Deutsche Welle: Εξαγγελίες Γιούνκερ για δημοσιονομική χαλάρωση στην Ευρωζώνη

Πρωτοβουλίες για την αύξηση των επενδύσεων, την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της ανάπτυξης αναμένεται να εξαγγείλει το πρωί της Τετάρτης ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν θα παρουσιάσει επίσης και ορισμένες προτάσεις για την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εν λόγω σύμφωνο επιβάλει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία στις χώρες της Ευρωζώνης, ελέγχοντας ασφυκτικά το δημόσιο έλλειμμα (3% του ΑΕΠ).

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο κ. Γιούνκερ θα ανακοινώσει στους ευρωβουλευτές την πρόθεση της Επιτροπής να εισηγηθεί στα κράτη-μέλη την παράταση της λειτουργίας του επενδυτικού πακέτου που φέρει το όνομα του για τρία επιπλέον χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2020, καθώς και τον διπλασιασμό των πόρων του.

Το ισχύον σήμερα «πακέτο-Γιούνκερ» αφορά στην περίοδο 2015-2017 ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του φθάνει τα 315 δισ. ευρώ, ποσό που στο μεγαλύτερο μέρος του προέρχεται από τις αγορές. Το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει μεταξύ άλλων χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων σε διάφορους αναπτυξιακούς τομείς με χαμηλότοκα δάνεια. Εκτιμάται πως το 2015 εγκρίθηκαν επενδυτικά σχέδια ύψους 115 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ο πρόεδρος της Κομισιόν σχεδιάζει να εισηγηθεί να μην υπολογίζονται στο έλλειμμα δαπάνες για την Παιδεία και ορισμένες δημόσιες επενδύσεις, ώστε να απελευθερωθούν εθνικοί πόροι που θα τονώσουν την ανάπτυξη.

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!