιος ο Ομπάμα κατάφερε να περιορίσει την οπλοκατοχή παρότι είχε καλές προθέσεις, μιας και προσέκρουσε στους Ρεπουμπλικανούς που έχουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο.

Ερώτηση:

"Την προηγούμενη εβδομάδα είπατε ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βελτιώσουμε την αστυνόμευση. Πιστεύετε ότι η αστυνομία κάνει διακρίσεις κατά των μαύρων ανθρώπων;".

Απαντήσεις:

Χίλαρι Κλίντον: "Νομίζω ότι είναι πρόβλημα όλων μας, όχι μόνο της αστυνομίας. Πιστεύω, δυστυχώς, ότι πολλοί από εμάς σε αυτήν τη χώρα βγάζουμε βεβιασμένα συμπεράσματα για τους άλλους. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί νιώθουμε έτσι. Ωστόσο, η αστυνόμευση μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες. Είχα πει ότι στον πρώτο προϋπολογισμό που θα βγάλουμε πρέπει να συνυπολογίσουμε και ένα ποσό που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκαταλήψεις, με την επανεκπαίδευση πολλών αστυνομικών μας".

Ντόναλντ Τραμπ: "Η κρίση μου είναι πολύ καλύτερη από τη δική της. Επίσης, το ταμπεραμέντο μου είναι πολύ καλύτερο από το δικό της. Έχει ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια δολαρίων σε μία διαφήμιση. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο προσόν μου -ίσως με διαφορά- είναι ότι είμαι νικητής, ξέρω πώς να νικάω. Αυτή δεν ξέρει".

Ουδείς αναφέρθηκε στο ακτιβιστικό κίνημα που γιγαντώνεται αυτό το διάστημα εναντίον και των δύο.

4. Ο Lester Holt δεν μπόρεσε σε καμία στιγμή να σταματήσει τις παρεμβάσεις του Τραμπ την ώρα που μιλούσε, ούτε να κρατήσει τους ερωτώμενους εντός προβλεπόμενου χρόνου.

Με την ολοκλήρωση του debate, η πρώτη τηλεφωνική δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του CNN έδειξε την Κλίντον ολοκάθαρη νικήτρια με ποσοστό 62% δίνοντας στον Τραμπ ποσοστό 27%.

Μένουν ακόμη δύο debate στις 4 και στις 9 Οκτωβρίου αντιστοίχως, για να σχηματίσουν οι ψηφοφόροι καθαρότερη εικόνα. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 8 Νοεμβρίου.

 


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!